Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

 

Prvi teden drugega četrtletja je na finančne trge le prinesel nekaj več razburljivosti. Podatki iz ameriškega trga dela so v kombinaciji s skokom borznih cen nafte, še nekoliko ohladili pričakovanja o nižanju obrestnih mer in sprožili manjši popravek na borzah. A prevladujoč sentiment na trgu ostaja pozitiven. Vlagatelji verjamejo, da lahko ameriško gospodarstvo in dobički podjetij vztrajajo v območju robustne rasti, ki smo ji bili priča v preteklih mesecih. Borzni biki so tako hitro izkoristili zdrs indeksov in do konca preteklega tedna izničili velik del padcev ob objavi podatkov.

Kljub temu, da smo se v zadnjih mesecih že navadili, da poročila s trga dela presegajo napovedi ekonomistov, so bile številke objavljene pretekli teden še posebej impresivne. Ameriško gospodarstvo je namreč marca ustvarilo 303 tisoč delovnih mest (v primerjavi z 200 tisoč napovedanimi), brezposelnost pa se je iz 3,9 % znižala na 3,8 %. Pri izjemnih številkah novo ustvarjenih delovnih mest v zadnjih mesecih, ne gre samo za klasičen primer napetega trga dela kot posledice razgretega gospodarstva, ampak ima pomemben vpliv tudi rast delovno aktivnih prebivalcev zaradi imigracij. V ZDA naj bi letos neto imigriralo 3,3 milijona ljudi, kar je veliko več kot v obdobju pred epidemijo, ko je letno v ZDA migriralo okrog 900 tisoč ljudi. Prav večanje razpoložljive delovne sile omogoča, da se odlični podatki s trga dela v zadnjih mesecih ne prelivajo več toliko v pritisk na rast plač in s tem inflacijo. Pri ameriškem think tanku Brookings Institution ocenjujejo, da lahko zahvaljujoč imigracijam ameriški delodajalci v povprečju mesečno ustvarijo med 160 in 200 tisoč novih delovnih mest brez, da bi se povečal pritisk na inflacijo. Brez imigracij bi bila ta številka med 60 in 100 tisoč mesečno.

Na stari celini so bili v središču pozornosti podatki o evrski inflaciji, ki se je marca znova znižala hitreje od napovedi in bila merjeno s CPI pri 2,4 %. Prvič po februarju 2022 je pod 3 % upadla tudi jedrna inflacija. Zapisnik marčevskega zasedanja ECB nakazuje, da so evropski centralni bankirji vse bolj enotni pri mnenju, da bodo pogoji za nižanje obrestnih mer kmalu izpolnjeni. A vsaj na aprilskem zasedanju ECB, ki bo potekalo v četrtek, bo evrska ključna depozitna obrestna mera skoraj zagotovo še ostala pri 4 %, prvi rez se zdi najbolj verjeten junija. Več nejasnosti kot glede prvega znižanja ostaja v zvezi z nadaljnjimi koraki evropske centralne banke, sploh v primeru, če bo inflacija v Evropi in ZDA v prihodnjih mesecih še naprej šla vsaka svojo pot.

Po tem, ko je kitajski predsednik Xi konec marca s ciljem obuditi naložbe iz zahoda, gostil vodilne iz številnih ameriških in evropskih multinacionalk, je bila pretekli teden na obisku na Kitajskem še ameriška finančna ministrica Janet Yellen. Osrednja tema pogovorov med različnimi predstavniki kitajske vlade in Yellenovo je bila gospodarska politika, ki kitajskim podjetjem z obsežnimi subvencijami omogoča po dumpinških cenah iz trga izrivati konkurente iz zahoda. Ta trend je še posebej očiten na področju avtomobilske industrije ter solarnih panelov. Ameriška finančna ministrica v odzivih po štiri dnevnem obisku ni izdala veliko podrobnosti, hkrati pa ni izključila možnosti uvedbe tarif na nekatere kitajske izdelke.

