Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

Indeks volatilnosti poskočil za 25 %
Pretekli teden so bile znova zelo dejavne centralne banke. Pod drobnogledom javnosti in vlagateljev je bilo predvsem zasedanje ameriškega Fed, pri katerem so po dolgem času vsaj nekoliko razburkali borzno dogajanje. Če je pred dvema tednoma indeks volatilnosti VIX dosegel najnižjo vrednost v zadnjih treh letih, je VIX po zasedanju Fed poskočil za 25 %. Večji premiki na borzah so se zgodili predvsem v sredo in četrtek, ko so trgi negativno reagirali na napovedi ameriške centralne banke.

Pri Fed niso izključili dodatnih zvišanj ključne obrestne mere
Ameriški Fed tokrat ni spremenil obrestnih mer, kar je bilo v skladu s pričakovanji trga. Precej bolj nepričakovano pa je guverner Fed Powell na konferenci opozoril, da so dodatni dvigi še mogoči, trgi, potrošniki in gospodarstvo pa se morajo pripraviti na to, da bodo višje obrestne mere vztrajale še kar nekaj časa. To se več kot očitno odraža na posodobljenem Fedovem diagramu, ki združuje napovedi o tem, kje člani odbora za odprti trg ameriške centralne banke (FOMC) vidijo ključne obrestne mere v prihajajočem obdobju. Osrednja ocena za letošnje leto je pri 5,6 %, kar pomeni še eno zvišanje do konca leta. Prvo znižanje ključne obrestne mere se je po pričakovanjih ameriških centralnih bankirjev premaknilo šele na julij prihodnje leto. Za leto 2025 napovedujejo, da bo ključna obrestna mera pri 3,9 % (po predhodni oceni 3,4 %). Skladno s solidnimi ekonomskimi podatki v ZDA, so pri Fed nekoliko zvišali tudi napovedi gospodarske rasti.

Reakcije trga na zaostrena stališča Fed vse bolj benigne
Vrednotenja na trgu so se prilagodila spremenjenim pričakovanjem glede monetarne politike. Indeks S&P 500 je po zasedanju izgubil okrog 3 %. A pri ameriški centralni banki so letos že nekajkrat zaostrili svoja stališča oziroma napovedi. Takrat smo na trgih videli podobno reakcijo z nekaj odstotno korekcijo, kar so nato borzni biki hitro izkoristili za cenejše nakupe. Kaže, da tudi tokratno zasedanje večjega preobrata v trendu ne bo prineslo. Prilagajanje gospodarstva na strožjo denarno politiko namreč poteka manj boleče kot se je pričakovalo pred letom dni, ko so borzni indeksi dosegali lokalno dno.

Inflacija tudi izven evrskega območja večinoma previsoka
Kljub temu, da je predsednica evropske centralne banke Lagardova pretekli teden naznanila, da so pri ECB bržkone z višanjem obrestnih mer zaključili, se je negativen sentiment po zasedanju ameriške centralne banke preselil tudi na evropske borze, ki so podobno kot ameriške pretekli teden izgubile med 2 % in 3 %.

Pri švicarski centralni banki so ključne obrestne mere ohranili nespremenjene pri 1,75 %. Splošna inflacija v Švici je avgusta znašala 1,6 %, kar je precej manj kot drugje na zahodu. Za isto potezo so se odločili tudi pri angleški centralni banki, a inflacija v Združenem kraljestvu je avgusta znašala visokih 6,7 % in ključna obrestna mera je pri 5,25 %. Še nekoliko bolj trdovratno inflacijo imajo na Švedskem, kjer je bila rast cen na letni ravni avgusta 7,5 %, pri tamkajšnji centralni banki so obresti pretekli teden zvišali na 4 %. Če strnemo vtise iz nedavnih zasedanj različnih svetovnih centralnih bank, so obrestne mere po mnenju odločevalcev o denarni politiki blizu nivojev potrebnih, da se bo umirjanje inflacije v naslednjih mesecih nadaljevalo. A obenem sporočajo tudi, da čas za razmišljanje o sproščanju denarne politike še ni napočil. Ob tem lahko dodamo, da se tudi gospodarstvo in potrošniki še niso povsem prilagodili na nove, višje obrestne mere.

