Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

Vse privlačnejše obveznice
Globalni borzni indeksi so še četrti teden zaporedoma zaključili v rdečem, a pocenitve ostajajo omejene in so zgolj delno pokvarile sliko zelo donosnega dosedanjega dela leta. Dodatno je za evropske vlagatelje padec na ameriških borzah ublažila rast vrednosti ameriškega dolarja. Povsem drugače velja za dogajanje na trgu obveznic, kjer se skokovita rast zahtevanih donosnosti nadaljuje. Donosnost 10 letne ameriške državne obveznice, ki je eden najbolj spremljanih finančnih instrumentov in referenca na trgu dolžniških vrednostnih papirjev, je pretekli teden začasno presegla 4,6 %, kar je največ po letu 2007. Rastejo tudi zahtevani donosi evropskih državnih obveznic. Nemška 10 letna je pri 2,85 %, podobna slovenska pri 3,72 %, italijanska pa pri 4,78 %. Ob padanju inflacije v ZDA in evrskem območju to pomeni, da so realni donosi obveznic vse bolj privlačni.

V ZDA največ izgubljale panoge, ki so občutljive na višje obrestne mere
V zadnjih tednih je bilo največ negativnega sentimenta na segmentih trga, ki so občutljivi na višje obrestne mere. Indeks delnic z manjšo tržno kapitalizacijo Russell 2000 je septembra v dolarjih izgubil 6 %. Več kot 7 % so septembra izgubile delnice nepremičninskih podjetij. Razlog za to je jasen. Povprečna hipotekarna obrestna mera v ZDA je najvišja v zadnjih 23 letih, prodaja novih bivalnih nepremičnin je po podatkih ameriške vlade avgusta na mesečni ravni upadla za 8,7 %. 6 mesečni euribor je prvič po letu 2008 presegel 4 %. Občutne padce so beležile tudi delnice iz sektorja javnih storitev, za katere je značilna relativno visoka zadolženost in posledično višji stroški financiranja, vlagatelji pa jih zaradi rasti, ki je podobna rasti BDP ter izplačila stabilnih dividend radi primerjajo z obveznicami. Na drugi so se bolje odrezale delnice iz sektorja financ, ob rasti cene nafte znova pridobivajo tudi energetske delnice.

Poleg rasti zahtevanih donosnosti obveznic je vlagatelje na ameriških borzah vznemirjala še možnost zaprtja ameriške vlade. Predstavniški dom kongresa, v katerem imajo večino republikanci, namreč ni sprejel načrta o podaljšanju financiranja dodatne porabe. Nova politična farsa v ZDA, zaznamovana s sporom in grožnjami o odstavitvi znotraj republikanske stranke in domnevnim poskusom sabotaže glasovanja s pomočjo sprožitve požarnega alarma, se je končala z začasnim 30 dnevnim kompromisom, ki pa v tem obdobju ne predvideva nadaljnje finančne pomoči Ukrajini.

Ta teden bodo v prvem planu sveže številke iz trga dela, ki bodo pokazali, ali se je trend ohlajanja trga dela nadaljeval tudi v september. Spomnimo – avgusta je ameriško gospodarstvo ustvarilo 187.000 novih delovnih mest, kar je bilo precej pod povprečjem 271.000 delovnih mest v zadnjih 12 mesecih in stopnja brezposelnosti se je zvišala na 3,8 %. Ob tem se počasi začenja tudi sezona objav četrtletnih rezultatov za 3. četrtletje. Dobički podjetij znotraj indeksa S&P 500 so v drugem četrtletju upadli za 7,1 %, a analitiki za tretje četrtletje napovedujejo, da bo upad manjši.

