Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

 

 

Na krilih vzpodbudnih makroekonomskih podatkov in ugodnih napovedi centralnih bank o prihodnji denarni politiki, so najbolj spremljani borzni indeksi pretekli teden še naprej pridobivali.

Ameriški delniški indeksi so pretekli teden znova rušili rekorde

Letna gospodarska rast ameriškega gospodarstva je v zadnjem četrtletju še enkrat več konkretno presegla napovedi ekonomistov in znaša 3,3 %. Merjenje BDP je sicer zaostali (ang. lagging) indikator, ki prikazuje gospodarsko aktivnost v preteklem obdobju. Vlagatelji na finančnih trgih se bolj osredotočajo na t.i. vodilne indikatorje, ki se uporabljajo za napovedovanje prihodnjih trendov. Eden izmed najbolj spremljanih tovrstnih kazalnikov je indeks nabavnih managerjev PMI. Indeks nabavnih managerjev je določen na podlagi mesečnih anket z vodji nabav v podjetjih iz storitvenega in proizvodnega sektorja in tako odraža aktualno stanje med podjetji. Potem, ko je v preteklih mesecih rast ameriškega gospodarstva slonela predvsem na visokem povpraševanju po storitvah, se je januarja presenetljivo v območje rasti vrnil tudi PMI indeks nabavnih managerjev iz proizvodnega sektorja. Ameriško gospodarstvo torej kljub višjim obrestnim meram še naprej raste hitreje od dolgoročnih trendov. Močni makroekonomski podatki iz največjega svetovnega gospodarstva pa napajajo rast najbolj spremljanih ameriških delniških indeksov, ki so pretekli teden znova rušili rekorde.

Sezona objav četrtletnih rezultatov borznih družb je v teh dneh na vrhuncu

V celoti gledano rezultati podjetij znotraj indeksa S&P 500, ki so že poročala, niso tako navdušujoči kot bi pričakovali glede na trenutna vrednotenja. Izmed najbolj spremljanih podjetij je negativno izstopala predvsem Tesla, pri kateri vse bolj občutijo konkurenco cenejših kitajskih proizvajalcev avtomobilov kot so BYD, Xpeng in Nio. Rast prodaje Teslinih avtomobilov se posledično upočasnjuje, dobičkovne marže pa ob nižanju prodajnih cen upadajo. Kitajski električni avtomobili se vse bolj uveljavljajo na zahodnih trgih in ogrožajo konkurenčnost ne zgolj Tesle, temveč tudi tradicionalnih evropskih avtomobilističnih velikanov.

Ohlajanje kitajskega in evropskega gospodarstva je evropska podjetja luksuznih dobrin prizadelo precej manj od napovedi

Tržni delež kitajskih električnih avtomobilov v Evropi se hitro približuje 10 %. Kitajskim proizvajalcem s subvencijami močno pomaga kitajska vlada, kar jim omogoča večjo cenovno konkurenčnost. Na to se je že lani odzval vrh EU. Pri Evropski komisiji je namreč v teku raziskava o vplivu subvencioniranih kitajskih avtomobilov na izkrivljanje evropskega trga. Na podoben način so namreč kitajska podjetja iz industrije solarnih panelov v zadnjih letih s trga izrinila evropske konkurente. Ker je avtomobilska industrija za evropsko gospodarstvo izjemnega pomena, se vse bolj omenja možnost uvedbe protidumpinških ukrepov oziroma zvišanja trenutno veljavne 10 % tarife na avtomobile kitajskih proizvajalcev. Kitajska oblast žuga s protiukrepi, zato se napovedujejo ostrejši protimonopolni pregledi na trgu alkoholnih pijač, kamor evropska podjetja, predvsem francoska in italijanska, izvažajo drage alkoholne pijače in vina. Ukrep je sicer na trhlih nogah, saj so tržni deleži evropskih podjetij zelo majhni, na nivoju nekaj % celotnega trga, a kitajski trg za evropska podjetja luksuznih dobrin predstavlja enega najpomembnejših trgov, zato je potencialno zaostrovanje v trgovini nekaj, kar zelo skrbi vlagatelje. A največje podjetje luksuznih dobrin, LVMH, je konec preteklega tedna objavilo presenetljivo dobre rezultate in delnica je skočila več kot 10 % in s tem omilila izgub v zadnjem letu na približno 10 %. Sodeč po rezultatih, je ohlajanje kitajskega in evropskega gospodarstva vsaj zaenkrat evropska podjetja luksuznih dobrin prizadelo precej manj od napovedi.

Evropska centralna banka je pretekli teden ključne obrestne mere ohranila nespremenjene

Retorika predsednice ECB Christine Lagarde na konferenci po zasedanju je bila bolj sproščena kot skozi večji del lanskega leta. Trgi so se razveselili predvsem besed o zadovoljstvu nad procesom umirjanju inflacijskih pritiskov. Obresti so pretekli teden nespremenjene ohranili tudi pri norveški, kanadski in japonski centralni banki. Če ne bo večjih presenečenj, se bodo ta teden za enako potezo odločili pri ameriški in angleški centralni banki. Poleg bolj sproščenih tonov centralnih bankirjev, so se vlagatelji na evropske borze razveselili tudi novic o spodbujevalnih ukrepih na Kitajskem ter vzpodbudnih rezultatov nekaterih izmed največjih evropskih borznih družb, na čelu s proizvajalcem opreme za proizvodno polprevodnikov ASML. Slednji je zaradi odličnih napovedi za 2024 in predvsem 2025 (naročila za več stomilijonske stroje imajo dolge dobavne roke) skočila na nove rekordne nivoje in se zopet prebila med 3 največja evropska podjetja po tržni kapitalizaciji.