Če se delniški indeksi v zadnjih tednih niso posebej zmenili za obete višjih obrestnih mer, pa to ne velja za dogajanje na trgu obveznic. Zahtevane donosnosti na najbolj spremljane državne obveznice so se povzpele v bližino najvišjih nivojev v letošnjem letu. To kaže, da so vlagatelji vse manj prepričani v reze obrestnih mer zaradi vse boljših pogojev v gospodarstvih. Slednje kljub nespremenjenim obrestnim meram centralnih bank deluje dovolj pozitivno na delniške trge, da le ti silijo višje, obenem pa deluje zaviralno na obvezniških trgih in posledično ob padajoči inflaciji že ponuja realen donos tudi vlagateljem v obveznice.

NASVET ZA VLAGATELJE

Centralne banke držijo trge v negotovosti in skrbijo, da jih pričakovanja ne odnesejo previsoko. Rezi v obrestnih merah se oddaljujejo, saj gospodarska rast ostaja robustna a neenakomerno razporejena, inflacija pa nekoliko bolj lepljiva od pričakovanj. Bližajo se rezultati poslovanja za prvi kvartal, ki bodo po pričakovanjih dobri in lahko predvsem delniške trge premaknejo stopničko višje. Predvsem tehnološki megatrendi so tisti magnet, ki privlači vlagatelje na delniški trg. Na kapitalske trge vse bolj vplivajo bližajoče se ameriške predsedniške volitve. Trump razburja javnost izven ZDA s svojimi napovedmi bistveno bolj izolacionistične politike in novih trgovinskih omejitev, predvsem v odnosu z Evropo. Negotova politika centralnih bank, bližajoče se volitve in medla kitajska gospodarska rast prinašajo določeno negotovost kapitalskim trgom, kar bodo vlagatelji, ki znajo in zmorejo videti čez kratkoročna nihanja, znali izkoristiti. Dolgoročni tehnološki, ekonomski in družbeni trendi ob tem ostajajo nedotaknjeni. Globalno razpršen portfelj skozi Generali Galileo, Generali Prvi izbor ali Generali Globalni oziroma kombinacija zadnjih dveh s skladoma Generali Bond in Generali MM je najboljši odgovor na naložbene izzive. Kombinacija obvezniških in delniških naložb predstavlja primerno mešanico donosa in varnosti za večino vlagateljev. Ohranjamo razpršen pristop s periodičnim povečevanjem naložb v sklade. Ta se je skozi zgodovino izkazal kot najboljši pristop, saj se z njim izognemo tveganju, da naložbo kupimo na lokalnem vrhu.

Obvezniške naložbe skozi Generali Bond in Generali Corporate Bonds so privlačne, še posebej ker ponujajo varnost in višje donose v primerjavi z obrestnimi merami za depozite na bankah. Žal slovenski varčevalci ostajajo zavezani vpoglednim bančnim vlogam, ki ne prinašajo nikakršnega donosa.

Med posameznimi delniškimi skladi imamo pozitiven pogled na sklad zdravstva in demografskih trendov Generali Vitalnost. Zdravstvo je ugodno vrednoteno, obenem se kažejo pozitivne zgodbe, kot je prodor AI in tehnologije v zdravstvo ter rast priljubljenosti zdravila za debelost ter njegov vpliv na bolezni povezane s prekomerno telesno težo. Tehnološke delnice, predvsem velikih globalnih podjetij, so nadpovprečno vrednotene, a balon je pretirana beseda. Tehnološka podjetja s svojimi rezultati ter visokimi denarnimi tokovi večinoma upravičujejo nadpovprečna vrednotenja. Tehnologija predstavlja nadpovprečno rast v strukturi celotnega trga in s tem ohranja investicijsko privlačnost. Zato sklad Generali Tehnologija ostaja privlačna naložbena možnost, je pa treba nadzirati izpostavljenost in tveganja po rasti v zadnjih mesecih. V primeru sklada Generali Indija – Kitajska ohranjamo priporočilo špekulativnega nakupa za tveganju bolj naklonjene vlagatelje. Še vedno verjamemo, da bo kitajska centralna oblast primorana storiti precej več, da obrne negativne gospodarske trende in na te novice se bo trg hitro in močno odzval. Gibanja zadnji tednov kažejo, da smo v procesu oblikovanja dna, saj se makroekonomski podatki nekoliko izboljšujejo in zaupanje potrošnikov nekoliko popravlja. Ta proces lahko traja mesece in z približevanjem ameriških volitev bo verjetno volatilnost naraščala, a obenem tudi možnost, da kitajski odločevalci končno potegnejo tudi nekaj gospodarstvu naklonjenih potez.