Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.


Indeks S&P 500 gledano v evrih dosegel rekordno vrednost

September zaznamujejo novi začetki. Tako velja tudi za finančne trge, saj se aktivnost na trgih po poletnem zatišju septembra znova poveča. Jesen je v preteklosti že prinesla tudi precej pretresov na borzah. Zelo burna sta bila tudi lanski september in oktober, kjer so rastoče obrestne mere, visoka inflacija in skrhani geopolitični odnosi takrat napovedovali sila negotove čase. Ameriški indeks S&P 500 je lanskega septembra potonil vse do vrednosti okrog 3600 točk. Letos v zadnjo tretjino leta vstopamo povsem v drugačnem vzdušju. Črne gospodarske napovedi se namreč niso uresničile, indeks 500 ameriških elitnih podjetij je v letu dni pridobil skoraj 1000 točk. Gledano v evrih je S&P 500 pretekli teden dosegel celo rekordno vrednost, saj je bila septembra lani vrednost evra in dolarja poravnana, v letu dni pa je dolar pridobil 8% v primerjavi z evrom.

Napetost trga dela v ZDA popušča
Podatki iz ameriškega trga dela so bili pretekli teden znova pod drobnogledom vlagateljev. Število novo ustvarjenih delovnih mest se je avgusta v ZDA občutno znižalo, navzdol so bili revidirani tudi julijski in junijski podatki. Da se trg dela počasi le umirja so nato nakazali tudi podatki o stopnji brezposelnosti, ki se je iz 3,5 % zvišala na 3,8 %, kar je največ po februarju 2022, ter nižjem številu odpovedi. Vse to so za centralne banke in finančne trge dobrodošli podatki. Popuščanje zgodovinsko napetih razmer na trgu dela namreč pomeni manjši pritisk na inflacijo. Vrednotenja na trgih trenutno napovedujejo, da bodo pri Fed na preostalih treh letošnjih zasedanjih ključno obrestno mero ohranili na nivoju med 5,25 % in 5,50 %.

Izjemna rast danskega farmacevta Novo Nordisk
V petek smo v Evropi dobili novo največjo borzno družbo, tržna kapitalizacija danskega farmacevtskega podjetja Novo Nordisk je namreč za kratek čas presegla francoskega proizvajalca luksuznih izdelkov LVMH, ki se sooča z negotovostjo v zvezi z gospodarskim stanjem na Kitajskem. Izjemna rast Novo Nordiska v letošnjem letu temelji predvsem na revolucionarnih zdravilih proti debelosti po imenu Wegovy in Ozempic. Tržna kapitalizacija podjetja je pri slabih 400 milijardah evrov višja od danskega letnega BDP. Kljub temu, da iz skandinavske države s 6 milijoni prebivalcev prihajajo tudi nekatera druga globalno vplivna podjetja kot je Lego in Maersk, je vpliv Novo Nordiska na državno gospodarsko rast tako velik, da danski ekonomisti razmišljajo o tem, da bi v nadaljnje objavljali ekonomske podatke z in brez vpliva gigantskega farmacevta.

Evrska inflacija se avgusta ni znižala
Pretekli teden so bili objavljeni tudi sveži podatki o inflaciji v evro območju, ki je avgusta merjeno s CPI pri 5,3 % ostala nespremenjena. Jedrna inflacija se je malenkost znižala in prav tako znaša 5,3 %. V poletnih mesecih se je ob turističnem »bumu« zviševala predvsem inflacija v storitvah. Rast cen hrane je na letnem nivoju še zmeraj visoka, a se umirja. Dodatno zvišanje evrskih obrestnih mer na septembrskem zasedanju zato ostaja še naprej v igri, čeprav slabši makroekonomski podatki predvsem iz evropske industrije in Nemčije nasploh znižujejo verjetnost dviga obrestnih mer.

