Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.


Ugodni inflacijski podatki iz ZDA so ohranili pozitivno vzdušje na borzah
Pozitiven zagon na borzah se je ob novih vzpodbudnih inflacijskih podatkih ohranil tudi v preteklem tednu. Septembrski in oktobrski padci so že skoraj v celoti izničeni, najbolj spremljani borzni indeksi so gledano v dolarjih blizu najvišjih nivojev letos. Gledano v evrih je bila rast nižja, evro je namreč pretekli teden pridobival in se približal vrednosti 1,09 ameriškega dolarja za evro.

V ZDA so bili v ospredju predvsem sveži podatki o inflaciji, ki so pokazali, da je oktobra inflacija po treh mesecih znova upadla in bila merjeno s CPI pri 3,2 %. Največ so k znižanju prispevale nižje cene energentov na čelu s pogonskimi gorivi. Nekoliko bolj počasi, a vseeno vztrajno, se niža tudi jedrna inflacij (očiščena vpliva gibanja cen hrane in energentov), ki je bila na letni ravni 4 %. Omeniti velja še zanimive izsledke iz letne raziskave o enem največjih ameriških praznikov, večerji na zahvalni dan, ki jo opravlja ameriški urad za kmetijstvo. Tradicionalna večerja v ZDA, ki ga praznujejo na četrti četrtek v novembru, bo letos v povprečju stala 61,17 dolarjev kar je 4,5 % manj kot lani, še zmeraj pa občutno več kot leta 2021. Takrat so Američani za pojedino, na kateri ne sme manjkati puran, krompir in bučna pita, povprečno morali odšteti 53,31 dolarjev. Če so vlagatelji na večjem delu ameriškega delniškega trga nad zadnjimi podatki o ohlajanju cenovnih pritiskov zadovoljni, drugače velja za ameriške trgovce. Po objavi četrtletni rezultatov so delnice največjega izmed njih, Walmarta, na podlagi slabših napovedi zaradi padca cen nekaterih artiklov ter povečane previdnosti potrošnikov, zdrsnile za več kot 8 %. Sezona rezultatov v ZDA je sicer minila pozitivno, dobički največjih ameriških borznih družb v celoti gledano ostajajo nad pričakovanji.

Zahtevane donosnosti obveznic so se dodatno znižale
Še pred dobrimi tremi tedni so zahtevane donosnosti na najbolj spremljane evropske državne obveznice dosegale najvišje nivoje v ciklu, kar je stopnjevalo pritisk na evropske delnice in zaskrbljenost v zvezi z višjimi stroški odplačevanje dolga. A zgolj nekaj nekoliko bolj vzpodbudnih podatkov povezanih z inflacijo je bilo dovolj, da se je sentiment na evropskih borzah v zadnjih treh tednih občutno izboljšal. Zahtevana donosnost na 10 letno nemško državno obveznico, ki se je oktobra povsem približala 3 %, je padla na okrog 2,6 % na podobno italijansko pa iz 5 % na 4,36 %. Padec zahtevanih donosnosti obveznic je blagodejno vplival na evropske delniške indekse.

Dejavno je bilo tudi na domačem borznem parketu. Indeks SBI TOP je prebil razpon trgovanja, ki se je vzpostavil po avgustovskih poplavah in od začetka meseca pridobil slabih 5 %. Po dobrih četrtletnih rezultatih poslovanja so največ pridobile delnice NLB in Telekom Slovenije.

