Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

 

          Vir fotografije: Delo.si

 

V praznično okrnjenem in skrajšanem borznem dogajanju v preteklem tednu večjih pretresov na trgih ni bilo. Glavni borzni indeksi so znotraj ustaljenega trenda, ki ostaja bolj ali manj nespremenjen že dobrih 5 mesecev. Počasi in vztrajno pridobivajo na vrednosti.

Višja kot je vrednost indeksa nihajnosti, bolj razburkano je dogajanje na borzah

Da je dogajanje na ameriškem delniškem trgu v zadnjem obdobju neobičajno enolično, priča indeks nihajnosti VIX. Ko VIX doseže vrednost 16, je pričakovani dnevni razpon gibanja indeksa S&P 500 okrog 1 %, pri vrednosti 32 lahko vlagatelji pričakujejo okrog 2 % spremembe znotraj trgovalnega dneva. Torej višja kot je vrednost indeksa nihajnosti, bolj razburkano je dogajanje na borzah. VIX pod mejo 16 vztraja že od novembra lani. Nazadnje smo podobno dolgo obdobje s tako malo »akcije« na borzah videli leta 2017. Nizka nihajnost praviloma pomeni veliko veselja za vlagatelje. Borzni indeksi namreč, kot običajno v takih obdobjih, niso stagnirali, temveč pridobivali na vrednosti. S&P 500 je tako prvo četrtletje letošnjega leta merjeno v dolarjih zaokrožil z 10 % rastjo, od začetka novembra lani pa pridobil že 25 %.

Vse več je govora o napihovanju t.i. borznega balona

Ob visokih donosih indeksov je vse več govora o napihovanju t.i. borznega balona. Kljub temu, da so vrednotenja nad dolgoletnimi povprečji, so makroekonomski podatki in dobički podjetij v zadnjih četrtletjih uspešno sledili zelo visokim pričakovanjem vlagateljev. Vrednotenja so visoka pri manjšem številu delnic, ki pa imajo zelo veliko utež v borznih indeksih, a vseeno še zmeraj občutno nižja kot v najbolj znanih borznih balonih iz preteklosti. Zaradi zelo uspešnega poslovanja in tehnoloških prebojev nekaterih največjih ameriških podjetij je namreč koncentracija največjih podjetij znotraj indeksov na zgodovinsko visokih nivojih. Na drugi strani pa vrednotenja na večini ostalih segmentov trga ostajajo precej bolj zmerna. Vlagatelji lahko to izkoristijo tudi za zmanjšanje tveganja ter del dobičkov iz tehnoloških podjetij prelijejo v druge segmente trga, kjer so vrednotenja precej bolj zmerna.

Možnosti, da bi ECB še pred poletjem znižal ključne obrestne mere so se povečale

Preliminarni podatki iz nekaterih evropskih držav so potrdili, da se inflacija še naprej umirja in je bila marca v Franciji pri 2,3 %, v Italiji 1,3 %, v Španiji pa 3,3 %. Možnosti, da bi pri ECB še pred poletjem znižali ključne obrestne mere so se ob zadnjih podatkih povečale. A kljub temu, da je splošna inflacija že blizu ciljnim vrednostim, obstajajo nekateri dejavniki, ki komplicirajo odločitve evropskih centralnih bankirjev. V prvi vrsti je to rast plač, ki poganja inflacijo v storitvah, pri katerih je bila inflacija februarja še zmeraj 3,9 %. Poleg tega bodo pri ECB vsaj z enim očesom spremljali poteze kolegov iz ameriškega Fed, kjer inflacija ostaja trdovratnejša. ECB si namreč ne more privoščiti pretiranega odstopanja od ameriške centralne banke, saj bi to ošibilo evro in posredno negativno vplivalo na inflacijo. Vrednost evra je trenutno 1,07 ameriškega dolarja in ob rasti dolarja deloma že nakazuje višjo verjetnost rezov obrestnih mer v Evropi v primerjavi z ZDA. Tudi zadnji podatki o gospodarski aktivnosti iz ZDA so precej boljši kot v Evropi. Ameriški proizvodni PMI kazalci so zopet nad vrednostjo 50, kar nakazuje na rast tudi v industriji in predelovalnih dejavnostih, ne samo v storitvah. To bo še dodatno otežilo odločanje Feda o politiki obrestnih mer.

