Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

 

                                     GPU, credit: Nvidia

 

Izgube glavnih borznih indeksov na tedenski ravni so bile minimalne

Nakupovalno vročico na borzah so pretekli teden nekoliko ohladili podatki o januarski inflaciji v ZDA, ki so prišli kot opozorilo, da bo zadnji korak pri umirjanju inflacije najtežji in normalizacija rasti cen (zlasti v ZDA) še ni samoumevna. Indeks S&P 500 je končal pettedenski pozitiven niz, a se je obdržal nad mejo 5000 točk. Mini razprodajo po objavi inflacijskih podatkov so namreč borzni biki hitro izkoristili za nakupe in izgube glavnih borznih indeksov na tedenski ravni so bile minimalne.

Trenutna prekinitev trenda nižanja inflacije, tako imenovani januarski efekt je začasne narave

Merjeno s CPI so se cene v ZDA januarja zvišale za 3,1 %, medtem ko jedrna inflacija ostaja pri 3,9 % kar pomeni, da že od septembra bolj ali manj stagnira. Nad pričakovanji trga in ekonomistov so bili tudi podatki indeksa cen proizvodov pri proizvajalcih (PPI), ki se je po decembrskem negativnem merjenju, januarja na mesečni ravni zvišal za 0,3 %. K inflaciji so na letni ravni največ prispevali stroški bivanja, ki so se v primerjavi z januarjem 2023 zvišali za 6 %. Zaradi pogodbene narave najemnih razmerij je običajno, da ta komponenta inflacije, ki v ZDA predstavlja približno tretjino celotnega indeksa CPI, zaostaja za ostalimi komponentami. Glede na aktualne podatke naj bi se v prihodnjih mesecih številke začele umirjati, kar bo olajšalo pot do ciljne inflacije. Še en dejavnik, ki vliva optimizem je znak, da je trenutna prekinitev trenda nižanja inflacije začasne narave, tako imenovani januarski efekt. Podjetja namreč pogosto z začetkom koledarskega leta prilagajajo cene, kar občutno vpliva na januarsko (predvsem mesečno) inflacijo.

Prihodki Nvidie so se na letni ravni več kot potrojili

Kljub temu, da so se v zadnjih dveh tednih delnice manjših podjetij odrezale bolje, so za levji delež donosov borznih indeksov od začetka letošnjega leta še zmeraj najbolj zaslužne delnice podjetij z veliko tržno kapitalizacijo, na čelu s prvo predstavnico delnic povezanih z umetno inteligenco, Nvidio. Ta bo ta teden objavila težko pričakovane rezultate zadnjega četrtletja lani. Pričakovanja trga so izjemno visoka. Analitiki pričakujejo, da so se prihodki na letni ravni več kot potrojili, čisti dobiček pa je iz 1,4 milijarde dolarjev v 2022 narasel na 11,1 milijarde v 2023. Glede na izjemno rast v zadnjem letu, veliko utež v indeksih ter status vodilne AI delnice, bi lahko morebitna večja odstopanja od pričakovanih rezultatov sprožila višjo nihajnost celotnega trga.

Evropske borze so večinoma pridobivale

Negativno inflacijsko presenečenje v ZDA se ni prelilo na evropske borze, ki so večinoma pridobivale. Inflacijski trendi na stari celini ostajajo ugodnejši, a navzdol se popravljajo tudi napovedi gospodarske rasti. Evropska komisija zdaj za leto 2024 napoveduje 0,8 % rast evrskega gospodarstva. BDP v Veliki Britaniji se je zadnjem četrtletju lani skrčil za 0,3 %, kar pomeni drugo zaporedno četrtletje z negativno gospodarsko rastjo in posledično recesijo.

V recesiji se je znašlo tudi japonsko gospodarstvo

Japonski Nikkei je v petek za kratek čas presegel vrednost 38,800 točk in s tem končno presegel rekord iz decembra leta 1989. Rast japonskih delnic še naprej temelji predvsem na dobrih rezultatih največjih borznih družb, boljšem sistemu upravljanja družb in šibkem jenu, ki ugodno vpliva na izvoz. Borzno dogajanje na Kitajskem je bilo v luči lunarnega novega leta umirjeno, saj so bile kitajske borze pretekli teden večinoma zaprte. Po prvih podatkih naj bi se potrošnja med prazniki pobrala in celo presegla pred-covidno obdobje, tudi kitajski prebivalci so precej več potovali in oboje je dobrodošla novica za kitajsko gospodarstvo in potrošnjo, ki se v zadnjih mesecih bori z skrhanim zaupanjem potrošnikov in deflacijo.

