Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

 

 

Okrepljena rast cen v ZDA

Decembrska uradna inflacija v ZDA je pokazala, da centralni bankirji še niso dokončno opravili dela, saj se je rast cen v ZDA decembra znova nekoliko okrepila. A ker se osnovna inflacija, očiščena cen hrane in energije, še naprej znižuje, trgi na podatke niso odreagirali negativno. Najbolj spremljani delniški indeksi se znova spogledujejo z rekordnimi vrednostmi.

Nehvaležne napovedi gibanja inflacije za prihodnje mesece

Napoved o tem, da bo zadnji korak do normalizacije inflacije najtežji, se vsaj v ZDA uresničuje. Letna inflacija, merjeno s CPI, je znova nekoliko zrasla in znaša 3,4 %, mesečna pa se je iz novembrskih 0,1 % zvišala na 0,3 %. Inflacija ostaja trdovratna predvsem pri storitvah, zlasti stroških bivanja. Na drugi strani se je rast cen blaga povsem umirila, cene proizvajalcev, merjeno z indeksom industrijske inflacije PPI, so tretji mesec zapored upadle. Splošno inflacijo znatno znižujejo tudi cene rabljenih avtomobilov, ki so se od vrha, v decembru 2021, znižale že za 21 %, kljub temu pa so rabljeni avtomobili v ZDA v povprečju še zmeraj 33 % dražji kot pred pandemijo. Napovedi gibanja inflacije v prihodnjih mesecih so torej nehvaležne, negotovost pa še dodatno stopnjuje geopolitične napetosti. Cene nafte v zadnjih tednih precej nihajo. Zaradi napadov Hutijev v Rdečem morju so močno poskočili stroški ladijskega transporta. Guverner ameriške centralne banke Jerome Powell pričakuje, da bo inflacija v ZDA ciljna 2 % dosegla šele v 2025. Na drugi strani vrednotenja na terminskih pogodbah še naprej napovedujejo, da bodo pri Fed letos ključne obrestne mere znižali petkrat, kar se ne sklada s pričakovanji Fedovih uradnikov. Na drugi strani Kitajska s svojim gospodarskim upočasnjevanjem in upadom vseh vrst cen pospešeno svojo deflacijo izvaža tudi v preostala svetovna gospodarstva. Inflacija in časovnica rezov ključne obrestne mere sta dejavnika, ki bosta v naslednjih mesecih pomembno zaznamovala gibanje najbolj spremljanih borznih indeksov.

Ameriške volitve bodo imele vpliv na delniške trge v letu 2024

Pomemben dejavnik na delniškem trgu v letu 2024 bodo bržkone ameriške predsedniške volitve. Donosnost najbolj spremljanih delniških indeksov namreč v ZDA velja za pomemben indikator uspešnosti vlade na ekonomskem področju. V tej luči ne gre dvomiti, da si bodo v Bidnovi administraciji prizadevali, da v volilnem letu ne bo prišlo do negativnih šokov. Zasluge za izjemno rast borznih indeksov v zadnjem obdobju, si je že 11 mesecev pred volitvami prilastil tudi Trump, ki je v predvolilnem intervjuju kot glavni razlog za uspehe na ameriški borzi navedel njegovo vodstvo v javnomnenjskih raziskavah.

Sveži podatki s trga dela v evrskem območju so pokazali, da se šibka gospodarska rast še naprej ne odraža na trgu dela. Brezposelnost se je novembra znova znižala na rekordno nizko stopnjo 6,4 %. Zelo nizka brezposelnost dopušča več prostora za usklajevanje plač, a obenem povzroča tudi sekundarni učinek inflacije oz. fenomen, kjer višje plače vodijo do večjih stroškov za podjetja in višje potrošnje zaposlenih, kar nato povzroči dodatno zvišanje cen.

Zmagovalec tajvanskih predsedniških volitev je Lai Ching

Na tajvanskih predsedniških volitvah je zmago slavil Lai Ching, predstavnik Demokratske napredne stranke, in naslednik dosedanje predsednice. Nov predsednik napoveduje ohranitev statusa quo v Tajvanski ožini. Iz kitajske komunistične partije, ki je 20 milijonsko tajvansko prebivalstvo pozvala, naj ne volijo Chinga, so bolj ostro kot na rezultate volitev, reagirali na čestitke iz ZDA, ki so na Tajvan poslale neodvisno delegacijo. Poznavalci področja napovedujejo, da so možnosti za vojaški napad na Tajvan v prihodnjih letih nizke. Kitajska bo bržkone nadaljevala s političnim pritiskom in stališčem, da bo Tajvan slej ko prej polnopravni del Kitajske.

