Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

 

      Vir fotografije: Delo.si

 

Rezi obrestnih mer na prihajajočih zasedanjih centralnih bank

Nekateri strahovi, da bi najpomembnejše centralne banke ob zadnjih, nekoliko manj ugodnih inflacijskih podatkih lahko znova zaostrile svojo retoriko, se niso uresničili. Oblikovalci denarne politike so namreč trge razveselili s precej direktnimi napovedmi o rezih obrestnih mer na prihajajočih zasedanjih in s tem glavnim borznim indeksom dali dodaten pospešek.

Pri Fed do konca letošnjega leta pričakujejo tri znižanja obrestnih mer

Pri ameriškem Fed so obresti še petič zapored ohranili na nivoju med 5,25 % in 5,50 %, a kljub lepljivi inflaciji in ekonomiji na visokih obratih, do konca letošnjega leta še zmeraj pričakujejo tri znižanja obrestnih mer po 0,25 %. Poleg tega predstavniki ameriške centralne banke trenutno predvidevajo, da se bo ključna obrestna mera do leta 2026 postopoma znižala na okrog 3 %, kar bi pomenilo, da smo pred začetkom dlje trajajočega cikla sproščanja denarne politike, ki ugodno vpliva na delniški trg. A inflacija se je skozi zgodovino že izkazala kot nepredvidljiv ekonomski pojav. Nizka brezposelnost in v ZDA še zmeraj robustna gospodarska aktivnost v kombinaciji z rastočimi cenami na surovinskih trgih so dejavniki, ki bi lahko nekoliko zakomplicirali trenutna, precej optimistična pričakovanja glede inflacije in posledično politike centralnih bank.

Švicarska centralna banka je že začela cikel nižanja obrestnih mer

Dejavni so bili tudi pri nekaterih ostalih pomembnih centralnih bankah. Izstopa predvsem odločitev švicarske banke, ki je kot prva izmed pomembnih centralnih bank v razvitih zahodnih gospodarstvih že začela cikel nižanja obrestnih mer. Inflacija v Švici je sicer že devet mesecev pod 2 %. Ključne obrestne mere so temu primerno pri 1,50 %, občutno nižje kot v ZDA in evrskem območju. V zadnjem obdobju so na znižanje obrestnih mer v Švici precej pritiskali domači industrialci, saj je močan frank negativno vplival na izvoznike. Bank of England je obresti ohranila nespremenjene, a podobno kot ameriški in evropski, tudi britanski centralni bankirji v naslednjih mesecih načrtujejo reze. Inflacija v Združenem Kraljestvu je bila februarja na letni ravni pri 3,4 %.

Pozitivno so presenetile prve ocene vodilnih kazalnikov ekonomske aktivnosti

Pozitivno so presenetile prve ocene evropskih PMI indeksov (vodilni kazalnik ekonomske aktivnosti), ki so marca drugi mesec zapored presegli napovedi ekonomistov. Sestavljen indeks (presek aktivnosti v predelovalni industriji in storitvah) je bil pri 49,9, kar kaže na minimalno krčenje ekonomske aktivnosti (meja med rastjo in krčenjem je 50). Vrednost je bila najvišja po juniju lani. A razlika med storitvenimi in predelovalnimi dejavnostmi se je v primerjavi s februarjem še nekoliko povečala. Aktivnost v storitvah je bila namreč drugi mesec zapored v območju rasti, na drugi strani je kazalnik v predelovalnih dejavnostih upadel in je pod mejo 50 že vse od julija 2022. Ob umirjanju inflacije je rast realnih plač v evrskem območju znova pozitivna, kar bi v kombinaciji z nižjimi obrestnimi merami v naslednjih mesecih lahko pripomoglo k postopnemu obujanju gospodarske rasti. Pozitivno za evropske kapitalske trge so tudi razmeroma nizka pričakovanja globalnih vlagateljev za rast poslovanja in dobičkov evropskih podjetij v 2024. A odpornost poslovanja in predvsem marž nakazuje, da so vlagatelji preveč pesimistični in posledično podcenjujejo potencial rasti na evropskih delniških trgih.

Gospodarska klima na Kitajskem še ne omogoča konkretnejšega okrevanja borznih indeksov trgov v razvoju

Gospodarska klima na Kitajskem vsaj zaenkrat še ne omogoča konkretnejšega okrevanja borznih indeksov trgov v razvoju. Nekateri ekonomski podatki, kot sta industrijska proizvodnja in prodaja na drobno, sicer nakazujejo nekoliko boljšo sliko, a predvsem nadaljevanje velikih težav v nepremičninskem sektorju še naprej onemogoča pretiran optimizem. Kitajski juan kaže znake šibkosti v primerjavi z dolarjem, a centralne oblasti so zopet posredovale na trgu z retoriko in s tem poizkusile valutno razmerje ohraniti znotraj pričakovanega koridorja. Kot nam kažejo pretekle ekonomske izkušnje lahko kitajske oblasti ta trik izvajajo še nekaj časa, a če se ekonomija ne bo pokazala v bolj robustni luči, potem tudi juana ne morejo ohraniti v trenutnem razmerju do dolarja.

