Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

 

Globalni borzni indeksi so zadnji majski teden sklenili brez večjih sprememb. V središču pozornosti vlagateljev so bili sveži inflacijski podatki, ki so prišli bolj ali manj v skladu z napovedmi in pričakovanji trga.

 

Fed bo prihodnji teden ohranil status quo na obresti 

Najbolj priljubljen inflacijski kazalnik ameriške centralne banke Fed, indeks cen osebne potrošnje (PCE), je bil aprila pri 2,7 %, kar je bilo dovolj za pozitivno reakcijo na trgih, a malenkostna nihanja med posameznimi merjenji ne spreminjajo širše slike, ki še naprej kaže, da je inflacija v ZDA v zadnjih mesecih obtičala na nivojih, ki presegajo ciljne vrednosti. V skladu s tem bodo pri Fed prihodnji teden skoraj zagotovo ohranili status quo in obresti obdržali na nivoju med 5,25 % in 5,5 %.

V ZDA zaključena sezona objav četrtletnih rezultatov

Sezona objav četrtletnih rezultatov v ZDA se je zaključila. Najvišjo, kar 34 % rast dobičkov na letni ravni, je zabeležil sektor komunikacijskih storitev, več kot 10 % rast so beležile tudi delnice iz sektorja diskrecijske potrošnje, komunalnih storitev, financ ter tehnološke delnice. Na drugi strani so dobički energetskih delnic, ob občutno nižjih cenah energentov v primerjavi z istim obdobjem lani, upadli za 25 %, podoben upad dobičkov so zabeležile delnice iz zdravstvenega sektorja. Povprečna rast vseh sektorjev znotraj indeksa S&P 500 je znašala 6 %.

Upočasnitev upada evrske inflacije

Tudi trend padanja evrske inflacije se je vsaj začasno ustavil. Majski indeks CPI je bil na letni ravni pri 2,6 %, kar je nekoliko več kot v preteklih dveh merjenjih. Upočasnitev upada inflacije na stari celini je predvsem posledica rasti plač, kar vodi v vztrajno rast cen storitev kot je zdravstvena oskrba, zabavna industrija, hotelske namestitve itd., torej področja, kjer plače predstavljajo največji strošek poslovanja. Na drugi strani je v zadnjih mesecih konkretno upadla inflacija na področju energentov in prehrane. Zaradi baznega učinka (z majem lani se je rast cen začela hitreje umirjati), je bil začasen porast inflacije pričakovan in ne bo kaj dosti vplival na odločitev evropske centralne banke, ki bo kot kaže prihodnji teden prvič po letu 2019 znižala ključne obrestne mere. Pri ECB pričakujejo, da bo inflacija do konca letošnjega leta nihala okrog trenutnih nivojev, dokončno znižanje na ciljna 2 % pa napovedujejo v prihodnjem letu.

Zanesljiva zmaga aktualnega indijskega premierja Narendre Modija na parlamentarnih volitvah v Indiji

Vlagatelji na trgih v razvoju so pozdravili napovedi o zanesljivi zmagi aktualnega indijskega premierja Narendre Modija na parlamentarnih volitvah v Indiji, pri čemer bo njegova stranka Baratija Džanata v tretjem mandatu osvojila še nekoliko več sedežev kot na volitvah pred petimi leti. Vlagatelji pričakujejo, da se bo gospodarski razcvet pod stabilno Modijevo vlado nadaljeval – v petek so v Indiji objavili podatek, da je bila letna gospodarska rast v prvem četrtletju kar 7,8 %. Indijski borzni indeks Sensex vztrajno ruši rekorde in je od začetka leta pridobil več kot 20 %. Pri tem pa je potrebno opozoriti, da se pozitivni trendi odražajo tudi na vrednotenjih indijskih delnic, razmerje med ceno in dobičkom indeksa MSCI India je okrog 25, kar je približno dvakrat več kot pri primerljivem indeksu širšega področja trgov v razvoju. Obenem večina za vlagatelje najbolj privlačnih delnic kotira le na indijski borzi, dostop do katere je zaradi administrativnih in birokratskih ovir ter posebnosti za večino globalnih vlagateljev precej otežen. Največja utež trgov v razvoju ostaja Kitajska. Odboj kitajskih delnic se je pretekli teden zaustavil in zdi se, da je bilo pozitivno vzdušje iz sredine maja zgolj posledica preurejanja portfeljev globalnih vlagateljev. Ekonomski kazalci ostajajo na območju med širitvijo in krčenjem. Kitajski porabniki še naprej zmerno zmanjšujejo nakupe dobrin, nekoliko radodarnejši pa so pri nakupih storitev. A vse skupaj ni dovolj za močnejše okrevanje gospodarstva, saj se kriza nepremičninskega trga nadaljuje.

