Kako varčevati z denarjem?

Skoraj vsak izmed nas se je na neki točki v življenju znašel v situaciji, ko je pogledal na bančni račun in ugotovil, da se znesek na njem ne ujema z njegovimi ambicijami in načrti. Bodisi zaradi nizkih prihodkov ali previsokih mesečnih stroškov veliko posameznikov živi iz rok v usta, torej od plače do plače potroši ves oz. veliko večino svojega denarja. Za razmišljanje o vlaganju denarja za prihodnost zato ni prostora.

A obstajajo preprosti in učinkoviti koraki, s katerimi lahko začnete varčevati, ne glede na vaše trenutne okoliščine. V nadaljevanju prispevka boste zato spoznali 8 trikov kako varčevati z denarjem.

Par varčuje denar

8 nasvetov za varčevanje:

  1. Nepotrebne naročnine: Preverite svoje mesečne naročnine (npr. revije, spletni portali, športne dejavnosti). Odjavite se od tistih, ki jih ne uporabljate ter dobro razmislite pred sklenitvijo novih – nekaj evrov mesečno tukaj in nekaj evrov tam, lahko skupaj hitro nanese precejšen znesek.
  2. Jedilnik in špecerija: Nikoli ne hodite v trgovino lačni, saj to povečuje možnost impulzivnih nakupov. Pred nakupom si pripravite seznam potrebščin in se ga držite. Načrtovanje obrokov in priprava seznama potrebščin vam omogočata, da kupite le tisto, kar res potrebujete, in se izognete nepotrebnim stroškom ter temu, da bi se vam hrana pokvarila pred zaužitjem.
  3. Zabeležite izdatke: Začnite beležiti vse svoje izdatke. Ko imate pregled nad tem, kam vaš denar gre, lahko prepoznate področja, na katerih lahko prihranite. Z zapisovanjem vsakega nakupa in stroška postanete bolj zavedni svojih navad in lažje identificirate nepotrebne izdatke ter najdete prostor za optimizacijo potrošnje.
  4. Priprava obrokov doma: Namesto, da jeste zunaj, si obroke pripravite doma. Ne samo, da je to ceneje, je tudi bolj zdravo! Ker priprava kakovostne hrane lahko terja precej vašega dragocenega časa, si hrano pripravite za več obrokov oziroma več oseb – zakaj ne bi na primer za službeno malico v pisarni vsak dan poskrbel drug izmed sodelavcev.
  5. Izkoristite akcije in popuste: spremljajte popuste v trgovinah, izkoristite bonitete in zbirajte zvestobne točke. A pozor: akcije izkoristite za izdelke, ki jih dejansko potrebujete in ne pustite, da vas premami zgolj znižana cena.
  6. Druga roka: Razmislite o nakupu rabljenih stvari ali prodaji stvari, ki jih ne potrebujete več. Med prašnimi predmeti, ki poležavajo na podstrešju ali v garaži, se gotovo skriva nekaj, kar bi komu prišlo prav.
  7. Naučite se osnovnih (p)opravil: Šivanje, čiščenje madežev ter osnovna hišna opravila lahko opravite sami, namesto da plačujete nekoga drugega. Podobno velja za popravilo manjših okvar gospodinjskih in elektronskih aparatov, pohištva itd.
  8. Preučite svoje nakupe: Preden kaj kupite, se vprašajte, ali to res potrebujete. Morda lahko nekaj časa počakate ali pa poiščete cenejšo alternativo. Običajno smo ljudje najbolj dovzetni za impulzivne nakupe v kategorijah kot so oblačila in obutev, tehnologija in hitra prehrana. Pri nakupu izdelkov iz teh skupin bodite še posebej preudarni.

Upoštevanje 8 nasvetov za varčevanje denarja vam bo prihranilo kar nekaj evrov, omogočilo več manevrskega prostora v osebnem proračunu ter zmanjšalo stres povezan z denarjem. Preudarno ravnanje z zasluženim denarjem je bistven element urejenih osebnih financ, ki pa ima pomembno omejitev – koliko lahko prihranimo je omejeno z našimi prihodki in nujnimi življenjskimi stroški. Prav tako varčevanje od posameznika terja prilagajanje življenjskega sloga in odrekanje.

Na drugi strani je potencial za povečanje prihodkov tako rekoč neomejen. Zato je bistveno, da ob varčevanju trenutno zasluženih zneskov ne pozabimo na iskanje možnosti za povečanje svojega prihodka. Pridobivanje dodatnih kvalifikacij in veščin lahko poveča našo tržno vrednost in omogoči napredovanje ali bolje plačano zaposlitev, marsikateri hobi lahko postane odličen vir dodatnega zaslužka, veliko priložnosti za dodaten zaslužek omogoča svetovni splet. En takšen vir so tudi finančni webinarji, v katerih najdete podrobne informacije o upravljanju svojih prihrankov.

 

Oglejte si webinar

Inflacija in vaši prihranki

Ko dosežemo to, da naši zaslužki redno presegajo življenjske stroške sledi naslednji korak – zagotovitev vira pasivnega prihodka. Pomembno je namreč, da privarčevani denar ne stagnira in posledično izgublja vrednost zaradi inflacije, ki je zgolj v zadnjih 3 letih »pojedla« skoraj 20 % realne vrednosti privarčevanega denarja (izračun velja za čas pisanja prispevka).

Vrednost privarčevanega denarja od leta 2020

Gibanje realne vrednosti zneska 10.000 EUR v obdobju med septembrom 2020 in septembrom 2023

 Zato je smiselno razmisliti o različni možnosti investiranja privarčevanih sredstev, s čemer omogočimo, da denar dela denar tudi medtem, ko mi spimo ali pa se zabavamo. Ena izmed možnosti so vzajemni skladi, ki varčevalcem omogočajo, da že z nizkimi vložki dosežejo izpostavljenost razpršenemu portfelju naložb v svetovne delnice in obveznice.

Več o skladih

Ko gre za investiranje v vzajemnih skladih je pomembno, da izberete svojim karakteristikam primeren portfelj naložb. Različni skladi so namreč primerni različnim tipom vlagateljev, zato je ključnega pomena, da svoje investicijske cilje, apetit do tveganja in finančno situacijo uskladite z danimi možnostmi. Pri tem so vam lahko z nasveti na voljo tudi finančni svetovalci.

PRIJAVA NA POSVET S FINAČNIM SVETOVALCEM

Pogosta vprašanja

Kako lahko privarčujem denar?
Upoštevajte zgoraj navedenih 8 nasvetov in se jih dosledno držite. Nasveti vam bodo pomagali prihraniti denar z učinkovitimi strategijami varčevanja, ne glede na njihove trenutne finančne okoliščine.

Kam s privarčevanimi prihranki?
Preudarno vlaganje na kapitalske trge na dolgi rok prinese donose, ki presegajo inflacijo. Ena izmed malim vlagateljem najprijaznejših možnost investiranja v globalne delnice in obveznice, je vlaganje prek vzajemnih skladov.

Kako preprečiti impulzivne nakupe in prihraniti denar?
Pred nakupom se vprašajte, ali res potrebujete izdelek, in razmislite o alternativah, ter bodite še posebej previdni pri nakupu oblačil, tehnologije in hitre prehrane.