Mesečno poročilo za december 2020

Družba Generali Investments je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo Generali Krovnega sklada za december 2020. Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji.

Mesečno poročilo za december 2020

 

Naložbeni komentar – december 2020

December je bil na globalnih delniških trgih zelo miren mesec. Delniški trgi so počasi pridobivali na vrednosti, kakšnih večjih korekcij pa vlagatelji niso bili deležni. V ZDA je ameriški borzni indeks Dow Jones sicer nekoliko stagniral in se v začetku meseca gibal na nivoju okoli 30.000 točk. Na koncu meseca pa je nekoliko pridobil in zaključil na rekordni vrednosti vseh časov. Razlogi za dobro vzdušje na delniških trgih so predvsem podatki o učinkovitosti cepiv ter tudi dobavnih rokih. Najbolj učinkovite države bodo namreč zelo hitro uspele cepiti predvsem starejšo populacijo. To pa je ključ, da države lahko začnejo zmanjševati ukrepe in da se počasi stanje vrne v bolj normalne okvirje. Ti bodo seveda drugačni kot pred virusom, saj so tako podjetja kot tudi posamezniki spremenili svoje navade in del teh sprememb bo ostal z nami tudi po koncu epidemije. Na nakupni strani še naprej ostajajo centralne banke, ki z nakupi obveznic v sistem pošiljajo dodaten denar. Vseeno bodo, vsaj kar se epidemije tiče, naslednji meseci še vedno zelo zahtevni, saj je pred nami zimsko obdobje, ko začnejo krožiti še drugi respiratorni virusi. V decembru je bilo tudi precej mirno na političnem področju. Nekaj je k temu pripomogel praznični čas, večinoma pa so politiki trenutno okupirani predvsem z reševanjem pandemije. V ZDA se zdi, da se bo prenos oblasti zgodil relativno mirno in da novih zapletov na tem področju ne gre pričakovati. Biden bo tako na področju zunanje politiki precej bolj demokratičen, kar prve poteze tudi nakazujejo. Makroekonomski podatki v ZDA so bili v decembru stabilni in nakazujejo na močno sliko potrošnikov ter delno okrevanje ekonomije.

Evropa in Velika Britanija sta konec leta sklenili dogovor o izhodu VB iz EU, t.i. brexit. V letošnjem letu se tako obetajo določene spremembe, vseeno pa bo izhod kontroliran in na tem področju ne bo nejasnosti. Posledično so bili delniški trgi v EU v decembru zelo močni in so pridobili preko dva odstotka, v zadnjih treh mesecih pa preko deset odstotkov. Ni pa bilo večjih premikov na valutnem križu EUR/GBP, ta se je v decembru gibal na nivoju 0,9 funta za en evro.

Trgi v razvoju prav tako še naprej kažejo pozitiven razvoj dogodkov. Kitajska virusa že nekaj časa nima v državi in tako tam življenje teče relativno mirno. Posledično so dobri tudi makroekonomski podatki. Trgi v razvoju so tako v zadnjem mesecu pridobili 2,8 odstotka. Na trge v razvoju ugodno vpliva tudi vedno cenejši dolar, saj imamo večino dolga v ameriških dolarjih. Ta je namreč tudi v zadnjem mesecu izgubljal in leto končal pri vrednosti 1,22. V primeru optimističnega razvoja dogodkov glede epidemije lahko pričakujemo nadaljnji upad dolarja v primerjavi s preostalimi valutami, saj bodo vlagatelji še naprej selili svoje premoženje v bolj tvegane naložbe.

Obvezniški trgi zadnji mesec niso prinesli velikih sprememb. Razmiki (»spread«) državnih obveznic evropskih držav glede na nemški bund so se dodatno znižali. Ugodne razmere na trgih pa še naprej spodbujajo podjetja in države po izdajanju novega dolga. Pričakujemo lahko, da bodo centralne banke še naprej držale obrestne mere na relativno nizkih nivojih.