NASVET ZA VLAGATELJE

Največji vpliv na kapitalske trge ohranjajo centralne banke oziroma pričakovanja o višini obrestnih mer. Vpliv pričakujemo da se bo nadaljeval v prihodnjih mesecih, saj ekonomska aktivnost ostaja močna. Delniški trgi so v teh okoliščinah v primerjavi z obvezniškimi v boljšem položaju. Zamiki v rezih obrestnih mer so predvsem posledica dobrega makroekonomskega položaja v globalnem in še posebej ameriškemu gospodarstvu. Ta robustna rast zavira upad inflacije. Lepljiva inflacija in višje obrestne mere sta dva negativna dejavnika ki delujeta negativno na obvezniški trg. Posledično so donosi obveznic visoki in v okolju pričakovanega upada inflacije in nižjih obrestnih mer (čeprav šele v 2025) privlačna naložba, saj ponujajo pozitivne realne donose, obenem pa ocenjujemo, da so obrestne mere dosegle svoj vrh. Bližajo se ameriške volitve, ki imajo precejšen vpliv na kapitalske trge, spremljamo tudi okrepljene geopolitične napetosti in oboje sili vlagatelje v globalno razpršene portfelje. Generali Galileo s kombinacijo razpršenih delniških naložb ter dodatkom obveznic, ki ponujajo realne donose, je v takem okolju najboljša izbira za malo bolj previdnega vlagatelja. Za tiste nekoliko bolj nagnjene k tveganju in preferenco k delniškim naložbam priporočamo Generali Globalni kot pravi pristop k globalno razpršenemu portfelju. Vlagateljem, ki se želijo močneje izpostaviti globalnim megatrendom, predvsem v tehnologiji (AI) in megatrendom v zdravstvu, sklada Generali Tehnologija in Generali Vitalnost ponujajo uspešno globalno zgodbo. Tehnologija je panoga ki odraža pričakovanja vlagateljev po nadpovprečni rasti ter novih tehnologijah. Vitalnost pa išče donose predvsem v demografskih megatrendih in trenutno najmočnejša v tem segmentu sta zdravilo za debelost ter rast kupne moči prebivalstva na trgih v razvoju. Najbolj tveganju nagnjene vlagatelje privlači zgodba sklada Generali Indije – Kitajske. Indija je nadomestila Kitajsko kot država z najhitrejšo rastjo a precej boljšo pravno ureditvijo, Kitajska pa se spopada z najhujšo gospodarsko krizo v zadnjih 25 letih, a vrednotenja kitajskih delnic so po precejšnjih upadih v zadnjih letih privlačna in ponujajo možnost nadpovprečnega dolgoročnega donosa za potrpežljive vlagatelje. Za konzervativne vlagatelje sklada Generali MM in Generali Bond ponujata precej lepše donose kot bančne vloge ob relativno podobni stopnji tveganja.

Razpršenost donosov med trgi in panogami ponujajo privlačne naložbene možnosti za aktivne vlagatelje. Aktivno upravljani skladi Generali Investments ponujajo dostop do teh zgodb.