Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

Odboj globalnih borznih indeksov
Pričakovanja glede prihodnje denarne politike ostajajo ključni dejavnik gibanja na globalnih finančnih trgih. Ob nekoliko milejših tonih predstavnikov Fed, ECB in drugih pomembnih centralnih bank ter ekonomskih podatkih, ki nakazujejo, da so obresti trenutno na dovolj visokih nivojih za nadaljevanje trenda upadanja inflacije, se je rast zahtevanih donosnosti obveznic ustavila, delniški indeksi pa so precej pridobili.

Fed še drugič zapored pavziral
Pri ameriški centralni banki so pretekli teden pričakovano znova pavzirali in ključno obrestno mero ohranili na nivoju med 5,25 % in 5,5 %. Guverner Fed, Powell je v svojem govoru sicer dopustil možnost za še kakšen dvig v naslednjih mesecih, a obenem izpostavil, da trenuten nivo obrestnih mer dovolj učinkuje na gospodarstvo, zaradi česar bodo pri Fed na naslednjih zasedanjih previdni. Vlagatelji so bili nad slišanim zadovoljni. Pozitiven sentiment so nato konec preteklega tedna okrepili še podatki iz ameriškega trga dela, ki iz meseca v mesec sicer močno nihajo, a z jasnim trendom umirjanja rasti. Stopnja brezposelnosti v ZDA se je namreč iz rekordno nizke stopnje 3,4 %, izmerjene aprila letos, do oktobra zvišala na 3,9 %, kar je največ po začetku leta 2022. Trgi si podatke tolmačijo kot dovolj slabe, da se bo Fed lahko odmaknil od politike zaostrovanja, obenem pa dovolj dobre, da ne bodo močneje ogrozili položaja potrošnika in gospodarske rasti.

Nekoliko v senci centralnih bank in makroekonomskih podatkov je v polnem teku sezona objav četrtletnih rezultatov podjetij. Kljub temu, da nekatere multinacionalke na čelu z Applom in Alphabetom niso navdušile, so v celoti gledano rezultati boljši od napovedi. Indeks S&P 500 je pretekli teden v dolarjih pridobil 5,9 %, kar je bil najboljši teden v letošnjem letu. Še nekoliko več (6,6 %) je pridobil tehnološki indeks Nasdaq. Indeks podjetij z manjšo tržno kapitalizacijo Russel 2000, je teden sklenil 8 % v zelenem in s tem v celoti izničil padce v dosedanjem delu leta.

Evrska inflacija upadla več od napovedi
V zadnjih dveh tednih smo dobili več pozitivnih podatkov povezanih z evrsko inflacijo. Rast cen merjeno s CPI je bila oktobra v evro območju na letni ravni zgolj še 2,9 %, jedrna inflacija je upadla na 4,2 %. K padcu splošne inflacije so največ prispevale nižje cene energentov, ki so se na letni ravni pocenili za 11,1 % ter upočasnitev rasti cen hrane, alkohola in tobačnih izdelkov. Davek višjih obrestnih mer in ohlajanja gospodarstva se počasi začenja odražati tudi na evropskem trgu dela, stopnja brezposelnosti se je iz rekordno nizkih nivojev malenkost povišala in znaša 6,5 %. Odpuščanja so se povečala predvsem v predelovalnih dejavnosti, kjer je ohlajanje najbolj občutno. Kljub temu pa zgodovinsko gledano trg dela tudi na stari celini ostaja zelo robusten in niti približno ne odraža gospodarstva na pragu recesije.