NASVET ZA VLAGATELJE

Leto 2024 bodo zaznamovale centralne banke z nižanjem obrestnih mer. A problem nastaja, ker trg tako pri Fed kot pri ECB pričakuje hitrejše in močnejše nižanje obrestnih mer kot to napovedujejo centralne banke. Ta razkorak v napovedih in pričakovanjih predstavlja precejšnje tveganje za trge in lahko prinese popravek na trge. Ekonomska aktivnost se upočasnjuje, čeprav svetovno gospodarstvo ostaja na poti rasti. Razvita gospodarstva, predvsem Evropa, pa tudi ZDA, lahko v prvem polletju 2024 zdrsnejo v plitko recesijo, slednje pa so pogosto, ne pa vedno, povod za popravek na borzah. Oboje, politika centralnih bank in pričakovanje recesije, prinašata negotovo prvo polletje na kapitalske trge, kar bodo vlagatelji, ki znajo in zmorejo videti čez kratkoročna nihanja, znali izkoristiti. Za 2024 so namreč napovedi zmerno optimistične. Glavni indeksi naj bi po napovedih investicijskih bank zrastli, rastli bodo tudi dobički podjetij. Predvsem pa ostajajo nedotaknjeni dolgoročni tehnološki, ekonomski in družbeni trendi. Tehnologija še naprej osvaja prej nepoznana področja. Umetna inteligenca oziroma AI predstavlja rast. Industrija se avtomatizira in digitalizira. Trajnostnost in ESG postajata vse pomembnejša načina investiranja. Varčevanje z energijo, zelena energija, recikliranje in varovanje okolja rišejo nove investicijske priložnosti. Prebivalstvo v razvitem svetu se stara, v razvijajočem pa zori in ustvarja nov močan srednji sloj. To prinaša spremenjene navade potrošnikov in izzive ter priložnosti za globalna podjetja s področja potrošnih dobrin, storitev zdravstva in še kaj. Globalno razpršen portfelj skozi Generali Galileo, Generali Prvi izbor ali Generali Globalni oziroma kombinacija slednjih z Generali Bond in Generali MM je najboljši odgovor na izzive, ki jih prinaša leto 2024. Kombinacija obvezniških in delniških naložb predstavlja pravo mešanico donosa in varnosti za večino vlagateljev. Ohranjamo razpršen pristop s periodičnim povečevanjem naložb. Ta se je skozi zgodovino izkazal kot najboljši pristop, saj se z njim izognemo tveganju, da naložbo kupimo na vrhu.

Obvezniške naložbe skozi Generali Bond, Generali Corporate Bonds zaradi padanja donosov ter posledično rasti cen obveznic, predvsem daljše ročnosti, pridobivajo na privlačnosti. Obveznice bodo ob padajočih zahtevanih donosih na borzah ustvarile, poleg obrestnega donosa, še kapitalski dobiček. Obrestni donosi obveznic pa bodo zopet višji od inflacije.

Med posameznimi delniškimi skladi imamo pozitiven pogled na sklad zdravstva in demografskih trendov Generali Vitalnost. Zdravstvo je ugodno vrednoteno, obenem se kažejo nekatere dobre zgodbe, kot je prodor AI v zdravstvo ter razmah zdravila za debelost. Tehnološke delnice, predvsem velikih globalnih podjetij, ostajajo visoko vrednotene, a predstavljajo otok nadpovprečne gospodarske rasti. S tem v okolju upočasnjevanja globalne rasti ostajajo privlačne za dolgoročne vlagatelje skozi sklad Generali Tehnologija. V primeru sklada Generali Indija – Kitajska ohranjamo priporočilo špekulativnega nakupa, saj še vedno verjamemo, da bo kitajska centralna oblast primorana storiti precej več, da obrne slabe gospodarske trende in na te novice se bo trg hitro in močno odzval. A potrebno po precej potrpežljivosti.