Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

 

 

Evforična rast na borzah

Evforična rast na borzah, ki so jo v novembru sprožili ugodni inflacijski podatki, se je v začetku decembra nekoliko umirila. Kljub temu so glavni borzni indeksi zabeležili že šesti zaporedni pozitivni teden. Ameriški S&P 500 je dosegel najvišjo vrednost letošnjega leta in v zadnjih šest tednih v dolarjih pridobil skoraj 12 %.

Navdušenje vlagateljev se je malenkost ohladilo

Da se je navdušenje vlagateljev prehodno malenkost ohladilo, so bili krivi predvsem podatki iz ameriškega trga dela. Število novo ustvarjenih delovnih mest in odpovedi v ZDA sicer, kot že skozi večji del letošnjega leta, pada, rast plač pa se umirja. Kljub temu pa trg dela pri 3,7 % brezposelnosti ostaja zgodovinsko gledano zelo napet. Dokler bo temu tako, bo centralnim bankirjem omogočena velika mera previdnosti pri opuščanju stroge denarne politike.

Alphabet predstavil nov model umetne inteligence Gemini

Na drugi strani borzne bike še naprej z optimizmom navdajajo novice s področja umetne inteligence. Pretekli teden so pri Googlovem krovnem podjetju Alphabet predstavili nov model umetne inteligence, poimenovan Gemini. Ta razume in obdeluje slike, videe, zvok in rešuje matematične probleme. Cena delnic Googla se je po razkritju približala rekordnim vrednostim iz leta 2021. Če so bili med kalifornijsko zlato mrzlico v štiridesetih letih devetnajstega stoletja največji zmagovalci prodajalci krampov in lopat, so pri razcvetu umetne inteligence to podjetja, ki izdelujejo mikročipe. Pretekli teden so 10 % pridobile delnice ameriškega izdelovalca mikročipov AMD, pri katerem so predstavili novo generacijo čipov, s katerimi nameravajo prevzeti pomemben del tržnega deleža na 400 milijard velikem trgu, kjer trenutno s približno 90 % deležem močno prevladuje Nvidia.

ECB bo obrestne mere začela nižati pred ameriškim Fed

Tudi na evrskem območju stopnja brezposelnosti pri 6,5 % ostaja blizu najnižjim nivojem od ustanovitve evra, ob tem pa stroški dela naraščajo najhitreje od začetka Eurostatovih merjenj leta 1995. Vendar pa se ob nižji gospodarski rasti v primerjavi z ZDA povečuje možnost, da bo ECB obrestne mere začela nižati pred ameriškim Fed. To se je odražalo na drsenju zahtevanih donosnosti evropskih obveznic, ki so blizu najnižjim nivojem letos ter upadu vrednosti evra. Ta je po jesenskem skoku znova nazaj pri vrednosti 1,08 ameriškega dolarja za evro.

Ta teden v znamenju zasedanja Fed in ECB

Ta teden bo predvsem v znamenju zasedanja Fed in ECB. Pri obeh najpomembnejših centralnih bankah bodo zelo verjetno obrestne mere ohranili nespremenjene, trgi bodo zato toliko bolj osredotočeni na namige o tem, kdaj v 2024 lahko pričakujemo prva znižanja obrestnih mer. Pričakovanja so velika, zato lahko že en sam napačen stavek prinese precejšnje nihanje trgov.

Kitajski borzni indeksi so še nekoliko nazadovali po tem, ko je bonitetna agencija Moody’s oceno kitajskega ekonomskega položaja znižala iz stabilnih obetov v negativne. Med glavnimi razlogi za odločitev so že dobro znane težave v nepremičninskem sektorju, vse višji javni dolg in zadolženost lokalnih vlad ter zmanjšano zaupanje potrošnikov. Nič bolj obetavni niso bili niti sveži podatki o inflaciji, ki je bila novembra na Kitajskem znova negativna. Merjeno s CPI so se cene na letni ravni znižale za 0,5 %. Podatki ob katerih so pozivi k dodatnim ukrepom komunistične partije za obuditev ekonomske aktivnosti vse glasnejši. Tudi podatki o naraščajoči deflaciji iz proizvodnega sektorja so negativni za kitajsko ekonomijo, obenem pa nakazujejo da bi lahko inflacija v Evropi in ZDA upadla še hitreje od pričakovanj, saj kitajska, kot svetovna industrijska sila, sedaj svoje blago izvaža po nižjih cenah povsod po svetu.