Soglasnost centralnih bankirjev
Ugodni inflacijski podatki so tokrat olajšali odločitev evropskih centralnih bankirjev, ki so za razliko od zasedanj v preteklih mesec, na oktobrskem bolj ali manj soglasno podprli odločitev, da ključne obrestne mere ohranijo nespremenjene. Enako potezo kot pri ameriški in evropski centralni banki, so v preteklih dveh tednih potegnili tudi pri angleški, kanadski, češki, novozelandski in poljski centralni banki. Če povzamemo, so torej obrestne mere na nivojih potrebnih za normaliziranje inflacije, osrednje vprašanje pa ostaja, kako dolgo bodo na teh nivojih vztrajale in kako odporno bo ostalo gospodarstvo. Na podlagi povečanih pričakovanj, da je bil vrh obrestnih mer že dosežen, so zahtevane donosnosti na najbolj spremljane evropske državne obveznice upadle, delniški indeksi pa pridobivali. Evropski delniški indeks STOXX 600 je pretekli teden sklenil 3,41 % v zelenem.

Na trgih v razvoju brez večjih sprememb
Oktobrski podatki indeksa nabavnih managerjev na Kitajskem so bili znova neprepričljivi, PMI indeks v predelovalnih dejavnostih je spet v območju, ki kaže na krčenje aktivnosti. Kljub temu so borzni indeksi na trgih v razvoju pod pozitivnim vplivom bolj optimističnih napovedi politik vodilnih svetovnih centralnih bank nekoliko pridobivale. Kitajska država z dodatnim stimulativnim ukrepom v višini dobih 100 milijard dolarjev skuša razrešiti gospodarske težave, a vlagatelji to ocenjujejo kot nezadosten ukrep. Gospodarske težave se samo s stiskanjem denarja ne bodo razrešile, saj so vzroki globlji in so le delno posledica manjše pripravljenosti kitajskih potrošnikov h trošenju.

NASVET ZA VLAGATELJE
Dvigi obrestnih mer so končani. A obrestne mere bodo očitno ostale višje dalj časa in prilagajanje gospodarstva na novo realnost še traja. Inflacija se umirja, trg dela ostaja močan, gospodarska aktivnost se umirja a svetovno gospodarstvo predvsem zaradi storitev ostaja v območju rasti. Globalne oziroma ameriške tehnološke delnice ostajajo nadpovprečno vrednotene in predvsem zaradi tega ostajamo pri delniških naložbah še naprej previdni, čeprav so najnovejši podatki poslovanja podprli trenutne delniške nivoje. Daljše obvezniške naložbe, predvsem zaradi vrha v ciklu dvigovanja obrestnih mer ter premika proti območju, kjer bo donos obveznic višji od inflacije, pridobivajo na privlačnosti. Ohranjamo razpršen pristop s periodičnim povečevanjem naložb. Globalno razpršen portfelj skozi Generali Galileo, Generali Bond, Generali Prvi izbor ali Generali Globalni je najboljši odgovor na povišana vrednotenja na eni ter upočasnjevanje svetovnega gospodarstva na drugi strani. Med posameznimi skladi ohranjamo priporočilo za sklad zdravstva in demografskih trendov Generali Vitalnost. Zdravstvo je ugodno vrednoteno, obenem se kažejo nekatere dobre zgodbe, kot je prodor AI v zdravstvo ter razmah zdravila za debelost. Za vlagatelje, ki so manj naklonjeni tveganju Generali Bond ali Generali MM predstavljata dobro vstopno točko, saj so zelo verjetno zahtevani obvezniški donosi dosegli vrh. Tehnološke delnice so sicer visoko vrednotene, a predstavljajo otok rasti in s tem v tem okolju upočasnjevanja globalne rasti ostajajo privlačne za vlagatelje. Generali Tehnologija torej ostaja eden izmed pomembnih gradnikov portfelja. Kitajske delnice statično gledano ostajajo privlačno vrednotene, a se je v zadnjih tednih nakopičilo toliko negativnih novic, da je hiter obrat trenda malo verjeten, zato znižujemo priporočilo in obenem ocenjujemo, da nekatere druge delniške oziroma obvezniške naložbe v tem trenutki ponujajo bolj privlačne profil vlaganja.