Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

 

Vlagatelji na svetovnih borzah so pretekli teden tehtali med nasprotujočimi si ekonomskimi podatki, kar je privedlo do dokaj mešanih izkupičkov med posameznimi segmenti trga. Ameriški S&P 500 ter tehnološki Nasdaq sta dosegla nove rekorde, znova pa so precej zaostajali indeksi podjetij z manjšo tržno kapitalizacijo. Razlika v letošnjih donosih med t.i. rastočimi in vrednostnimi delnicami se je še povečala.

 

Bodo ameriški centralni bankirji letos sploh rahljali denarno politiko

Ameriško gospodarstvo je v mesecu maju ustvarilo 272 tisoč novih delovnih mest, povprečna letna rast plač pa je bila tik nad 4 %. Obe številki sta bili nad napovedmi ekonomistov in potrjujeta, da popuščanje napetosti na trgu dela v ZDA poteka zelo počasi, a vseeno kaže na postopno vrnitev v normalno stanje. Razmere na trgu dela in tudi ostali ekonomski podatki ameriški centralni banki Fed dovoljujejo, da ostane osredotočena na zadnji korak pri umirjanju inflacije. Ameriško gospodarstvo namreč še zmeraj dobro prenaša trenutne nivoje obrestnih mer. Pri Fed bodo zato skoraj zagotovo ta teden obresti ohranili na nivoju med 5,25 % in 5,5 %. Trgi bodo tako znova precej bolj kot na aktualne poteze, osredotočeni na namige oziroma napovedi za naslednja zasedanja. Če so se vlagatelji še pred nekaj meseci spraševali kdaj in koliko rezov lahko pričakujemo, danes ni več povsem jasno, ali bodo ameriški centralni bankirji letos sploh rahljali denarno politiko. Po junijskem zasedanju namreč do konca leta ostanejo štiri zasedanja. Dva izmed teh bosta potekala pred, eno pa tik po ameriških predsedniških volitvah, kar bi lahko vsaj deloma vplivalo na odločitve predstavnikov Fed, ki se bodo želeli izogniti očitkom o politično obarvanih odločitvah.

ECB je prvič po petih letih znižala ključne obrestne mere

Kljub temu, da se je evrska inflacija maja nekoliko zvišala, so pri evropski centralni banki pretekli teden uresničili svoje napovedi in prvič po petih letih znižali ključne obrestne mere. Depozitna obrestna mera je zdaj pri 3,75 %. Še zdaleč pa ni nujno, da prvi rez pomeni začetek daljšega cikla rahljanja denarne politike. Inflacija namreč tudi na stari celini še ni dokončno premagana, poleg tega si bo ECB težko privoščila občutno večje odstopanje med evrskimi in dolarskimi obrestnimi merami, saj bi to oslabilo evro. Predstavniki evropske centralne banke so bili tako pri napovedih za naprej zadržani. Zahtevane donosnosti na najbolj spremljane državne obveznice v evrskem območju, so kljub nižanju obrestnih mer pretekli teden rasle in vztrajajo blizu najvišjih nivojev v letošnjem letu.

Megatrend rasti indijskega srednjega sloja ostaja nedotaknjen in s tem največja sila indijskega kapitalskega trga

Kitajski makroekonomski podatki se v primerjavi s preteklimi meseci nekoliko izboljšujejo, a ostajajo v senci negotovosti na nepremičninskem trgu. Pozitivno presenečajo predvsem podatki o izvozu, na drugi strani pa razpoloženje med kitajskimi potrošniki ostaja bolj kot ne pesimistično. Vrednost novo prodanih stanovanj 100 največjih kitajskih nepremičninskih podjetij se je sicer na mesečni ravni povečala za 11,5 %, kljub temu pa je bila v primerjavi z majem lani nižja za 33,6 %. Ukrepi za blažitev nepremičninske krize, ki jih je kitajska vlada uvedla maja, še niso uspeli prepričati vlagateljev. Kitajske delnice so namreč v zadnjih tednih znova izgubile zagon. Trg se je sprva negativno odzval na nekoliko manj prepričljivo Modijevo zmago na indijskih volitvah, a ker je prevladala razlaga, da je tak razvoj dogodkov dober za demokracijo in dolgoročni razvoj trga, je negativno razpoloženje po nekaj dneh izpuhtelo in delnice so se vrnile na rekordne nivoje. Megatrend rasti indijskega srednjega sloja ostaja nedotaknjen in s tem največja sila indijskega kapitalskega trga.

NASVET ZA VLAGATELJE

Centralne banke oziroma pričakovanja o višini obrestnih mer ostajajo najpomembnejši dejavnik kapitalskih trgov. Ekonomska aktivnost ostaja močna. Zamiki v rezih obrestnih mer so predvsem posledica dobrega makroekonomskega položaja v globalnem in še posebej ameriškemu gospodarstvu. Ta robustna rast zavira upad inflacije. Lepljiva inflacija in višje obrestne mere sta dva negativna dejavnika ki delujeta negativno na obvezniški trg. Posledično so donosi obveznic visoki in v okolju pričakovanega upada inflacije in nižjih obrestnih mer (čeprav šele v 2025) privlačna naložba, saj ponujajo pozitivne realne donose. Obenem so obrestne mere dosegle svoj vrh, kar krepi privlačnost obvezniških naložb. Bližajo se ameriške volitve, ki imajo precejšen vpliv na kapitalske trge, ki skupaj z okrepljenimi geopolitičnimi napetostmi sili vlagatelje v globalno razpršene portfelje. Generali Galileo s kombinacijo razpršenih delniških naložb in obveznic, ki ponujajo realne donose, je v takem okolju najboljša izbira za bolj previdnega vlagatelja. Za tiste nekoliko bolj nagnjene k tveganju in preferenco k delniškim naložbam priporočamo Generali Globalni kot pravi pristop k globalno razpršenemu portfelju. Vlagateljem, ki se želijo močneje izpostaviti globalnim megatrendom, predvsem v tehnologiji (AI) in megatrendom v zdravstvu, sklada Generali Tehnologija in Generali Vitalnost ponujajo uspešno globalno zgodbo. Tehnologija je panoga ki odraža pričakovanja vlagateljev po nadpovprečni rasti ter novih tehnologijah. Vitalnost pa išče donose predvsem v demografskih megatrendih in trenutno najmočnejša v tem segmentu sta zdravilo za debelost ter rast kupne moči prebivalstva na trgih v razvoju. Najbolj tveganju nagnjene vlagatelje privlači zgodba sklada Generali Indije – Kitajske. Indija je nadomestila Kitajsko kot država z najhitrejšo rastjo a precej boljšo pravno ureditvijo, Kitajska pa se spopada z najhujšo gospodarsko krizo v zadnjih 25 letih, a vrednotenja kitajskih delnic so po precejšnjih upadih v zadnjih letih privlačna in ponujajo možnost nadpovprečnega dolgoročnega donosa za potrpežljive vlagatelje. Za konzervativne vlagatelje sklada Generali MM in Generali Bond ponujata precej lepše donose kot bančne vloge ob relativno podobni stopnji tveganja.

 

Razpršenost donosov med trgi in panogami ponujajo privlačne naložbene možnosti za aktivne vlagatelje. Aktivno upravljani skladi Generali Investments ponujajo dostop do teh zgodb.