Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

Še en v nizu pozitivnih tednov na svetovnih borzah
Kopica svežih podatkov in novic pretekli teden ni prekinila rasti na borzah. Zasedanje evropske in ameriške centralne banke je minilo v skladu s pričakovanji, četrtletni rezultati podjetij ostajajo zadovoljivi, razpoloženje na trgu še naprej izboljšujejo vzpodbudni inflacijski podatki. Glavni borzni indeksi tako nadaljujejo z rastjo. Evropski Stoxx 600 in ameriški S&P 500 se vztrajno približujeta rekordnim vrednostim iz konca leta 2021.

Trg pozitivno reagiral na sveže rezultate in poteze centralnih bank
Guverner ameriške centralne banke Powell je v dokaj optimističnih tonih nakazal, da se cikel višanja obrestnih mer s še enim 0,25 % dvigom bliža koncu. Fedova ključna obrestna mera je zdaj na nivoju med 5,25 % in 5,5 %. Kaj bodo ameriški centralni bankirji storili na naslednjem, septembrskem zasedanju, bo odvisno predvsem od naslednjih dveh poročil o indeksu cen CPI in stanja na trgu dela. Trenutno se zdi precej verjetno, da so pri Fed cikel zaostrovanja zaključili, a tudi morebiten dodaten dvig za 25 bazičnih točk (0,25 %) trgov bržkone ne bi preveč vznemiril. Ameriško gospodarstvo namreč zaenkrat ostaja presenetljivo odporno na višje obrestne mere. To so potrdili tudi zadnji podatki o BDP, ki je v drugem četrtletju porasel za 2,4 %, kar je občutno nad pričakovanji ekonomistov, ki so napovedovali 1,8 % rast.

Brez večjih šokov so minile tudi zadnje objave rezultatov. Potem, ko so se vlagatelji nekoliko prestrašili negativnega odziva na sicer solidne rezultate Netflixa in Tesle, so bile skrbi pretekli teden bolj ali manj že pozabljene. Pri Googlovem krovnem podjetju Alphabet, so vlagatelje navdušili z odličnimi rezultati na krilih rasti prihodkov iz naslova digitalnega oglaševanja. Kljub visokim stroškom, ki jih prinaša razvoj programa umetne inteligence, s katerim želijo pri Googlu nadoknaditi zaostanek za trenutno vodilnimi na področju AI, je Google v drugem četrtletju še povečal svoje marže, delnice Googla so po objavi rezultatov do konca preteklega tedna poskočile za slabih 10 %. Zadovoljni nad četrtletnimi rezultati so bili tudi delničarji Mete oziroma bivšega Facebooka, Microsofta in Boeinga. Ta teden bomo z zanimanjem spremljali že omenjene podatke iz ameriškega trga dela, ki bodo pokazali, ali je bilo junijsko nižje število novo ustvarjenih delovnih mest zgolj začasno, ali pa se trg dela v ZDA le ohlaja.

Različni podatki znotraj evroobmočja
Tudi pri evropski centralni banki so ključno obrestno mero zvišali za 25 bazičnih točk oziroma 0,25 %. Depozitna obrestna mera znotraj evro območja je zdaj pri 3,75 % kar je najvišje po letu 2001, ko so si pri ECB prizadevali za okrepitev vrednosti novoustanovljene skupne valute. Na redni konferenci po zasedanju je guvernerka ECB Lagardova nekoliko omehčala komunikacijo in namignila, da bi v odvisnosti od takrat aktualnih podatkov tudi pri ECB na septembrskem zasedanju lahko zaključili oziroma vsaj prekinili cikel višanja obrestnih mer. Nalogo evropskih centralnih bankirjev otežuje precej različno stanje med posameznimi državami znotraj evro območja. V Španiji je bila na primer junijska splošna inflacija pri 1,9 % celo malenkost nižja od ciljne, podobno velja tudi za Belgijo in Luksemburg, medtem pa se cela vrsta držav še vedno sooča s trdovratno rastjo cen v bližini 10 %. Izstopajo Slovaška z 11,3 %, Estonija 9 % in Hrvaška 8,3 % inflacijo (velja za junij, merjeno z indeksom CPI). Ekonomska situacija se popravlja tudi v Evropi, saj smo po dveh slabših kvartalih (kvartal negativne rasti in kvartal ničelne rasti) v 2. četrtletju zabeležili 0,3% rast evropskega BDP.

