Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

 

                              Vir fotografije: Starconnect media

 

Najnovejša inflacijska podatka iz ZDA sta potrdila, da bo zadnja faza umirjanja inflacije precej trši oreh

Najnovejša inflacijska podatka iz ZDA sta potrdila, da bo zadnja faza umirjanja inflacije precej trši oreh kot bi lahko dajal slutiti hiter upad od vrha do trenutnih nivojev. Tako februarski indeks cen CPI kot kazalnik zasebne potrošnje PCE sta prišla malenkost nad napovedmi ekonomistov, kar je pretekli teden nekoliko povečalo nihajnost na finančnih trgih. Predvsem vrednotenja na trgu obveznic so se še nekoliko prilagodila pričakovanjem, da bodo aktualni ekonomski podatki prvo znižanje ključne obrestne mere zamaknili globoko v poletje, število znižanj v letošnjem letu pa bo manjše od začetnih pričakovanj. Na drugi strani glavni delniški indeksi zaradi boljših pričakovanj gospodarske rasti vztrajajo blizu rekordnih vrednosti in s tem višjih dobičkov.

Pri Fed bodo ključne obrestne mere na marčevskem zasedanju ohranili nespremenjene

Bolj ali manj je jasno, da bodo pri ameriški centralni banki ključne obrestne mere na marčevskem zasedanju ta teden ohranili nespremenjene. Kljub temu, da se splošna inflacija v ZDA, merjeno s CPI, že vse od oktobra ni znižala, jedrna inflacija pa je v tem obdobju upadla zgolj za 0,2 %, terminski trgi prvi rez obrestnih mer napovedujejo na junijskem zasedanju. Guverner Fed, Jerome Powell, je na preteklih zasedanjih nekoliko omilil svojo retoriko in dokaj odkrito napovedal, da je rahljanje denarne politike blizu. Vlagatelji bodo zato še toliko bolj pozorni na to, če oziroma kako, bodo predstavniki Fed svoja stališča prilagodili najnovejšim inflacijskim podatkom. V luči trdovratne inflacije in precejšnje negotovosti glede denarne politike v prihodnjih mesecih, so v zadnjih tednih znova za S&P 500 precej zaostajale delnice z manjšo tržno kapitalizacijo, ki so bolj občutljive na obrestne mere. Na drugi strani so se ob podražitvah nafte dobro odrezale delnice energetskega sektorja. Na krilih višjih cen zlata, srebra, bakra in nekaterih drugih surovin, pa so rasle delnice rudarskih podjetij. Natanko leto dni po seriji propadov regionalnih ameriških bank so lahko zadovoljni vlagatelji v delnice finančnega sektorja, ki so od lanske bančne krize pridobile več kot 25 %. Znotraj skupine t.i. veličastnih sedem najbolj veličastni ostajajo donosi Nvidie, precej manj spektakularno, a vseeno vztrajno, iz tedna v teden pridobivajo delnice Microsofta, Mete, Amazona in Alphabeta. Manj rožnati so bili zadnji meseci za delničarje Appla. Kalifornijski velikan je kot kaže izčrpal potencial za širitev prodaje svojih ključnih obstoječih produktov, na čelu z Iphonom, in napovedi o tem, kako uspešno bo podjetje pri monetizaciji novih tehnoloških prebojev (predvsem na področju UI), so zaenkrat negotove. Poleg tega se Apple bori z vse več regulatornimi preprekami. Applove delnice so od rekorda decembra lani oddaljene za okrog 10 %. Že več kot 50 % pa so od najvišje vrednosti, dosežene v letu 2021, oddaljene delnice zadnjega izmed elitnih sedmih ameriških tehnoloških velikanov, Tesle. Več o težavah slednje, si lahko preberete v enem izmed preteklih tedenskih komentarjev.

Posledice višjih obrestnih mer, z naraščajočimi stroški gradbenih del in energentov ter padcem povpraševanja zaradi dela od doma, vse bolj vplivajo na evropski trg poslovnih nepremičnin

Posledice višjih obrestnih mer, v kombinaciji z naraščajočimi stroški gradbenih del in energentov ter padcem povpraševanja zaradi povečanega obsega dela od doma, se vse bolj odražajo na evropskem trgu poslovnih nepremičnin. Prva odmevnejša žrtev krize je bila avstrijska Signa, ki je bankrotirala decembra lani. Pretekli teden je slabše poslovne rezultate poročal nemški nepremičninski velikan Vonovia, a obenem napovedal, da se stanovanjskim nepremičninam obetajo boljši časi. Precej težav z refinanciranjem dolga se v prihajajočih mesecih obeta nekaterim nepremičninskim podjetjem, zlasti v Nemčiji in Skandinaviji. S podobnimi težavami se soočajo tudi v ZDA, kjer težavo predstavlja predvsem visok delež praznih pisarn. Kriza že negativno vpliva na bilance nekaterih bank, a nivo izpostavljenosti sistemsko pomembnih finančnih institucij temu segmentu gospodarstva, zaenkrat ne predstavlja pretiranega sistemskega tveganja. Banke imajo namreč po krizi 2008 visoke standarde kapitalske ustreznosti, zaradi obrestne razlike ustvarjajo rekordne dobičke in posledično so veliko bolj odporne na tovrstne šoke kot v preteklih krizah.

