Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

 

                                                                       Vir fotografije: Fox1141

 

S&P 500 je prvič v zgodovini presegel mejo 5000 točk

Ameriške borze znova upravičujejo svojo vodilno vlogo na svetovnih finančnih trgih. Leto in štiri mesece po padcu na 3600 točk, ki je bil povezan z energetsko krizo in inflacijo, ter slaba štiri leta po koronskem minimumu pri vrednosti 2300 točk, je najbolj spremljan ameriški indeks S&P 500 minuli petek dosegel nov mejnik in prvič v zgodovini presegel mejo 5000 točk.

Letna rast dobičkov podjetij znotraj S&P 500 bo znova presegala 5 %

Po celi vrsti objav zelo močnih makroekonomskih podatkov v ZDA, so v zadnjih tednih pozitivno presenečali tudi poslovni rezultati največjih ameriških podjetij. Rezultate iz zadnjega četrtletja lani je zaenkrat predstavilo približno dve tretjini podjetij znotraj indeksa S&P 500 in kot kaže bo letna rast dobičkov znova presegala 5 %. Danes (torek 13.2.) bo pod drobnogledom vlagateljev uradno poročilo o januarski inflaciji v ZDA. Ekonomisti napovedujejo, da bo po decembrskem pospešku na 3,4 %, januarska inflacija, merjeno s CPI, prvič po aprilu 2021 nižja od 3 %. A glede na še zmeraj močne ekonomske podatke, ameriška centralna banka navkljub precej ugodnim inflacijskim trendom, še ne bo popustila. Na kratek rok to sicer lahko predstavlja tveganje, saj trgi še zmeraj vračunavajo, da bodo obrestne mere konec letošnjega leta precej nižje kot so trenutno. A po drugi strani obresti blizu trenutnih nivojev pomenijo, da imajo pri Fed, v primeru ohladitve gospodarske rasti, veliko arzenala oziroma prostora za sproščanje denarne politike, če bi bilo to potrebno.

Komponenta inflacije, kjer je rast cen trdovratnejša, ostajajo storitve

Več kot očitno se to kaže tudi v cenah najbolj spremljanega ameriškega športnega dogodka, Superbowla. Povprečna cena prodane vstopnice za nedeljsko finalno tekmo nacionalnega prvenstva v ameriškem nogometu je na dan dogodka dosegla 8.400 dolarjev. Najcenejše vstopnice so se po podatkih TicketIQ, v primerjavi z lanskim letom, podražile za 49 %, v primerjavi z letom 2020 pa kar za 149 %. Vrtoglave številke dosegajo tudi cene oglasov med prenosom dogodka, za 30 sekundno reklamo je bilo letos oglaševalcem treba odšteti 7 milijonov dolarjev.

AI ostaja glavno gonilo delniškega trga

Podjetja, ki so pretekli teden najbolj pozitivno presenetila vlagatelje in s tem beležila visoko rast na trgih, so večinoma povezana s tehnologijo oziroma megatrendom razvoja umetne inteligence. AI ostaja glavno gonilo delniškega trga in vlagatelji določenim podjetjem pripisujejo vse bolj astronomska vrednotenja. Pojavljajo se opozorila o podobnosti situacije z obdobjem 1999/2000 in pikakom balonom, a gledano z vidika vrednotenj in položaja podjetij, kljub vsemu danes položaj ni enak.

Gospodarska rast v Evropi močno zaostaja za rastjo čez lužo

Gospodarska rast v Evropi močno zaostaja za rastjo čez lužo a predstavniki ECB ostajajo zadržani pri napovedih sproščanja denarne politike. Inflacija v storitvah, močan trg dela in motnje v dobavnih verigah zaradi napetosti v Rdečem morju, namreč ne dopuščajo predčasnega slavja v borbi s povišano inflacijo. Četrtletni rezultati evropskih podjetij so bili manj vzpodbudni kot v ZDA a kljub vsemu dovolj dobri za vlagatelje, da so trge nagradili z rastjo. To gre pripisati predvsem podjetjem z največjo utežjo v evropskih indeksih, katerih velik del prodaje predstavljajo trgi izven Evrope. Pri tem izstopajo danski NovoNordisk s svojim zdravilom za debelost, francoski luksuzni velikan LVMH in nizozemski proizvajalec strojev za izdelavo mikročipov ASML.

Trgovanje na trgih v razvoju je bilo zaradi praznovanja kitajskega novega leta okrnjeno

Sveži podatki o januarskem indeksu cen CPI so pokazali 0,8 % deflacijo na letni ravni kar pomeni, da je bil upad cen na Kitajskem najvišji po letu 2009. Cene industrijskih proizvodov pri proizvajalcih so se znižale za 2,5 % in neprekinjeno padajo že 16 mesecev. Cenejši uvoz blaga iz Kitajske pomaga zahodnim gospodarstvom pri umirjanju inflacije. Ali se bodo te nižje cene prelile tudi v nižje cene izdelkov na zahodu ali pa samo v višje marže evropskih in ameriških podjetij bomo šele videli, a že dejstvo, da so cene nehale naraščati, pozitivno vpliva na inflacijska pričakovanja.