Najnižja evrska inflacija po oktobru 2021
V luči stališča o podpori Ukrajini, so veliko prahu požele parlamentarne volitve na Slovaškem. Volitve je dobila stranka bivšega premierja Roberta Fica, ki je pred leti že moral odstopiti zaradi očitkov o korupciji ter ob aferi umora preiskovalnega novinarja. Njegova stranka Smer SSD lahko sestavi vladajočo koalicijo in Slovaška bi lahko ob Madžarski bržkone postala druga država članica EU in zveze Nato, ki nasprotuje podpori Ukrajini. Podobno nas v naslednjih tednih čakajo še volitve na Poljskem. Ob političnih premikih v Evropi in bližajočih se predsedniških volitvah v ZDA, se podpora zahoda Ukrajini zdi manj samoumevna kot pred nekaj meseci. V nasprotju z večjim delom letošnjega leta, je bil septembra izplen vlagateljev na evropskih borzah boljši kot na ameriških. Razlog gre iskati predvsem v manj zaostrenih napovedih ECB v primerjavi z ameriškim FEDom. Prav tako kaže pozitivne znake popuščanje inflacije, ki se je septembra v evrskem območju znižala na 4,3 %. Veseli predvsem padec jedrne inflacije, ki se je iz avgustovskih 5,3 % spustila na 4,5 %. Še bolj občuten padec splošne inflacije preprečujejo znova dražji energenti na čelu z pogonskimi gorivi, padec vrednosti evra in še naprej močno povpraševanja po storitvah.

Vse pomembnejša spremenljivka pri odločitvah evropske centralne banke postajajo razlike med posameznimi državami. Medtem, ko so na Nizozemskem septembra imeli celo deflacijo, je v Sloveniji inflacija znova zrasla in se merjeno s CPI zvišala na 7,1 %. K temu so največ prispevale podražitve električne energije zaradi odprave ukrepa zmanjšanega plačila prispevkov. Domači borzni indeks SBI TOP je v zadnjih tednih bolj ali manj stagniral in ostaja dobrih 5 % pod vrednostmi izpred avgustovskih poplav.

NASVET ZA VLAGATELJE
Dvigi obrestnih mer so večinoma končani. A politike centralnih bank ostajajo glavni dejavnik na kapitalskih trgih. Inflacija se umirja, a centralne banke menijo da je upad prepočasen zato so pripravljene na dodatne ukrepe. Trg dela ostaja močan in svetovno gospodarstvo vztraja v območju rasti. Mehak pristanek je osnoven scenarij, čeprav se zadnje tedne zopet krepijo stagflacijski strahovi. Vlagatelji vračunavajo obrat politike obrestnih mer, kar centralne banke potiskajo v drugo polovico 2024 in ta zamik lahko predstavlja tveganje za trge. Globalne oziroma ameriške tehnološke delnice so drage in predvsem zaradi tega ostajamo pri delniških naložbah previdni in bolj konzervativni. Obvezniške naložbe, predvsem zaradi vrha v ciklu dvigovanja obrestnih mer ter premika proti območju, kjer bo donos obveznic višji od inflacije pridobivajo na privlačnosti. Ohranjamo razpršen pristop s periodičnim povečevanjem naložb. Globalno razpršen portfelj skozi Generali Galileo, Generali Bond, Generali Prvi izbor ali Generali Globalni je najboljši odgovor na povišana vrednotenja na eni ter upočasnjevanje svetovnega gospodarstva na drugi strani. Med posameznimi skladi ohranjamo priporočilo za sklad zdravstva in demografskih trendov Generali Vitalnost. Zdravstvo je ugodno vrednoteno, obenem se kažejo nekatere dobre zgodbe, kot je prodor AI v zdravstvo ter razmah zdravila za debelost. Ameriške delnice zaradi višjega deleža tehnoloških delnic in pretekle rasti trenutno izgledajo ranljive, zato je na tej točki smiselno kak evro dobička iz tehnoloških ali ameriških delnic preusmeriti v druge, manj tvegane naložbe, kot so Generali Bond ali Generali MM. A ob morebitne popravku tečajev bo tu nastala nakupna priložnost, saj je zaradi razvoja tehnologije ter AI priložnosti temeljna priložnost ostaja nespremenjena. Kitajske delnice špekulativno ostajajo privlačne, a večji paket pomoči in reform izgleda vse bolj premičen in izmuzljiv cilj, zato se postavlja vprašanje, ali vztrajati pri taki špekulativni naložbi ali pa bi bilo bolje sredstva premakniti drugam.