Kratkoročen vrh v donosih na obvezniških trgih in manjši upad zahtevanih donosnosti v naslednjih mesecih

Centralne banke so sprožile precejšnje premike na trgu obveznic. Zahtevane donosnosti na obveznice so ob lepljivi inflaciji ter zamikih rezov v obrestnih merah večji del dosedanjega dela leta rasle, pretekli teden pa so sproščeni toni centralnih bankirjev sprožili preobrat. Zahtevana donosnost na 10-letno nemško obveznico je pretekli teden iz 2,45 % upadla na 2,33 %, podobna ameriška je pri 4,23 %. Kot kaže smo tudi na obvezniških trgih videli vsaj kratkoročen vrh v donosih in lahko v naslednjih dveh mesecih pričakujemo manjši upad zahtevanih donosnosti.

NASVET ZA VLAGATELJE

Centralne banke še naprej držijo trge v negotovosti. Rezi v obrestnih merah se nekoliko oddaljujejo, saj gospodarska rast ostaja robustna a neenakomerno razporejena, inflacija pa nekoliko bolj lepljiva od pričakovanj. Kapitalski trgi pričakujejo hitrejše in močnejše nižanje obrestnih mer kot to napovedujejo centralne banke in to upravičujejo makroekonomski podatki in ta razkorak v napovedih in pričakovanjih predstavlja tveganje za trge in lahko prinese popravek na trge. Predvsem tehnološki megatrendi ohranjajo delniški trg privlačen za vlagatelje. Na kapitalske trge bodo vse bolj vplivale tudi bližajoče se ameriške predsedniške volitve. Še posebej Trump razburja javnost izven ZDA s svojimi napovedmi bistveno bolj izolacionistične politike in novih trgovinskih omejitev, predvsem v odnosu z Evropo. Negotova politika centralnih bank, bližajoče se volitve in medla kitajska gospodarska rast prinašajo določeno negotovost kapitalske trge, kar bodo vlagatelji, ki znajo in zmorejo videti čez kratkoročna nihanja, znali izkoristiti. Ključni ostajajo dolgoročni tehnološki, ekonomski in družbeni trendi. Globalno razpršen portfelj skozi Generali Galileo, Generali Prvi izbor ali Generali Globalni oziroma kombinacija slednjih s skladoma Generali Bond in Generali MM je najboljši odgovor na trenutne investicijske izzive. Kombinacija obvezniških in delniških naložb predstavlja primerno mešanico donosa in varnosti za večino vlagateljev. Ohranjamo razpršen pristop s periodičnim povečevanjem naložb v sklade. Ta se je skozi zgodovino izkazal kot najboljši pristop, saj se z njim izognemo tveganju, da naložbo kupimo na lokalnem vrhu.

Obvezniške naložbe skozi Generali Bond in Generali Corporate Bonds so privlačne, še posebej ker ponujajo varnost in višje donose v primerjavi z obrestnimi merami za depozite na bankah, obenem pa centralne banke v prihodnje napovedujejo nižje obrestne mere.

Med posameznimi delniškimi skladi imamo pozitiven pogled na sklad zdravstva in demografskih trendov Generali Vitalnost. Zdravstvo je ugodno vrednoteno, obenem se kažejo pozitivne zgodbe, kot je prodor AI in tehnologije v zdravstvo ter rast priljubljenosti zdravila za debelost ter njegov vpliv na bolezni povezane s prekomerno telesno težo. Tehnološke delnice, predvsem velikih globalnih podjetij, so nadpovprečno vrednotene, a balon je pretirana beseda. Tehnološka podjetja s svojimi rezultati ter visokimi denarnimi tokovi večinoma upravičujejo nadpovprečna vrednotenja. Tehnologija predstavlja nadpovprečno rast v strukturi celotnega trga in s tem ohranja investicijsko privlačnost. Zato sklad Generali Tehnologija ostaja privlačna naložbena možnost, je pa treba nadzirati izpostavljenost in tveganja po rasti v zadnjih mesecih. V primeru sklada Generali Indija – Kitajska ohranjamo priporočilo špekulativnega nakupa za tveganju bolj naklonjene vlagatelje. Še vedno verjamemo, da bo kitajska centralna oblast primorana storiti precej več, da obrne negativne gospodarske trende in na te novice se bo trg hitro in močno odzval. Gibanja zadnji tednov kažejo, da smo v procesu oblikovanja dna, saj se makroekonomski podatki nekoliko izboljšujejo in zaupanje potrošnikov nekoliko popravlja. Ta proces lahko traja mesece in z približevanjem ameriških volitev bo verjetno volatilnost naraščala, a obenem tudi možnost, da kitajski odločevalci končno potegnejo tudi nekaj gospodarstvu naklonjenih potez.