Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

Borze pod vtisom dogajanja na Bližnjem vzhodu
Tragična vojna na Bližnjem vzhodu je pustila pečat tudi na svetovnih borzah, a pretresi na trgih so bili neprimerljivi s tistimi februarja lani, ob začetku vojne v Ukrajini. Kot običajno, ko gre za geostrateške napetosti in konflikte na področju Bližnjega vzhoda, se je nihajnost najbolj povečala na energetskih trgih. Po precej znatni korekciji na začetku preteklega tedna, je borzna cena nafte zgolj v petek poskočila za 5 % in se znova približala vrednosti 90 dolarjev za sodček. Še ena značilna reakcija trgov ob geostrateških šokih je beg kapitala v varna zavetja, za kar veljajo predvsem državne obveznice, ameriški dolar in plemenite kovine – vrednosti vseh treh so pretekli teden naraščale. Najbolj spremljani delniških indeksi, so ob umirjanju rasti zahtevanih donosnosti obveznic, pretekli teden malenkost pridobili. Vojna je vplivala tudi na razmerja med posameznimi panogami, največ so pridobile cene delnic podjetij iz obrambne industrije in energetske delnice, izgubljali so letalski prevozniki.

Zadnji korak pri umirjanju inflacije najtežji
Sveži podati o septembrski inflaciji v ZDA so pokazali, da so se cene merjeno s CPI na letni ravni zvišale za 3,7 %. To je že tretji mesec zapored, ko se inflacija v ZDA ni znižala (tudi avgusta je indeks CPI znašal 3,7 %). Največ so k zvišanju cen na letni ravni prispevali stanovanjski stroški in energenti, medtem ko se rast cen hrane umirja. Uresničujejo se torej napovedi, da bo zadnji korak pri umirjanju inflacije najtežji. To potrjujejo tudi pričakovanja predstavnikov Fed, ki inflacije pri ciljnih 2 % ne vidijo vse do leta 2026. Največje ameriške banke so vzpodbudno začele sezono objav četrtletnih rezultatov – Citigroup, Wells Fargo in JPMorgan Chase so namreč presegli napovedi analitikov tako po prihodkih kot po čistem dobičku. Analitiki napovedujejo, da je bila letna rast dobičkov med podjetji znotraj indeksa S&P 500 v tretjem četrtletju rahlo pozitivna, kar bi pomenilo prekinitev niza treh zaporednih četrtletji upadanja. Ob preostalih največjih ameriški bankah bo ta teden zanimivo spremljati še rezultate nekaterih drugih velikih ameriških podjetij kot so Tesla, Procter&Gamble, Netflix in Lockheed Martin.

Višje cene nafte bi lahko vplivale na nadaljnje poteze centralnih bank
Evropski delniški indeks STOXX 600 je prekinil niz treh zaporednih negativnih tednov. Zahtevane donosnosti (obratno sorazmerne z gibanjem cene) evropskih državnih obveznic so se po zaostritvi razmer na Bližnjem vzhodu znižale, še večji upad so preprečili podatki o trdovratni inflaciji v ZDA. Poročilo o septembrskem zasedanju evropske centralne banke razkriva, da so predstavniki ECB z dokaj trdno večino podprli zvišanje ključne obrestne mere na rekorden nivo v evrskem območju. Prekinitev zviševanja ključnih obrestnih mer na naslednjem, novembrskem zasedanju, se zdi bolj ali manj že dorečena, medtem ko zvišanje na decembrskem zasedanju ostaja na mizi. Pri tem je potrebno dodati, da so se od septembrskega zasedanja po mnenju ECB povečala tveganja na energetski trgih, kar bi lahko dodatno zakompliciralo nadaljnje odločitve o višini obrestnih mer. Zadnje projekcije ECB za prihodnje leto namreč temeljijo na predpostavki, da bo povprečna cena nafte 82 dolarjev na sodček, višje cene bi pomenile dodaten pritisk na inflacijo. Na Češkem in Madžarskem, kjer so se soočali s še precej višjo inflacijo kot države članice evrskega območje, se je septembra rast cen močno upočasnila. Pri naših vzhodnih sosedih so pretekli teden objavili, da se je letna inflacija iz avgustovskih 16,4 % znižala na 12,2 %, na Češkem pa iz 8,5 % na 6,9 %.