Azijske borze v zelenem
V nasprotju s Fed in ECB so trge na krivi nogi ujeli pri japonski centralni banki, kjer so naznanili, da bodo sprostili razpon gibanja donosnosti na dolgoročne državne obveznice. To bržkone pomeni prvi korak pri zaostrovanju denarne politike. Vest je sprožila manjšo razprodajo na japonski borzi, a tokijski indeks Nikkei si je hitro opomogel in teden končal v zelenem.  Po tem, ko se je politbiro kitajske komunistične partije z predsednikom Xijem na čelu zavezal, da bo zagotovil spodbude za okrepitev domače potrošnje, so pridobivali tudi kitajski borzni indeksi, a tudi ta stimulus še ne moremo označiti za bazuko, ki ga trgi potihoma pričakujejo in ki bi pomenila večjo spremembo v dinamiki trga.

NASVET ZA VLAGATELJE
Politike centralnih bank še vedno diktirajo utrip na kapitalskih trgih. Inflacija pospešeno upada in tudi jedrna inflacija se umirja in centralne banke sporočajo, da so nadaljnji dvigi obrestnih mer malo verjetni. Trg dela je močan in svetovno gospodarstvo vztraja v območju rasti. Mehak pristanek je sedaj osnoven scenarij. Vlagatelji optimistično vračunavajo obrat politike obrestnih mer v 2024, kar centralne banke ne komentirajo in posledično predstavlja tveganje za trge. Več usmeritev glede politike obrestnih mer v 2024 lahko pričakujemo avgusta, po sestanku centralnih bankirjev v Jackson Holu. Globalne oziroma ameriške tehnološke delnice postajajo vse dražje in predvsem zaradi tega ostajamo pri delniških naložbah vse bolj previdni. Obvezniške naložbe v takem okolju pridobivajo na privlačnosti. Ohranjamo dolgoročni pristop s periodičnim povečevanjem naložb. Globalno razpršen portfelj skozi Generali Galileo, Generali Bond, Generali Prvi izbor ali Generali Globalni še naprej ostaja najbolj privlačen odgovor za trenutne politične in gospodarske razmere. Izpostavljeni ostajajo skladi Generali Vitalnost in Generali Amerika. Zdravstvo se v teh razmerah zdi stabilno in ugodno vrednoteno, obenem se rišejo nekatere dobre zgodbe kot je prodor AI v zdravstvo ter zdravilo za debelost. Ameriške delnice zaradi višjega deleža tehnoloških delnic trenutno izgledajo bolj privlačne, a klici zaradi (pre)dragih tehnoloških delnic postajajo vse glasnejši. Na drugi strani imamo vročo AI zgodbo, ki podžiga tehnološke velikane. Slednje predstavljajo tudi odgovor na  nevarnost recesije. Zaradi rastočih pričakovanj o novem stimulativnem paketu kitajskih oblasti se povečuje tudi verjetnost špekulativnega skoka tečajev kitajskih delnic. Za bolj tveganju naklonjenim vlagateljem je to morda trenutek, da v portfelj dodajo nekaj kitajskih naložb, predvsem skozi sklad Generali Indija Kitajska. A pozor, utež naj ne preseže 10% portfelja. Potrpežljivega vlagatelja naj nadaljuje z dodajanjem obstoječim pozicijam, tako na delniških kot obvezniških trgih.