Indija bo letos s 6,3 % rastjo BDP najhitreje rastoče veliko gospodarstvo na svetu

Povsem drugačno pa je razpoloženje vlagateljev na indijski borzi, kjer je osrednji delniški indeks od začetka leta pridobil okrog 15 %. Rast temelji na zelo dobrih rezultatih največjih podjetij in močni gospodarski rasti. Indija bo letos s 6,3 % rastjo BDP (napoved IMF) najhitreje rastoče veliko gospodarstvo na svetu. Še bolj optimistične napovedi so za 2024, ko se pričakuje kar 7 % gospodarsko rast, vlagatelje pa pomirjajo tudi najnovejše volilne ankete, ki nakazujejo na zmago trenutne vladajoče stranke in Modija. Poleg ugodnih notranjih gospodarskih trendov, je Indija odlično izkoristila tudi težave ostalih največjih gospodarstev na trgih v razvoju in privabila veliko tujega kapitala, ki je v Indiji našel ustrezno alternativo politično in ekonomsko negotovi Kitajski in izobčeni Rusiji.

NASVET ZA VLAGATELJE

Dvigi obrestnih mer so končani. Vlagatelji sicer upajo na hiter obrat politike obrestnih mer in posledične prva reze že spomladi. A verjetno so ta pričakovanja nekoliko preveč optimistična in obrestne mere bodo očitno ostale višje vsaj prvo polletje 2024. Inflacija hitro upada, a cilj pri 2 % vseeno ni tako blizu kot se zdi, saj ima izračun le-te svoje zakonitosti in vsaj v začetku 2024 lahko pričakujemo manjši skok. Trg dela ostaja robusten in čeprav se gospodarska aktivnost upočasnjuje, svetovno gospodarstvo predvsem zaradi storitev ostaja v območju rasti. Vseeno plitko recesijo pričakujemo v prvi polovici 2024. Globalne oziroma ameriške tehnološke delnice so nadpovprečno vrednotene in predvsem zaradi tega ostajamo pri delniških naložbah previdnejši, čeprav najnovejši podatki poslovanja podpirajo trenutne delniške nivoje. Obvezniške naložbe daljše ročnosti pridobivajo na privlačnosti, predvsem zaradi vrha v ciklu dvigovanja obrestnih mer ter premika proti območju, kjer bo donos obveznic višji od inflacije. Ohranjamo razpršen pristop s periodičnim povečevanjem naložb. Globalno razpršen portfelj skozi Generali Galileo, Generali Bond, Generali Prvi izbor ali Generali Globalni je najboljši odgovor na povišana vrednotenja na eni ter upočasnjevanje svetovnega gospodarstva na drugi strani. Kombinacija obvezniških in delniških naložb trenutno predstavlja pravo mešanico donosa in varnosti. Med posameznimi skladi imamo pozitiven pogled na sklad zdravstva in demografskih trendov Generali Vitalnost. Zdravstvo je ugodno vrednoteno, obenem se kažejo nekatere dobre zgodbe, kot je prodor AI v zdravstvo ter razmah zdravila za debelost. Za vlagatelje, ki so manj naklonjeni tveganju Generali Bond ali Generali MM predstavljata dobro vstopno točko, saj so zahtevani obvezniški donosi dosegli vrh, donosi pa presegajo bančne depozite, obenem pa vlagatelju omogočajo fleksibilnost, ki je pri bančnem depozitu nad enim letom ni. Obveznice lahko ob padajočih zahtevanih donosih na borzah ustvarijo še kapitalski dobiček. Tehnološke delnice ostajajo visoko vrednotene, a predstavljajo otok nadpovprečne gospodarske rasti in s tem v okolju upočasnjevanja globalne rasti ostajajo privlačne za vlagatelje, saj z pozitivnimi zgodbami kot si AI predstavljajo enega izmed gradnikov bodoče rasti gospodarstva in borz. Generali Tehnologija torej ostaja eden izmed pomembnih naložbenih delov portfelja. Kitajske delnice statično gledano ostajajo zelo privlačno vrednotene, a se je v zadnjih tednih nakopičilo toliko negativnih novic, da je hiter obrat trenda malo verjeten, zato ostajamo previdni in dajemo znotraj sklada večji poudarek Indiji in njenim naložbam. Indija namreč postaja najbolj privlačno gospodarstvo trgov v razvoju, s močno rastjo srednjega razreda in relativno dobro pravno varnostjo temelječo na anglo saksonski zakonodaji ter demokratično izvoljenimi predstavniki oblasti. Lahko rečemo, da Indija vse bolj posnema zgodbo hitre rasti Kitajske iz preloma tisočletja.