Pogled ekipe upraviteljev Generali Investments na kapitalske trge v letu 2023

Ekipa Generali Investments je pripravila pogled na trende in dejavnike, ki bodo vplivali na kapitalske trge v letu 2023.


Dobrodošli v 2023. Prvi redni tedenski komentar v tem letu bo nekoliko drugačen od običajnih. Bolj kot dogajanju na borzah v preteklem tednu, ki mimogrede ni prinesel večjih premikov, se bomo namreč posvetili trendom in dejavnikom, ki bodo vplivali na gospodarska gibanja in razvoj dogodkov na finančnih trgih v letu 2023.

Skok 12 mesecev nazaj
Leto 2022 nam je še enkrat več dokazalo, da so edina stalnica v svetu spremembe. Še pred dvanajstimi meseci je bila največja skrb, s katero smo se soočali v Evropi in zahodnih gospodarstvih, nova različica koronavirusa – omikron. Centralni bankirji so mirili, da je inflacija, ki je takrat v evro območju na letni ravni znašala okrog 5 %, zgolj prehodne narave. Pri ECB so napovedali, da v letu 2022 ne bodo zviševali obrestnih mer, pri ameriškem FED pa so dopuščali možnost za kvečjemu tri dvige ključne obrestne mere. Indeks S&P 500 je prvi teden leta 2022 dosegel rekordno vrednost 4819 točk. Le malokdo je verjel, da bi zbiranje ruskih vojaških čet v bližini meje z Ukrajino lahko pomenilo skorajšnji začetek največje vojne v Evropi po koncu 2. sv. vojne.

Evropa se bo kmalu znašla v recesiji
Danes, leto dni kasneje, se zdi malo verjetno, da bi se lahko vojna, ki je vmesnem času dodobra premešala geopolitična razmerja in povzročila najhujšo energetsko krizo po 70ih letih prejšnjega stoletja, kmalu končala. Kriza je še posebej izrazita v energetsko odvisni Evropi, kjer inflacija že presega 10 %. Nižja kupna moč potrošnikov in konkurenčnost podjetij, višji stroški odplačevanja dolgov ter splošno negativna gospodarska klima bodo zelo verjetno že v prvi polovici letošnjega leta evropsko gospodarstvo pahnili v recesijo. Padec cen energentov v zadnjem obdobju, precej uspešno iskanje nadomestnih virov energije (predvsem utekočinjenega zemeljskega plina) in mila zima vlivajo upanje, da bo recesija v Evropi obvladljiva in kratka. A veliko bo odvisno od gibanja težko predvidljive inflacije, ki se je do določene mere že vgradila v pričakovanja potrošnikov. Rast cen v Evropi bi lahko bila bolj trdovratna od napovedi zaradi različnih fiskalnih ukrepov, s katerimi vlade na kratek rok sicer blažijo bolečino gospodinjstev in podjetij, a dolgoročno se tovrstni posegi v gospodarstvo praviloma izkažejo kot dvorezen meč.

Trdovratnejša inflacija bi centralne banke bržkone prisilila v nadaljnje zategovanje denarne politike, kar bi dodatno upočasnilo gospodarsko aktivnost in ogrozilo finančne trge. Kako višje obrestne mere lahko povzročijo sistemsko tveganje na povsem nepričakovanih in na prvi pogled varnih segmentih trga, se je oktobra pokazalo v Veliki Britaniji. Tam je bil nenaden padec cen državnih obveznic po napovedi ponesrečenih davčnih reform zdaj že bivše britanske vlade skoraj usoden za domače pokojninske sklade, ki jih je nato s posredovanjem na trgu rešila angleška centralna banka. V novem letu bomo budno spremljali zlasti gibanje zahtevanih donosnosti državnih obveznic visoko zadolženih evropskih držav na čelu z Grčijo in Italijo.

Največje investicijske banke napovedujejo, da nas okrevanje na borzah čaka v drugi polovici leta
Kljub temu, da se zdijo gospodarski obeti za v primerjavi z Evropo energetsko veliko bolj neodvisno ZDA nekoliko svetlejši, se bodo tudi čez lužo recesiji v 2023 le stežka izognili. Predstavniki ameriške centralne banke v svoji retoriki poudarjajo odločenost ohranjanja zaostrene denarne politike vse dokler inflacija ne pade proti ciljnih 2 %, tudi za ceno nižje gospodarske rasti. Višje obrestne mere in manjša likvidnost so glavni krivec za to, da so bili donosi na ameriških borzah v 2022 najslabši po letu 2008, najbolj spremljan indeks 500 največjih ameriških borznih družb S&P 500 je iz že omenjene rekordne vrednosti 4819 točk do konca leta padel za 20 %. Največje investicijske banke po večini napovedujejo, da bi lahko glavni borzni indeksi v prvi polovici leta dosegli novo dno nato pa počasi okrevali v drugi polovici leta. A napovedi na tako kratek rok so sila nehvaležne. Pozornost vlagateljev in s tem gonilo premikov na finančnih trgih v prihajajočih tednih in mesecih, bodo ob napovedih gibanja obrestnih mer, ki naj bi v ZDA vrh pri 5 % dosegle v prvi polovici letošnjega leta, v vse večji meri tudi obeti in kazalci, ki bodo kazali tempo ohlajanja gospodarske aktivnosti.