Japonski sindikati na letnih pogajanjih s podjetji dosegli 5 % zvišanje povprečnih plač

Po tem, ko so japonski sindikati na letnih pogajanjih s podjetji dosegli 5 % zvišanje povprečnih plač vse kaže, da bodo pri japonski centralni banki končali 8 let dolgo obdobje negativnih obrestnih mer. Po dolgem obdobju zelo nizke, pogosto tudi negativne inflacije, japonski odločevalci upajo, da bodo višje plače spodbudile domačo potrošnjo in  s tem kronično stagnantno gospodarsko rast. A ukrepi fiskalne in monetarne politike ne bodo rešili največja ovire, ki je demografija oziroma hitro krčenje delovno aktivnega prebivalstva.

NASVET ZA VLAGATELJE

Centralne banke še naprej držijo trge v negotovosti, saj se rezi v obrestnih merah nekoliko oddaljujejo, a predvsem tehnološki megatrendi ohranjajo delniški trg privlačen za vlagatelje. Kapitalski trgi pričakujejo hitrejše in močnejše nižanje obrestnih mer kot to napovedujejo centralne banke in to upravičujejo makroekonomski podatki in ta razkorak v napovedih in pričakovanjih predstavlja tveganje za trge in lahko prinese popravek na trge. Svetovno gospodarstvo ostaja na poti rasti a ekonomska aktivnost je zelo neenakomerno razporejena po svetu. Na kapitalske trge bodo vse bolj vplivale tudi bližajoče se ameriške predsedniške volitve. Še posebej Trump razburja javnost izven ZDA s svojimi napovedmi bistveno bolj izolacionistične politike in novih trgovinskih omejitev, predvsem v odnosu z Evropo.  Vse tri stvari, politika centralnih bank, bližajoče se volitve in medla gospodarska rast v nekaterih regijah prinašata negotovost kapitalske trge, kar bodo vlagatelji, ki znajo in zmorejo videti čez kratkoročna nihanja znali izkoristiti. Ključni ostajajo dolgoročni tehnološki, ekonomski in družbeni trendi. Globalno razpršen portfelj skozi Generali Galileo, Generali Prvi izbor ali Generali Globalni oziroma kombinacija slednjih z Generali Bond in Generali MM je najboljši odgovor na trenutne gospodarske in politične izzive. Kombinacija obvezniških in delniških naložb predstavlja pravo mešanico donosa in varnosti za večino vlagateljev. Ohranjamo razpršen pristop s periodičnim povečevanjem naložb. Ta se je skozi zgodovino izkazal kot najboljši pristop, saj se z njim izognemo tveganju, da naložbo kupimo na vrhu.

Obvezniške naložbe skozi Generali Bond, Generali Corporate Bonds so privlačne, še posebej ker ponujajo varnost in višje donose v primerjavi z obrestnimi merami za depozite na bankah.

Med posameznimi delniškimi skladi imamo pozitiven pogled na sklad zdravstva  in demografskih trendov Generali Vitalnost. Zdravstvo je ugodno vrednoteno, obenem se kažejo nekatere dobre zgodbe, kot je prodor AI v zdravstvo ter razmah zdravila za debelost. Tehnološke delnice, predvsem velikih globalnih podjetij postajajo vse više vrednotene in vse večkrat slišimo besedo balon. A tehnologija predstavljajo nadpovprečno rasti v strukturi celotnega trga in s tem ohranja investicijsko privlačnost, obenem pa vrednotenja niso na nivojih kot smo jih videli v preteklih balonih. Zato sklad Generali Tehnologija ostaja privlačna naložbena možnost, je pa potrebno nadzirati izpostavljenost in tveganja po rasti v zadnjih mesecih. V primeru sklada Generali Indija – Kitajska ohranjamo priporočilo špekulativnega nakupa, saj še vedno verjamemo, da bo kitajska centralna oblast primorana storiti precej več, da obrne slabe gospodarske trende in na te novice se bo trg hitro in močno odzval. Zadnja gibanja kažejo, da smo v procesu oblikovanja dna, saj se makroekonomski podatki nekoliko izboljšujejo in zaupanje potrošnikov nekoliko popravlja, zato smo zadnje dni videli tudi nekoliko več špekulativnih nakupov posameznih kitajskih naložb.