Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

 

 

S&P dosegel novo rekordno vrednost

S&P 500 je v petek, 19. 1., trgovalni teden sklenil pri vrednosti 4840 točk, kar pomeni, da je najbolj spremljani ameriški borzni indeks prvič po 3. januarju 2022 dosegel novo rekordno vrednost. S&P 500 je kar 11 izmed zadnjih 12 tednov zaključil s pozitivnim izkupičkom. Ob tem pa indeks nihajnosti VIX, ki mu včasih rečemo tudi indeks strahu, zadnja dobra dva meseca vztraja na zelo nizkih nivojih, kar pomeni, da so vlagatelji še naprej prepričani, da bodo trgi rastli.

Rast na borzah so vodile delnice iz različnih segmentov trga

Kljub temu, da je bila pot proti novim rekordom na borzah neobičajno mirna in konstanta, so rast v posameznih fazah vodile delnice iz različnih segmentov trga. Jeseni so se, ob ugodnih inflacijskih podatkih in padcu zahtevanih donosnosti obveznic, najbolje odrezale delnice, ki so občutljive na obrestne mere. Največ so tako pridobivali bolj tvegani segmenti trga, npr. nepremičninska podjetja, bolj zadolžena podjetja in delnice podjetij z manjšo tržno kapitalizacijo. Ob prehodu v leto 2024 so se prebudile panoge, ki so skozi večji del leta 2023 zaostajale, predvsem zdravstveni sektor. Za zadnji korak do novih rekordov borznih indeksov pa so pretekli teden spet poskrbele delnice povezane z umetno inteligenco in proizvodnjo polprevodnikov, na čelu s tehnološkimi velikani in največjimi proizvajalci mikročipov.

Vlagatelji na preži glede napovedi gibanja inflacije v letu 2024

Opisane rotacije med različnimi segmenti so v največji meri posledica velike negotovosti in nasprotujočih si mnenj v obetih glede prihodnjega gibanja inflacije in postopanja centralnih bank. Terminski trgi so denimo še pred dvema tednoma napovedovali dobrih 60 % možnosti, da bodo pri Fed marca že prvič znižali obrestno mero, pretekli teden se je verjetnost znižala zgolj na 13 %. Ne glede na to pa ameriško gospodarstvo še naprej odlično kljubuje strožji monetarni politiki in ostalim preprekam, kar skrbi za optimizem na borzah.

V četrtek, 25. 1., bo ameriška vlada objavila podatek o gospodarski rasti v zadnjem četrtletju 2023. Spomnimo, BDP se je v tretjem četrtletju lani povečal za kar 4,9 %. Številke za četrto četrtletje bodo zmernejše, a bržkone je rast ostala nad dolgoročnim trendom, ki je med 1,5 % in 2 %. Prav tako bodo trgi te dni budno spremljali zasedanje evropske in ameriške centralne banke. Nivo obrestnih mer bo tako pri nas kot čez lužo ostal nespremenjen, a vlagatelji bodo na preži za signali o časovnici in tempu rezov obrestnih mer v nadaljevanju leta.

Predsednica evropske centralne banke Christine Lagarde je že pretekli teden v sklopu ekonomskega foruma v Davosu namignila, da prvo nižanje pričakuje poleti. Kot smo že navajeni se stališča med predstavniki posameznih evropskih držav precej razlikujejo. Prvi mož avstrijske centralne banke je denimo v intervjuju za ameriški CNBC opozoril, da sproščanje denarne politike v letošnjem letu ni samoumevno in s tem sprožil mini razprodajo na evropskih borzah. Za razliko od ameriških, najbolj spremljani evropski borzni indeksi še nekoliko zaostajajo za rekordnimi vrednostmi.

Kitajska v prizadevanju za povrnitev zaupanja

Če smo pri ameriških borznih indeksih pisali o stabilni rasti vrednosti, bi lahko nasprotno opisali dogajanje na kitajskih borzah, ki se nikakor ne morejo pobrati. Indeks Shangahi Composite je v rdečem sklenil osem od zadnjih devetih trgovalnih tednov. Kitajska si je na ekonomskem forumu v Davosu, kamor je prispela z največjo delegacijo po letu 2017, prizadevala za povrnitev zaupanja v domači trg. Premier Li Quiang je poudaril, da investiranje na kitajski trg predstavlja priložnost in ne tveganja, ter opravil srečanje z nekaterimi vodilnimi predstavniki ameriških finančnih institucij. A to zaenkrat ni obrnilo trenda in nov teden se je začel podobno kot se je prejšnji končal, z novimi padci. Diskont med istimi delnicami, ki hkrati kotirajo tako v Hong Kongu kot tudi Šanghaju, je dosegel 36 % in predstavlja največji razkorak od leta 2005. Tuji vlagatelji so zaradi relativno zaprtega kitajskega finančnega sistema aktivni večinoma zgolj v Hong Kongu in razkorak nakazuje, da so tuji vlagatelji povsem obupali nad kitajskimi delnicami, medtem ko se kitajski notranji trg drži nekoliko bolje, čeprav so tudi tam izgube precejšnje. A notranji trg je zaradi konstantnega vmešavanja kitajskih oblasti v delovanje tako trga kot večjih, predvsem institucionalnih vlagateljev, precej manj reprezentativen kot odprt in bolj svoboden hongkonški trg.