NASVET ZA VLAGATELJE

Trge vodijo centralne banke s pričakovanji o nižanju obrestnih mer ter določeni, predvsem tehnološki megatrendi. Kapitalski trgi tako pri Fed kot pri ECB pričakujejo hitrejše in močnejše nižanje obrestnih mer kot to napovedujejo centralne banke in to upravičujejo makroekonomski podatki. Ta razkorak v napovedih in pričakovanjih predstavlja tveganje za trge in lahko prinese popravek in nihanje na trge. Svetovno gospodarstvo ostaja na poti rasti, a ekonomska aktivnost je zelo neenakomerno razporejena po svetu. Na kapitalske trge bodo vse bolj vplivale tudi bližajoče se ameriške predsedniške volitve. Še posebej Trump že razburja javnost izven ZDA s svojimi napovedmi bistveno bolj izolacionistične politike in novih trgovinskih omejitev, predvsem v odnosu z Evropo. Vse tri stvari, politika centralnih bank, bližajoče se volitve in medla gospodarska rast v nekaterih regijah prinašata negotovo prvo polletje na kapitalske trge, kar bodo vlagatelji, ki znajo in zmorejo videti čez kratkoročna nihanja znali izkoristiti. Ključni ostajajo dolgoročni tehnološki, ekonomski in družbeni trendi. Tehnologija še naprej osvaja prej nepoznana področja. Umetna inteligenca oziroma AI predstavlja rast. Industrija se avtomatizira in digitalizira. Trajnostnost postaja vse pomembnejši način investiranja. Varčevanje z energijo, zelena energija, recikliranje in varovanje okolja rišejo nove investicijske priložnosti. Prebivalstvo v razvitem svetu se stara, v razvijajočem pa zori in ustvarja nov močan srednji sloj. To prinaša spremenjene navade potrošnikov in izzive ter priložnosti za globalna podjetja s področja potrošnih dobrin, storitev zdravstva in še kaj. Globalno razpršen portfelj skozi Generali Galileo, Generali Prvi izbor ali Generali Globalni oziroma kombinacija slednjih z Generali Bond in Generali MM je najboljši odgovor na izzive, ki jih prinaša leto 2024. Kombinacija obvezniških in delniških naložb predstavlja pravo mešanico donosa in varnosti za večino vlagateljev. Ohranjamo razpršen pristop s periodičnim povečevanjem naložb. Ta se je skozi zgodovino izkazal kot najboljši pristop, saj se z njim izognemo tveganju, da naložbo kupimo na vrhu.

Obvezniške naložbe skozi Generali Bond, Generali Corporate Bonds so privlačne, še posebej ker ponujajo varnost in višje donose v primerjavi z obrestnimi merami za depozite na bankah.

Med posameznimi delniškimi skladi imamo pozitiven pogled na sklad zdravstva  in demografskih trendov Generali Vitalnost. Zdravstvo je ugodno vrednoteno, obenem se kažejo nekatere dobre zgodbe, kot je prodor AI v zdravstvo ter razmah zdravila za debelost. Tehnološke delnice, predvsem velikih globalnih podjetij postajajo vse više vrednotene in vse večkrat slišimo besedo balon in rišejo se vzporednice z letom 2000 in pika.com zgodbo. A tehnologija predstavljajo otok nadpovprečne gospodarske rasti in s tem ohranja investicijsko privlačnost v okolju upočasnjevanja globalne rasti. Zato sklad Generali Tehnologija ostaja na privlačna naložbena možnost, je pa potrebno nadzirati izpostavljenost in tveganja po rasti v zadnjih mesecih ni nič nenavadnega, če vlagatelji nekoliko zmanjšajo izpostavljenost do te panoge. V primeru sklada Generali Indija – Kitajska ohranjamo priporočilo špekulativnega nakupa, saj še vedno verjamemo, da bo kitajska centralna oblast primorana storiti precej več, da obrne slabe gospodarske trende in na te novice se bo trg hitro in močno odzval. A očitno bo potrebno še precej potrpežljivosti. Do sedaj žal ta špekulativen pristop ni prinesel rezultata.