Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

 

Indeksi razvitih trgov so prvi julijski teden zabeležili pozitivne rezultate

Prvi julijski teden so indekse razvitih trgov zaznamovali pozitivni rezultati. Trgovalni teden je bil v ZDA skrajšan zaradi praznovanja dneva neodvisnosti, a kljub temu je z 2,2-odstotno donosnostjo izstopal ameriški tehnološki indeks NASDAQ. V Evropi je z 1,9-odstotno donosnostjo izstopal francoski delniški indeks, ki je na poti, da izniči izgube prejšnjega meseca, ki so bile posledica pretresa na političnem parketu. Rezultat volitev namreč nakazuje na t.i. obviseli parlament in težavno sestavljanje vlade. Status quo je po mnenju vlagateljev najboljši scenarij v trenutnem položaju, saj zagotavlja da spremembe ne bodo prevelike in prehitre.

Pozitiven sentiment v ZDA zaradi povečanja števila prostih delovnih mest

Pozitiven sentiment v ZDA je predvsem posledica povečanja števila prostih delovnih mest. Poleg tega je trg prav tako pozitivno presenetila višja stopnja brezposelnosti, ki nakazuje ohlajanje gospodarstva in s tem povečuje možnost za znižanje obrestne mere Fed. Končno potrditev ohlajanja pričakujemo ob koncu tega tedna, ko bodo objavljeni podatki o inflaciji. Analitiki napovedujejo, da bo junijska inflacija na letni ravni znašala le še 3,1 odstotka, kar je blizu dolgoročnemu cilju 2 odstotkov. S tem bi Fed dobil nekoliko bolj proste roke pri oblikovanju prihodnje monetarne politike. Tehnološke delnice ohranjajo svoj primat na trgu in nadaljujejo z rastjo. Rast indeksov ostaja odvisna od rasti le peščice največjih tehnoloških podjetij, zato bo prihajajoče obdobje objave rezultatov za drugo četrtletje, ki se začne roku dveh tednov, toliko bolj pomembno.

Na Japonskem so se kapitalski trgi osredotočili na 2,5-odstotno rast plač, ki je dosegla najvišjo raven od leta 1993

Pozitiven sentiment se je nadaljeval tudi na Japonskem, kjer je regionalni indeks v evrih zrasel kar za 2,8 odstotka. Kapitalski trgi so se osredotočili predvsem na 2,5-odstotno rast plač, ki je dosegla najvišjo raven od leta 1993. Japonska se namreč že vrsto let bori z deflacijo, ki hromi domači trg in ovira višjo raven gospodarske rasti, zato je bil višji podatek o inflaciji dobrodošla novica ne le za tamkajšnje zaposlene, ampak tudi za domači kapitalski trg. S podobnimi težavami se dandanes srečuje Kitajska, ki se ne uspe rešiti iz deflacije. Ekonomski kazalec PMI sicer nakazuje rahlo rast, a so ostali kazalci predvsem zaupanje potrošnikov ter aktivnost v nepremičninskem sektorju v negativnem območju in finančni trgi ohranjajo nezaupanje do kitajskega kapitalskega trga, ki je v preteklem tednu zabeležil dvoodstotni padec.

NASVET ZA VLAGATELJE

Obrestne mere in ekonomska aktivnost sta ključna dejavnika na kapitalskih trgih. Obe področji sta trenutno vlagateljem naklonjeni. Obrestne mere so dosegle vrh, vprašanje je samo, kako hitro jih bodo centralne banke uspele spustiti. Tako se v Evropi in ZDA letos pričakuje vsaj en rez v višini 0,25 %, obenem pa obstaja polovična verjetnost še za enega dodatnega. To veča privlačnost tako delniških kot tudi obvezniških trgov. Dolgoročne obveznice so zaradi tega privlačnejše in zato tveganju manj naklonjenim vlagateljem priporočamo sklad Generali Bond. Ekonomska aktivnost ostaja relativno močna, čeprav se je v zadnjih mesecih nekoliko umirila. Trg dela je še naprej tisti gradnik, ki ohranja zaupanje potrošnikov in s tem trošenje na nivojih, ki omogočajo rast BDP. Tudi v Evropi se kljub političnim pretresom ekonomska situacija popravlja, a ameriška tehnološka podjetja ostajajo gonilna sila delniških trgov. Vrednotenja slednjih so nadpovprečna in kar narekuje nekoliko več previdnosti, a v okolju prihajajočih ameriških volitev se zdijo relativno varno okolje, zaščitena pred dnevnimi političnimi pritiski, ki se pojavljajo v nekaterih drugih panogah kot sta zdravstvo ali oskrba. Za naslednje mesece ohranjamo izpostavljenost do globalnih in ameriških delnic skozi sklade Generali Globalni in Generali Amerika. Tudi Generali Tehnologija ostaja v osnovni košarici naložb, podobno zaradi demografskih in zdravstvenih trendov tudi Generali Vitalnost. Trgi v razvoju ostajajo pod pritiskom slabšega političnega in ekonomskega položaja, seveda s svetlo izjemo Indije. Indijsko gospodarstvo po volitvah dela z visokimi obrati, vsi ekonomski kazalci nakazujejo močno rast gospodarstva. Nasprotje je Kitajska, ki bo v prihajajočih dneh začela julijsko partijsko plenarno zasedanje, kjer javnost in vlagatelji zopet pričakujejo nove ukrepe za rešitev nakopičenih gospodarskih težav, a smer in aktivnost zadnjih mesecev kažejo na to, da previdnost pri pretiranih pričakovanjih ni odveč. Generali Indija – Kitajska zato ostaja špekulativna naložba z možnostjo večjega premika, a zdi se, da bo za vlagatelje, ki so naklonjeni povečanemu tveganju potrebna dodatna potrpežljivost.