Jen je pretekli teden padel na najnižjo vrednost v primerjavi z dolarjem po letu 1990

Intervencija na deviznem trgu, s katero bi japonska vlada stabilizirala domačo valuto se zato zdi vse bližje. Japonska naj bi na začetku vrednost domače valute branila z prodajo deviznih rezerv v vrednosti do okrog 25 milijard ameriških dolarjev. Padec jena je sicer voda na mlin največjih domačih podjetij, katerih velik del prodaje predstavlja izvoz. Posledično je osrednji japonski borzni indeks, Nikkei v zadnjih mesecih doživel pravi razcvet. A na drugi strani šibak jen, in posledično višji stroški uvoženih surovin in blaga, negativno vplivajo na manjša domača podjetja in potrošnike.

NASVET ZA VLAGATELJE

Centralne banke držijo trge v negotovosti in skrbijo, da jih pričakovanja ne odnesejo previsoko. Rezi v obrestnih merah se oddaljujejo, saj gospodarska rast ostaja robustna a neenakomerno razporejena, inflacija pa nekoliko bolj lepljiva od pričakovanj. Kapitalski trgi pričakujejo hitrejše in močnejše nižanje obrestnih mer kot to napovedujejo centralne banke in to upravičujejo makroekonomski podatki in ta razkorak v napovedih in pričakovanjih predstavlja tveganje za trge in lahko prinese popravek. Predvsem tehnološki megatrendi ohranjajo delniški trg privlačen za vlagatelje. Na kapitalske trge vse bolj vplivajo bližajoče se ameriške predsedniške volitve. Trump razburja javnost izven ZDA s svojimi napovedmi bistveno bolj izolacionistične politike in novih trgovinskih omejitev, predvsem v odnosu z Evropo.  Negotova politika centralnih bank, bližajoče se volitve in medla kitajska gospodarska rast prinašajo določeno negotovost kapitalskim trgom, kar bodo vlagatelji, ki znajo in zmorejo videti čez kratkoročna nihanja, znali izkoristiti. Dolgoročni tehnološki, ekonomski in družbeni trendi ob tem ostajajo nedotaknjeni. Globalno razpršen portfelj skozi Generali Galileo, Generali Prvi izbor ali Generali Globalni oziroma kombinacija zadnjih dveh s skladoma Generali Bond in Generali MM je najboljši odgovor na naložbene izzive. Kombinacija obvezniških in delniških naložb predstavlja primerno mešanico donosa in varnosti za večino vlagateljev. Ohranjamo razpršen pristop s periodičnim povečevanjem naložb v sklade. Ta se je skozi zgodovino izkazal kot najboljši pristop, saj se z njim izognemo tveganju, da naložbo kupimo na lokalnem vrhu.

Obvezniške naložbe skozi Generali Bond in Generali Corporate Bonds so privlačne, še posebej ker ponujajo varnost in višje donose v primerjavi z obrestnimi merami za depozite na bankah.

Med posameznimi delniškimi skladi imamo pozitiven pogled na sklad zdravstva  in demografskih trendov Generali Vitalnost. Zdravstvo je ugodno vrednoteno, obenem se kažejo pozitivne zgodbe, kot je prodor AI in tehnologije v zdravstvo ter rast priljubljenosti zdravila za debelost ter njegov vpliv na bolezni povezane s prekomerno telesno težo. Tehnološke delnice, predvsem velikih globalnih podjetij, so nadpovprečno vrednotene, a balon je pretirana beseda. Tehnološka podjetja s svojimi rezultati ter visokimi denarnimi tokovi večinoma upravičujejo nadpovprečna vrednotenja. Tehnologija predstavlja nadpovprečno rast v strukturi celotnega trga in s tem ohranja investicijsko privlačnost. Zato sklad Generali Tehnologija ostaja privlačna naložbena možnost, je pa treba nadzirati izpostavljenost in tveganja po rasti v zadnjih mesecih. V primeru sklada Generali Indija – Kitajska ohranjamo priporočilo špekulativnega nakupa za tveganju bolj naklonjene vlagatelje. Še vedno verjamemo, da bo kitajska centralna oblast primorana storiti precej več, da obrne negativne gospodarske trende in na te novice se bo trg hitro in močno odzval. Gibanja zadnji tednov kažejo, da smo v procesu oblikovanja dna, saj se makroekonomski podatki nekoliko izboljšujejo in zaupanje potrošnikov nekoliko popravlja. Ta proces lahko traja mesece in z približevanjem ameriških volitev bo verjetno volatilnost naraščala, a obenem tudi možnost, da kitajski odločevalci končno potegnejo tudi nekaj gospodarstvu naklonjenih potez.