Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.


Manjša korekcija po močnih gospodarskih podatkih iz ZDA

Rast delniških indeksov v drugi polovici meseca avgusta je temeljila predvsem na podatkih, ki so nakazovali, da se gospodarska aktivnost in predvsem trg dela nekoliko ohlajata. To naj bi ohladilo politike dvigovanja obresti centralnih bank, predvsem Fed in ECB. A pretekli teden je bila dinamika na borzah ravno obratna. Zadnji gospodarski podatki iz ZDA so bili namreč boljši od pričakovanj, kar je sprožilo manjšo korekcijo delnic, ki so postale zelo občutljive na ugibanja o bodoči politiki obrestnih mer. Večjih premikov vseeno ni bilo. Postopno umirjanje inflacije in mehak pristanek ameriškega gospodarstva ostajata glavna scenarija, tudi po besedah ameriške državne finančne sekretarke in nekdanje guvernerke Fed, Janet Yellen. Borzni indeksi razvitih trgov še naprej vztrajajo blizu rekordnih vrednosti. Da se je gospodarska klima v ZDA izboljšala, kaže tudi zanimiva analiza agencije FactSheet, ki pregleduje zapise tiskovnih konferenc podjetij ob objavah četrtletnih rezultatov. Med nedavno zaključeno sezono objav je 62 podjetij omenilo izraz »recesija«, kar je skoraj pol manj kot v prejšnjem četrtletju, ko je zloveščo besedo vsaj enkrat uporabilo 113 izmed podjetij iz indeksa S&P 500.

Prepoved uporabe Iphonov na Kitajskem
Svoje je k zdrsu indeksov pretekli teden prispevalo podjetje z največjo utežjo v ameriških borznih indeksih, Apple. V preteklih letih smo bili vajeni, da je cena Applove delnice pred težko pričakovano predstavitvijo novih Iphonov rasla, a tokrat temu ni bilo tako. Glavni razlog je bila vest, da bo kitajska komunistična partija svojim vladnim uslužbencem, po nekaterih poročilih pa tudi uslužbencem vseh državnih podjetij, prepovedala uporabo Iphonov. Prav tako vlagatelji niso bili navdušeni nad domnevnimi novimi cenami modelov Iphone 15Pro in Iphone 15Pro Max, ki naj bi bile občutno višje. Applove delnice so se tako pretekli teden pocenile za slabih 6 %.

V pričakovanju podatkov o inflaciji in zasedanja Fed
V sredo (13.9.2023) bodo v ZDA objavili uradne podatke o avgustovski inflaciji. Ekonomisti napovedujejo skok splošne inflacije, ki naj bi se iz julijskih 3,2 % povzpela na 3,6 %. Na mesečni ravni naj bi se cene zvišale za 0,6 %, kar bi pomenilo največji skok po juniju 2022. Za ponovno rast splošne inflacije v ZDA so krive občutno višje cene energentov na čelu z nafto in njenimi derivati. Na drugi strani se jedrna inflacija, ki izključuje volatilne komponente, kot sta energija in hrana, še naprej znižuje. Ker naslednji teden zaseda ameriška centralna banka, bi kakršnakoli presenečenja lahko precej premešala karte na trgih, ki vračunavajo, da bodo pri Fed ključne obrestne mere ohranili na trenutni ravni. Zato vlagatelji ostajajo na trnih, na borzah pa opažamo zmanjšanje aktivnosti in manj prometa.

Evrsko gospodarstvo na robu stagflacije
Eurostat je pretekli teden navzdol revidiral podatke o gospodarski rasti v evrskem območju za drugo četrtletje. Rast BDP je znašala zgolj 0,1 % (po prvotnih podatkih 0,3 %), kar pomeni, da je evrsko gospodarstvo na robu stagflacije. Slabša kondicija evropskega gospodarstva v primerjavi z ZDA se odraža tudi na vrednosti evra, ki je še osmič zapored na tedenski ravni izgubljal in zdrsnil na vrednost 1,07 ameriškega dolarja. Nižja vrednost evra je sicer voda na mlin evropskih izvoznikov, a po drugi strani to pomeni še dražji uvoz ključnih surovin za gospodarstvo, zlasti energentov. Slednji, predvsem utekočinjeni plin, se zadnje tedne draži tudi zaradi napovedanih stavk v nekaterih večjih dobaviteljicah, predvsem v Avstraliji.

Zahtevane donosnosti obveznic blizu lokalnim maksimumom
Ker trgi počasi sprejemajo napovedi centralnih bank, da obrata v politiki obrestnih mer še ne gre pričakovati tako hitro, so se zahtevane donosnosti na najbolj spremljane državne obveznice v zadnjih tednih znova približale najvišjim nivojem po letu 2008. Ob izboljšanih gospodarskih napovedih v ZDA, je bila izrazita predvsem rast zahtevanih donosnosti na obveznice z daljšo ročnostjo. Krivulja donosov na 2- in 10-letne ameriške državne obveznice sicer ostaja invertna, a manj izrazito kot v preteklih mesecih. Zahtevana donosnost ameriške 10-letne državne obveznice je bila konec preteklega tedna pri 4,25 %, podobne nemške 2,61 %, slovenske pa 3,44 %.

 

NASVET ZA VLAGATELJE
Politika obrestnih mer centralnih bank ostaja glavni dejavnik na kapitalskih trgih. Inflacija se umirja a centralne banke sporočajo, da z višino inflacije niso zadovoljne in nadaljnji dvigi obrestnih mer ostajajo v igri. Trg dela ostaja močan in svetovno gospodarstvo vztraja v območju rasti. Mehak pristanek je osnoven scenarij. Vlagatelji optimistično vračunavajo obrat politike obrestnih mer, kar centralne banke potiskajo v sredino 2024 in posledično predstavlja tveganje za trge. Globalne oziroma ameriške tehnološke delnice so drage in predvsem zaradi tega ostajamo pri delniških naložbah previdni. Obvezniške naložbe v takem okolju pridobivajo na privlačnosti. Ohranjamo razpršen pristop s periodičnim povečevanjem naložb. Globalno razpršen portfelj skozi Generali Galileo, Generali Bond, Generali Prvi izbor ali Generali Globalni je najboljši odgovor na povišana vrednotenja na eni ter upočasnjevanje svetovnega gospodarstva na drugi strani. Med posameznimi skladi lahko izpostavimo sklad zdravstva in demografskih trendov Generali Vitalnost. Zdravstvo je ugodno vrednoteno, obenem se kažejo nekatere dobre zgodbe, kot je prodor AI v zdravstvo ter razmah zdravila za debelost. Ameriške delnice zaradi višjega deleža tehnoloških delnic in pretekle rasti trenutno izgledajo ranljive, zato je na tej točki smiselno kak evro dobička iz tehnoloških ali ameriških delnic preusmeriti v druge, manj tvegane naložbe, kot so Generali Bond ali Generali MM. A ob morebitnem popravku tečajev bo tu nastala nakupna priložnost, saj je zaradi razvoja tehnologije ter AI priložnosti temeljna priložnost ostaja nespremenjena. Zaradi pričakovanj o novem stimulativnem paketu kitajskih oblasti se povečuje tudi v možnost špekulativnega skoka tečajev kitajskih delnic. Zato špekulativno ostajamo naklonjeni kitajskim delnicam. Za bolj tveganju naklonjenim vlagateljem je to priložnost, da v portfelj dodajo nekaj kitajskih naložb, predvsem skozi sklad Generali Indija – Kitajska. A pozor, utež naj ne preseže 10 % portfelja, saj gre za precej nadpovprečno tvegan trg.