Nekoliko bolj konkreten odboj so pretekli teden uprizorile kitajske delnice

Kitajska centralna banka je napovedala znižanje obveznih rezerv ter nižanje obrestnih mer pri posojilih za majhna in srednja podjetja ter razvoj podeželja. Prav tako naj bi kitajska vlada do partijskega vrha, ki se začenja 5. marca, naznanila še nekaj ukrepov za oživitev gospodarske aktivnosti. Kljub odboju, so kitajski indeksi v primerjavi z enakim obdobjem lani globoko v rdečem. Za vzdržno in dolgoročno okrevanje bo poleg stimulusov potrebno ponovno okrepiti zaupanje kitajskih potrošnikov in tujih vlagateljev. To se lahko skrha po ponedeljkovi napovedi začetka stečaja družbe Evergrande, ki je tehnično bankrotirala že v 2021, a do včeraj so se predvsem kitajski organi pretvarjali, da je družba še živa. Družba za sabo pušča 300 milijard dolgov in 1,5 milijona nedokončanih stanovanj, kar so nepredstavljive številke za Evropo ali ZDA. Vprašanje je ali lahko konec te šarade pripelje do domino efekta in v stečaj potegne še druga podjetja, predvsem dobavitelje, ali pa je to končno signal, da oblasti čistijo težave in nakazuje, da je obrat v gospodarskih trendih blizu.

NASVET ZA VLAGATELJE

Trge vodijo centralne banke s pričakovanji o nižanju obrestnih mer. A problem nastaja ker trg tako pri Fed kot pri ECB pričakuje hitrejše in močnejše nižanje obrestnih mer kot to napovedujejo centralne banke. Ta razkorak v napovedih in pričakovanjih predstavlja tveganje za trge in lahko prinese popravek in nihanje na trge. Svetovno gospodarstvo ostaja na poti rasti a ekonomska aktivnost je na meji med rastjo in krčenjem. Razvita gospodarstva, predvsem Evropa, pa tudi ZDA, lahko tekom 2024 zdrsnejo v plitko recesijo, slednje pa so pogosto, ne pa vedno, povod za popravek na borzah. Oboje, politika centralnih bank in pričakovanje recesije prinašata negotovo prvo polletje na kapitalske trge, kar bodo vlagatelji, ki znajo in zmorejo videti čez kratkoročna nihanja znali izkoristiti. Ključni ostajajo dolgoročni tehnološki, ekonomski in družbeni trendi. Tehnologija še naprej osvaja prej nepoznana področja. Umetna inteligenca oziroma AI predstavlja rast. Industrija se avtomatizira in digitalizira. Trajnostnost postaja vse pomembnejši način investiranja. Varčevanje z energijo, zelena energija, recikliranje in varovanje okolja rišejo nove investicijske priložnosti. Prebivalstvo v razvitem svetu se stara, v razvijajočem pa zori in ustvarja nov močan srednji sloj. To prinaša spremenjene navade potrošnikov in izzive ter priložnosti za globalna podjetja s področja potrošnih dobrin, storitev zdravstva in še kaj. Globalno razpršen portfelj skozi Generali Galileo, Generali Prvi izbor ali Generali Globalni oziroma kombinacija slednjih z Generali Bond in Generali MM je najboljši odgovor na izzive, ki jih prinaša leto 2024. Kombinacija obvezniških in delniških naložb predstavlja pravo mešanico donosa in varnosti za večino vlagateljev. Ohranjamo razpršen pristop s periodičnim povečevanjem naložb. Ta se je skozi zgodovino izkazal kot najboljši pristop, saj se z njim izognemo tveganju, da naložbo kupimo na vrhu.

Obvezniške naložbe skozi Generali Bond, Generali Corporate Bonds zaradi padanja donosov ter posledično rasti cen obveznic predvsem daljše ročnosti pridobivajo na privlačnosti. Obveznice bodo ob padajočih zahtevanih donosih na borzah ustvarile poleg obrestnega donosa še kapitalski dobiček. Obrestni donosi obveznic pa bodo zopet višji od inflacije.

Med posameznimi delniškimi skladi imamo pozitiven pogled na sklad zdravstva  in demografskih trendov Generali Vitalnost. Zdravstvo je ugodno vrednoteno, obenem se kažejo nekatere dobre zgodbe, kot je prodor AI v zdravstvo ter razmah zdravila za debelost. Tehnološke delnice, predvsem velikih globalnih podjetij ostajajo visoko vrednotene, a predstavljajo otok nadpovprečne gospodarske rasti. S tem v okolju upočasnjevanja globalne rasti ostajajo privlačne za dolgoročne vlagatelje skozi sklad Generali Tehnologija. V primeru sklada generali Indija Kitajska ohranjamo priporočilo špekulativnega nakupa, saj še vedno verjamemo, da bo kitajska centralna oblast primorana storiti precej več, da obrne slabe gospodarske trende in na te novice se bo trg hitro in močno odzval. A potrebno po precej potrpežljivosti.