Zahtevane donosnosti na najbolj spremljane državne obveznice so v zadnjih tednih znova rasle

Ob dejstvu, da bodo centralne banke pri sproščanju monetarne politike bolj zadržane kot so to pričakovali vlagatelji, so zahtevane donosnosti na najbolj spremljane državne obveznice v zadnjih tednih znova rasle, cene obveznic pa drsele. Precej pozornosti je pretekli teden požela avkcija 10-letnih ameriških obveznic v višini rekordnih 42 milijard dolarjev. Pred avkcijo so se pojavljali pomisleki o tem, ali bo za rekorden obseg novo izdanega ameriškega dolga na trgu dovolj povpraševanja. A ob donosnosti, ki presega 4 %, so kot kaže ameriške obveznice še zmeraj dovolj privlačne za vlagatelje.

NASVET ZA VLAGATELJE

Trge vodijo centralne banke s pričakovanji o nižanju obrestnih mer ter določeni megatrendi. Problem ostaja, ker trg tako pri Fed kot pri ECB pričakuje hitrejše in močnejše nižanje obrestnih mer kot to napovedujejo centralne banke in to upravičujejo makroekonomski podatki. Ta razkorak v napovedih in pričakovanjih predstavlja tveganje za trge in lahko prinese popravek in nihanje na trge. Svetovno gospodarstvo ostaja na poti rasti, a ekonomska aktivnost je zelo neenakomerno razporejena po svetu. Na kapitalske trge bodo vse bolj vplivale tudi bližajoče se ameriške predsedniške volitve. Še posebej Trump že razburja javnost izven ZDA s svojimi napovedmi bistveno bolj izolacionistične politike in napovedmi novih trgovinskih omejitev, predvsem v odnosu z Evropo. Vse tri stvari, politika centralnih bank, bližajoče se volitve in medla gospodarska rast v nekaterih regijah prinašata negotovo prvo polletje na kapitalske trge, kar bodo vlagatelji, ki znajo in zmorejo videti čez kratkoročna nihanja znali izkoristiti. Ključni ostajajo dolgoročni tehnološki, ekonomski in družbeni trendi. Tehnologija še naprej osvaja prej nepoznana področja. Umetna inteligenca oziroma AI predstavlja rast. Industrija se avtomatizira in digitalizira. Trajnostnost postaja vse pomembnejši način investiranja. Varčevanje z energijo, zelena energija, recikliranje in varovanje okolja rišejo nove investicijske priložnosti. Prebivalstvo v razvitem svetu se stara, v razvijajočem pa zori in ustvarja nov močan srednji sloj. To prinaša spremenjene navade potrošnikov in izzive ter priložnosti za globalna podjetja s področja potrošnih dobrin, storitev zdravstva in še kaj. Globalno razpršen portfelj skozi Generali Galileo, Generali Prvi izbor ali Generali Globalni oziroma kombinacija slednjih z Generali Bond in Generali MM je najboljši odgovor na izzive, ki jih prinaša leto 2024. Kombinacija obvezniških in delniških naložb predstavlja pravo mešanico donosa in varnosti za večino vlagateljev. Ohranjamo razpršen pristop s periodičnim povečevanjem naložb. Ta se je skozi zgodovino izkazal kot najboljši pristop, saj se z njim izognemo tveganju, da naložbo kupimo na vrhu.

Obvezniške naložbe skozi Generali Bond, Generali Corporate Bonds zaradi padanja donosov ter posledično rasti cen obveznic predvsem daljše ročnosti pridobivajo na privlačnosti. Obveznice bodo ob padajočih zahtevanih donosih na borzah ustvarile poleg obrestnega donosa še kapitalski dobiček. Obrestni donosi obveznic pa bodo zopet višji od inflacije.

Med posameznimi delniškimi skladi imamo pozitiven pogled na sklad zdravstva in demografskih trendov Generali Vitalnost. Zdravstvo je ugodno vrednoteno, obenem se kažejo nekatere dobre zgodbe, kot je prodor AI v zdravstvo ter razmah zdravila za debelost. Tehnološke delnice, predvsem velikih globalnih podjetij postajajo vse više vrednotene in vse večkrat slišimo besedo balon in rišejo se vzporednice z letom 2000 in pika.com zgodbo. A tehnologija predstavljajo otok nadpovprečne gospodarske rasti in s tem ohranja investicijsko privlačnost v okolju upočasnjevanja globalne rasti. Zato sklad Generali Tehnologija ostaja na privlačna naložbena možnost, je pa potrebno nadzirati izpostavljenost in tveganja. V primeru sklada generali Indija Kitajska ohranjamo priporočilo špekulativnega nakupa, saj še vedno verjamemo, da bo kitajska centralna oblast primorana storiti precej več, da obrne slabe gospodarske trende in na te novice se bo trg hitro in močno odzval. A očitno bo potrebno še precej potrpežljivosti. Do sedaj žal ta špekulativen pristop ni prinesel rezultata.