Kitajska se končno odpira
Stari novi kitajski predsednik Xi Jinping je konec leta popustil pod pritiski ljudstva in sprostil stroge ukrepe za omejitev širjenja virusa covid-19. Hitremu odprtju nizko precepljene in slabo prekužene kitajske družbe je pričakovano sledil val okužb, ki močno bremeni zdravstveni sistem in zahteva veliko življenj, a slej ko prej se bo tudi Kitajska naučila živeti s covidom in pridobila imunost. V središče pozornosti se bodo tako vrnili kitajski odnosi z ZDA in EU, tempo gospodarske rasti, ki je lani zaostala za ciljnih 5 %, razpoke na nepremičninskem trgu ter geopolitične poteze in stališča kitajske komunistične partije – zlasti v zvezi s Tajvanom in Rusijo.

Se bo zaostrovanju denarne politike pridružila tudi japonska centralna banka?
Na preostalih trgih lahko izpostavimo še junijske volitve v Turčiji, kjer bo kontroverzni Tayyip Erdogan skušal podaljšati svojo vladavino. Številne afriške države se ob višjih obrestnih merah, padcu vrednosti domačih valut in upočasnjevanju svetovnega gospodarstva že soočajo s težavami pri odplačevanju dolgov. Zanimivo bo spremljati tudi poteze japonske centralne banke, ki je ob koncu lanskega leta nakazala, da bi lahko počasi začela zaostrovati skoraj tri desetletja trajajočo izrazito stimulativno denarno politiko.

Vsem pričakovanim dogodkom se bodo pridružili še nepredvidljivi dogodki, tisti ki vlagatelje presenetijo in vsaj kratkoročno močno zanihajo trg. Ti nihaji predstavljajo izziv in ustvarjajo priložnosti za aktivne upravitelje in vlagatelje. V preteklosti smo se pri Generali investments že izkazali z dobrim odzivanjem na hitre spremembe. Verjamemo in zaupamo, da bomo v 2023 enako uspešni.

NASVET ZA VLAGATELJE

Leto 2023 bo polno izzivov. Makroekonomski podatki, z izjemo inflacije, se slabšajo. A ker trg dela ostaja zelo močan ugibanja o bodoči denarni politiki ostajajo v zelo širokem razponu. Sprememba politike centralnih bank, kljub drugačni retoriki le teh, ostaja vračunano v kapitalske trge. Likvidnost ostaja dobra in nudi oporo trgu, a za premik višje bodo potrebne nove in predvsem bolj optimistične informacije. Pospešek slabšanja makroekonomskih podatkov in hitrejši zdrs v recesijo bi močneje zamajal trg. Kitajsko odpiranje daje upanje, a slabšanje kitajskih podatkov na drugi strani kaže, da tokratne recesije na razvitih trgih ne bomo mogli reševati podobno kot leta 2008, z rastjo kitajskega gospodarstva. Recesija ni dejstvo, postaja pa verjetnejša. V tem okolju, ko centralne banke ostajajo osrednji igralec kapitalskih trgov in njihova komunikacija ostaja zelo nepredvidljiva, na drugi strani pa močna nihajnost trgov v zadnjih tednih kaže na potrebo po povečani previdnosti in bolj konzervativnem pristopu za prve tedne 2023. Delnice glede na vse izzive in pričakovane spremembe gledano v niso poceni, a določeni segmenti trga vseeno ponujajo priložnosti, saj se prihodnost oziroma pričakovanja vlagateljev, kako naj bi prihodnost izgledala, zelo hitro spreminjajo. Priporočamo, da se ohrani dolgoročni pristop s periodičnim povečevanjem naložb, ki je dokazal, da v razmerah večje nihajnosti in začasne negotovosti ponuja dober odgovor in da najboljši rezultat. Razpršitev portfelja ostaja glavno vodilo ohranjanja in krepitve prihrankov. Globalno razpršen portfelj skozi Generali Galileo, Generali Prvi izbor ali Generali Globalni še naprej ponuja najboljše rešitve za kompleksen koktajl trenutnih političnih razmer in ekonomskega okolja. Prinaša tudi določene priložnosti. Tisti s premalo delniških naložb naj načrtujejo povečanje le teh v prihajajočih tednih in mesecih, ko so nivoji ugodnejši za nakupe. Začimbe so skladi kot so Generali Vitalnost, Generali Indija Kitajska in Generali Bond. Zdravstvo se v teh razmerah zdi stabilno in poceni, Azija pa ostaja zelo špekulativna naložba, saj kitajska država redno in pogosto spreminja sliko prihodnosti, ki si jo rišejo vlagatelji in to s seboj prinaša močno nihanje. Obveznice so v 2022 imele najslabše leto v zadnjih 50ih letih. Ne verjamemo da se to lahko ponovi v 2023, nasprotno, počasi se bo začela graditi naložbena priložnost. Za potrpežljivega vlagatelja so to trenutki, ko se počasi začne graditi pozicijo. Časi so nepredvidljivi in priložnosti se bodo pojavljale. Zadnji odboj kaže, da je trg nepredvidljiv ter da so potrebni postopni in metodični koraki pri prilagajanju naložbenega portfelja, saj čakanje na optimalen trenutek pripelje do tega, da lahko zamudimo močne odboje. Odboj ne pomeni, da je kriza končana in da novo dno ni možno. Pove le to, da biti preveč prepričan v eno samo zgodbo in zaradi tega imeti neuravnotežen portfelj je lahko nevarno.