Žezlo rasti trgov v razvoju prevzema Indija
Po t.i. praznikih zlatega tedna, se je pretekli teden odprla kitajska borza. Precej mešani ekonomski podatki nikakor ne prepričajo vlagateljev. Lokalni kitajski vlagatelji ostajajo zelo previdni, globalni vlagatelji pa vse bolj spreminjajo svoj dolgoročni pogled na kitajsko. V njej ne vidijo več gonila rasti ampak gospodarskega bolnika. Žezlo rasti trgov v razvoju zato vse bolj prevzema Indija, ki je zadnjih nekaj let s pametno ekonomsko politiko in dobrim Covid odzivom uspela obdržati gospodarsko aktivnost na zavidljivo visokem nivoju. Kitajska pa vse bolj postaja globalni izvoznik deflacije, saj se je splošna inflacija na kitajskem septembra sicer zvišala na 0,1 %, a ostaja bistveno nižja kot drugod, obenem pa se indeks cen proizvajalcev ostaja 2,5 % negativen, kar pomeni da evropska in ameriška podjetja kupujejo dobrine ceneje.

NASVET ZA VLAGATELJE
Dvigi obrestnih mer so večinoma končani, a centralne banke ostajajo glavni dejavnik na kapitalskih trgih. Inflacija se umirja, a centralne banke menijo da je upad proti 2% prepočasen zato so pripravljene na dodatne ukrepe. Trg dela ostaja močan in svetovno gospodarstvo raste. Mehak pristanek je osnoven scenarij, čeprav se zopet krepijo stagflacijski strahovi. Vlagatelji vračunavajo obrat politike obrestnih mer, kar centralne banke potiskajo v drugo polovico 2024 in ta zamik lahko predstavlja tveganje za trge. Globalne oziroma ameriške tehnološke delnice so drage in predvsem zaradi tega ostajamo pri delniških naložbah previdni in bolj konzervativni. Daljše obvezniške naložbe, predvsem zaradi vrha v ciklu dvigovanja obrestnih mer ter premika proti območju, kjer bo donos obveznic višji od inflacije, pridobivajo na privlačnosti. Ohranjamo razpršen pristop s periodičnim povečevanjem naložb. Globalno razpršen portfelj skozi Generali Galileo, Generali Bond, Generali Prvi izbor ali Generali Globalni je najboljši odgovor na povišana vrednotenja na eni ter upočasnjevanje svetovnega gospodarstva na drugi strani. Med posameznimi skladi ohranjamo priporočilo za sklad zdravstva in demografskih trendov Generali Vitalnost. Zdravstvo je ugodno vrednoteno, obenem se kažejo nekatere dobre zgodbe, kot je prodor AI v zdravstvo ter razmah zdravila za debelost. Za vlagatelje, ki so manj naklonjeni tveganju Generali Bond ali Generali MM predstavljata dobro vstopno točko, saj so zelo verjetno zahtevani obvezniški donosi dosegli vrh. Tehnološke delnice so sicer visoko vrednotene, a predstavljajo otok rasti in s tem v tem okolju upočasnjevanja globalne rasti ostajajo privlačne za vlagatelje. Generali Tehnologija torej ostaja eden izmed pomembnih gradnikov portfelja. Kitajske delnice špekulativno ostajajo privlačne, a večji paket pomoči in reform izgleda vse bolj premičen in izmuzljiv cilj, zato se postavlja vprašanje, ali vztrajati pri taki špekulativni naložbi ali pa bi bilo bolje sredstva premakniti drugam.