4 urno srečanje med Bidnom in Xijem v San Franciscu
Ko sta se pred 12 meseci na Baliju sestala kitajski predsednik Xi in ameriški Biden, so nekateri poznavalci napovedovali, da bi srečanje na indonezijskem otočju lahko predstavljajo pozitivni preobrat v zadnjih letih precej labilnih odnosih med velesilama. A zgolj dva meseca kasneje je incident s kitajskimi (domnevno vohunskimi) baloni na ameriških pomenil nov velik korak nazaj v odnosih med vodilnima silama globalnega juga in zahoda. V vmesnem času se je obseg poslovanja med državam zmanjšal, ZDA so omejile izvoz naprednih čipov na Kitajsko, v obratni smeri pa so bile vzpostavljene omejitve izvoza nekaterih surovin. Puščice so bile izstreljene tudi na geostrateškem nivoju, predvsem v zvezi s Tajvanom. Vseeno je pretekli teden srečanje med Xijem in Bidnom potekalo v relativno dobrem vzdušju. Predsednika sta se med drugim dogovorila za ponovno vzpostavitev komunikacije med obema vojskama, Kitajska pa bo omejila proizvodnjo in izvoz opioida fentanil, glavnega krivca za razmah epidemije drog v ZDA. Kljub vsemu pa državi ostajata naravni rivalki z različnimi stališči na mnogih pomembnih področjih, večjega pozitivnega preboja v odnosih zato vsaj v bližnji prihodnosti ne gre pričakovati. Dodatno tveganje za odnose med velesilama bi lahko predstavljala morebitna ponovna izvolitev Trumpa na predsedniških volitvah prihodnje leto.

NASVET ZA VLAGATELJE
Dvigi obrestnih mer so končani. Vlagatelji sicer upajo na hiter obrat politike obrestnih mer in posledične prva reze že spomladi. A verjetno so ta pričakovanja preveč optimistična in obrestne mere bodo očitno ostale višje dalj časa. Inflacija se umirja, trg dela ostaja relativno močan in čeprav se gospodarska aktivnost upočasnjuje svetovno gospodarstvo predvsem zaradi storitev ostaja v območju rasti. Globalne oziroma ameriške tehnološke delnice ostajajo nadpovprečno vrednotene in predvsem zaradi tega ostajamo pri delniških naložbah previdnejši, čeprav najnovejši podatki poslovanja podpirajo trenutne delniške nivoje. Daljše obvezniške naložbe, predvsem zaradi vrha v ciklu dvigovanja obrestnih mer ter premika proti območju, kjer bo donos obveznic višji od inflacije, pridobivajo na privlačnosti. Ohranjamo razpršen pristop s periodičnim povečevanjem naložb. Globalno razpršen portfelj skozi  Generali Galileo, Generali Bond, Generali Prvi izbor ali Generali Globalni je najboljši odgovor na povišana vrednotenja na eni ter upočasnjevanje svetovnega gospodarstva na drugi strani. Kombinacija obvezniških in delniških naložb trenutno predstavlja pravo mešanico donosa in varnosti. Med posameznimi skladi imamo pozitiven pogled na sklad zdravstva in demografskih trendov Generali Vitalnost. Zdravstvo je ugodno vrednoteno, obenem se kažejo nekatere dobre zgodbe, kot je prodor AI v zdravstvo ter razmah zdravila za debelost. Za vlagatelje, ki so manj naklonjeni tveganju Generali Bond ali Generali MM predstavljata dobro vstopno točko, saj so zahtevani obvezniški donosi dosegli vrh. Slednje predstavlja poleg solidnega obrestnega donosa še potencial za kapitalski dobiček, seveda ob predpostavki da začnejo zahtevani donosi na borzah padati. Tehnološke delnice so sicer visoko vrednotene, a predstavljajo otok rasti in s tem v tem okolju upočasnjevanja globalne rasti ostajajo privlačne za vlagatelje, saj z pozitivnimi zgodbami kot si AI predstavljajo enega izmed gradnikov bodoče rasti gospodarstva in borz. Generali Tehnologija torej ostaja eden izmed pomembnih naložbenih delov portfelja. Kitajske delnice statično gledano ostajajo privlačno vrednotene, a se je v zadnjih tednih nakopičilo toliko negativnih novic, da je hiter obrat trenda malo verjeten, zato znižujemo priporočilo in obenem ocenjujemo, da nekatere druge delniške oziroma obvezniške naložbe v tem trenutki ponujajo bolj privlačen profil vlaganja.