BoJ vztraja z negativno obrestno mero
Povsem svojo pot pa so ubrali pri japonski centralni banki BoJ, ki edina na svetu vztraja pri ultra nizkih obrestnih merah. Sprostitev razpona gibanja donosnosti na dolgoročne japonske državne obveznice in nekateri drugi indici so sicer v preteklih tednih in mesecih nakazovali, da bi lahko tudi pri japonski centralni banki vsaj nekoliko zaostrili izrazito ohlapno denarno politiko, a to se vsaj zaenkrat ne bo uresničilo. Pri BoJ so namreč pretekli teden ključne obrestne mere navkljub 3,2 % inflaciji ohranili na nivoju -0,1 %. Japonski jen je posledično še nekoliko zdrsnil in letos v primerjavi z dolarjem izgubil že 12 %.

Kitajsko gospodarstvo kaže manjše znake oživljanja
Na trgih v razvoju pretekli teden nismo videli izrazitih sprememb. Kitajske nepremičninske težave se nadaljujejo. To zavira aktivnost celotne ekonomije, ki pa kljub vsemu kaže določene znake rahlega oživljanja. A do pospeška v rasti je tudi po besedah kopice evropskih podjetij, ki smo jih pretekli teden srečali na finančni konferenci v Nemčiji, še daleč. Po njihovih besedah se je upočasnjevanje sicer umirilo, a obenem tudi ni videti pretiranega oživljanja lokalnega gospodarstva.

NASVET ZA VLAGATELJE
Dvigi obrestnih mer so večinoma končani. A politike centralnih bank ostajajo glavni dejavnik na kapitalskih trgih. Inflacija se umirja, a centralne banke menijo da je upad prepočasen zato so pripravljene na dodatne ukrepe. Trg dela ostaja močan in svetovno gospodarstvo vztraja v območju rasti. Mehak pristanek je osnoven scenarij. Vlagatelji optimistično vračunavajo obrat politike obrestnih mer, kar centralne banke potiskajo v drugo polovico 2024 in posledično predstavlja tveganje za trge. Globalne oziroma ameriške tehnološke delnice so drage in predvsem zaradi tega ostajamo pri delniških naložbah previdni. Obvezniške naložbe, predvsem zaradi vrha v ciklu dvigovanja obrestnih mer pridobivajo na privlačnosti. Ohranjamo razpršen pristop s periodičnim povečevanjem naložb. Globalno razpršen portfelj skozi Generali Galileo, Generali Bond, Generali Prvi izbor ali Generali Globalni je najboljši odgovor na povišana vrednotenja na eni ter upočasnjevanje svetovnega gospodarstva na drugi strani. Med posameznimi skladi lahko izpostavimo sklad zdravstva in demografskih trendov Generali Vitalnost. Zdravstvo je ugodno vrednoteno, obenem se kažejo nekatere dobre zgodbe, kot je prodor AI v zdravstvo ter razmah zdravila za debelost. Ameriške delnice zaradi višjega deleža tehnoloških delnic in pretekle rasti trenutno izgledajo ranljive, zato je na tej točki smiselno kak evro dobička iz tehnoloških ali ameriških delnic preusmeriti v druge, manj tvegane naložbe, kot so Generali Bond ali Generali MM. A ob morebitne popravku tečajev bo tu nastala nakupna priložnost, saj je zaradi razvoja tehnologije ter AI priložnosti temeljna priložnost ostaja nespremenjena. Kitajske delnice špekulativno ostajajo privlačne, a večji paket pomoči in reform izgleda vse bolj premičen in izmuzljiv cilj, zato se postavlja vprašanje, ali vztrajati pri taki špekulativni naložbi ali pa bi bilo bolje sredstva premakniti drugam.