Dober začetek leta tudi za slovensko borzo

Odlično je v leto krenila slovenska borza. Domači SBITOP je januarja pridobil slabe 4 %. Pretekli teden se je odlično odrezala po tržni kapitalizaciji največja slovenska delnica, Krka. Vrednost Krkinih delnic se vztrajno približuje najvišjim nivojem izpred vojne v Ukrajini, ki ni ogrozila uspešnosti poslovanja. Pri novomeškem farmacevtu naj bi ta teden predstavili dobre poslovne rezultate za leto 2023. Še naprej vlagatelje razvaja tudi delnica NLB, ki je pred kratkim dosegla rekordno vrednost in obenem uspešno izdala obveznico ter s tem okrepila kapital in s tem od Petrola prevzela status druge največje domače borzne družbe.

NASVET ZA VLAGATELJE

Leto 2024 bodo zaznamovale centralne banke z nižanjem obrestnih mer. A problem nastaja, ker trg tako pri Fed kot pri ECB pričakuje hitrejše in močnejše nižanje obrestnih mer kot to napovedujejo centralne banke. Ta razkorak v napovedih in pričakovanjih predstavlja precejšnje tveganje za trge in lahko prinese popravek in nihanje na trge. Ekonomska aktivnost se upočasnjuje, čeprav svetovno gospodarstvo ostaja na poti rasti. Razvita gospodarstva, predvsem Evropa, pa tudi ZDA, lahko v prvem polletju 2024 zdrsnejo v plitko recesijo, slednje pa so pogosto, ne pa vedno, povod za popravek na borzah. Oboje, politika centralnih bank in pričakovanje recesije, prinašata negotovo prvo polletje na kapitalske trge, kar bodo vlagatelji, ki znajo in zmorejo videti čez kratkoročna nihanja, znali izkoristiti. Za 2024 so namreč napovedi zmerno optimistične. Glavni indeksi naj bi po napovedih investicijskih bank zrastli, rastli bodo tudi dobički podjetij. Predvsem pa ostajajo nedotaknjeni dolgoročni tehnološki, ekonomski in družbeni trendi. Tehnologija še naprej osvaja prej nepoznana področja. Umetna inteligenca oziroma AI predstavlja rast. Industrija se avtomatizira in digitalizira. Trajnostnost postaja vse pomembnejši način investiranja. Varčevanje z energijo, zelena energija, recikliranje in varovanje okolja rišejo nove investicijske priložnosti. Prebivalstvo v razvitem svetu se stara, v razvijajočem pa zori in ustvarja nov močan srednji sloj. To prinaša spremenjene navade potrošnikov in izzive ter priložnosti za globalna podjetja s področja potrošnih dobrin, storitev zdravstva in še kaj. Globalno razpršen portfelj skozi Generali Galileo, Generali Prvi izbor ali Generali Globalni oziroma kombinacija slednjih z Generali Bond in Generali MM je najboljši odgovor na izzive, ki jih prinaša leto 2024. Kombinacija obvezniških in delniških naložb predstavlja pravo mešanico donosa in varnosti za večino vlagateljev. Ohranjamo razpršen pristop s periodičnim povečevanjem naložb. Ta se je skozi zgodovino izkazal kot najboljši pristop, saj se z njim izognemo tveganju, da naložbo kupimo na vrhu.

Obvezniške naložbe skozi Generali Bond, Generali Corporate Bonds zaradi padanja donosov ter posledično rasti cen obveznic, predvsem daljše ročnosti, pridobivajo na privlačnosti. Obveznice bodo ob padajočih zahtevanih donosih na borzah ustvarile, poleg obrestnega donosa, še kapitalski dobiček. Obrestni donosi obveznic pa bodo zopet višji od inflacije.

Med posameznimi delniškimi skladi imamo pozitiven pogled na sklad zdravstva in demografskih trendov Generali Vitalnost. Zdravstvo je ugodno vrednoteno, obenem se kažejo nekatere dobre zgodbe, kot sta prodor AI v zdravstvo in razmah zdravila za debelost. Tehnološke delnice, predvsem velikih globalnih podjetij, ostajajo visoko vrednotene, a predstavljajo otok nadpovprečne gospodarske rasti. S tem v okolju upočasnjevanja globalne rasti ostajajo privlačne za dolgoročne vlagatelje skozi sklad Generali Tehnologija. V primeru sklada Generali Indija – Kitajska ohranjamo priporočilo špekulativnega nakupa, saj še vedno verjamemo, da bo kitajska centralna oblast primorana storiti precej več, da obrne slabe gospodarske trende in na te novice se bo trg hitro in močno odzval. A potrebno bo precej potrpežljivosti.