Kitajski juan padel na najnižjo vrednost po letu 2007
Kitajska je sprejela dodatne nove ukrepe za oživitev nepremičninskega sektorja in nekoliko zrahljala denarno politiko. Trgi ocenjujejo te ukrepe kot nezadostne. Ob tem je kitajski juan avgusta v primerjavi z dolarjem zdrsnil na najnižjo raven po letu 2007. Kitajski borzni indeksi so ob zadnjih ukrepih nekoliko pridobili, a deflacijski pritiski, visoka brezposelnost med mladimi, vse globlja kriza v nepremičninskem sektorju in strukturne spremembe so dejavniki, ki vzdržnost kitajske gospodarske rasti v bližini stopenj, ki smo jih bili vajeni v preteklosti postavljajo pod velik vprašaj. Temu primerno vrednotenja na Kitajskem trgu ostajajo pod nivoji iz preteklih let.

Borzna cena surove nafte znova navzgor
Upad inflacije proti ciljnim 2 % in s tem delo centralnih bank bi lahko v naslednjih mesecih zakomplicirala cena surove nafte, ki se je pretekli teden povzpela na 86 ameriških dolarjev za sodček ter rast cen energentov, predvsem plina zaradi napovedane stavke v Avstraliji, ki smo jim priča v zadnjih tednih. S tem je borzna cena črnega zlata prodrla skozi razpon trgovanja, ki se je izpostavil v zadnjih mesecih. Več kot 7 % skok surove nafte WTI v prejšnjem tednu gre pripisati vse nižjim zalogam ter napovedi rezov v količini načrpane nafte iz strani OPEC +.

NASVET ZA VLAGATELJE
Politika obrestnih mer centralnih bank ostaja glavni dejavnik na kapitalskih trgih. Inflacija se umirja a centralne banke sporočajo, da z višino inflacije niso zadovoljni in nadaljnji dvigi obrestnih mer ostajajo na mizi. Trg dela ostaja močan in svetovno gospodarstvo vztraja v območju rasti. Mehak pristanek je sedaj osnoven scenarij. Vlagatelji optimistično vračunavajo obrat politike obrestnih mer, kar centralne banke potiskajo v sredino 2024 in posledično predstavlja določeno tveganje za trge. Globalne oziroma ameriške tehnološke delnice so drage in predvsem zaradi tega ostajamo pri delniških naložbah previdni. Obvezniške naložbe v takem okolju pridobivajo na privlačnosti. Ohranjamo razpršen pristop s periodičnim povečevanjem naložb. Globalno razpršen portfelj skozi Generali Galileo, Generali Bond, Generali Prvi izbor ali Generali Globalni je najboljši odgovor na povišana vrednotenja na eni ter upočasnjevanje svetovnega gospodarstva na drugi strani. Med posameznimi skladi lahko izpostavimo sklad zdravstva in demografskih trendov Generali Vitalnost. Zdravstvo je ugodno vrednoteno, obenem se kažejo nekatere dobre zgodbe, kot je prodor AI v zdravstvo ter zdravilo za debelost. Ameriške delnice zaradi višjega deleža tehnoloških delnic in pretekle rasti trenutno izgledajo ranljive, zato je na tej točki smiselno kak evro dobička iz tehnoloških ali ameriških delnic preusmeriti v druge, manj tvegane naložbe, kot so Generali Bond ali Generali MM. A ob morebitne popravku tečajev bo tu nastala nakupna priložnost, saj je zaradi razvoja tehnologije ter AI priložnosti temeljna priložnost ostaja nespremenjena. Zaradi pričakovanj o novem stimulativnem paketu kitajskih oblasti se povečuje tudi v možnost špekulativnega skoka tečajev kitajskih delnic. Zato špekulativno ostajamo naklonjeni kitajskim delnicam. Za bolj tveganju naklonjenim vlagateljem je to priložnost, da v portfelj dodajo nekaj kitajskih naložb, predvsem skozi sklad Generali Indija Kitajska. A pozor, utež naj ne preseže 10% portfelja, saj gre za precej nadpovprečno tvegan trg.