Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.


Borze v drugo polletje krenile v zelenem 

Ob ugodnih inflacijskih številkah v ZDA ter obenem solidnih ekonomskih kazalnikih se stave na scenarij mehkega pristanka ameriškega gospodarstva povečujejo. Optimizem se je v minulih dneh iz ZDA prenesel na večino ostalih svetovnih borz, globalni delniški indeksi tudi na začetku druge polovice letošnjega leta pridobivajo. Borzno trgovanje v dneh na vrhuncu poletja zaznamujeta tudi nizka volatilnost in obseg trgovanja. A pred nami je sezona objave rezultatov poslovanja za drugo četrtletje ter obenem pogled do konca leta, tako da v naslednjih tednih lahko pričakujemo porast volatilnosti ter večje premike nekaterih tečajev.

Vlagatelji pozdravili najnovejše podatke o inflaciji v ZDA
Leto dni po vrhu inflacije v ZDA, so junijski uradni podatki pokazali, da je trend dezinflacije (upadanje stopnje rasti cen) čez lužo dobil pospešek. Merjeno z indeksom CPI so se cene na letni ravni zvišale zgolj za 3 %, v dvanajstih mesecih se je torej inflacija v ZDA iz 9,1 % spustila za dobre dve tretjini. A zaradi izjemno visokih cen energentov v tem času lani in posledično zelo visoke primerjalne osnove, bodo podatki o splošni inflaciji še nekaj mesecev varljivi. Trgi so se zato še bolj razveselili podatkov o jedrni inflaciji (očiščena vpliva gibanja cen hrane in energentov), ki se je iz majskih 5,3 % znižala na 4,8 %, kar kaže na to, da se tudi rast cen trdovratnih komponent inflacije (predvsem storitev) vse bolj umirja. Za piko na i spodbudnim novicam o inflaciji v ZDA so poskrbeli še podatki o indeksu cen industrijskih proizvodov, cene proizvajalcev so se namreč na letni ravni zvišale zgolj za 0,1 %.

Začetek sezone objav četrtletnih rezultatov
Ne glede na vzpodbudne podatke o inflaciji v ZDA, pa bodo pri ameriški centralni banki na zasedanju, ki bo potekalo prihodnji teden, zelo verjetno ključno obrestno mero zvišali za dodatnih 0,25 %. Glede na trenutna vrednotenja na trgu, naj bi to bilo zadnje zvišanje. Trgi nato v nasprotju z napovedmi centralnih bankirjev računajo na premor in serijo nižanj obrestnih mer v prihodnjem letu, kar trenutno poganja rast na borzah, obenem pa predstavlja tveganje v primeru, če se scenarij normalizacije inflacije in mehkega pristanka ne uresniči.

Poleg inflacije in centralnih bank, v središče pozornosti vlagateljev prihajajo objave četrtletnih rezultatov borznih družb. Analitiki za podjetja znotraj indeksa S&P 500 napovedujejo 7 % upad dobičkov v primerjavi z drugim četrtletjem lani. Sezono objav so odprle največje ameriške banke in letalski prevozniki. Rezultati so zaenkrat večinoma nad napovedmi analitikov, kar skupaj z ugodnimi ekonomskimi podatki krepi pričakovanja, da se bo rast dobičkov v prihodnjih četrtletjih ponovno okrepila.

Veliki met na romunski borzi
Najboljši teden v zadnjih nekaj mesecih je zabeležil evropski indeks Stoxx 600, ki je pridobil skoraj 3 %. Še naprej gre zelo dobro tudi ljubljanski in ostalim borzam v regiji. Posebej velja izpostaviti romunsko borzo, ki je nedavno precej pozornosti požela z največjim letošnjim IPO-jem (prva javna ponudba delnic) v Evropi letos. Gre sicer za največjega proizvajalca energije v državi – Romania’s Hidroelectrica čigar 80 % lastnik je romunska država. Zanimanja za nakup delnic je bilo veliko, proizvajalka energije, ki ima v lasti več kot 180 hidroelektrarn je kmalu po uvrstitvi na borzo postala prva romunska delniška družba, ki je presegla tržno vrednost 10 milijard ameriških dolarjev. To romunski borzi omogoča, da bo počasi iz statusa mejnega trga oziroma »frontier market« napredovala med trge v razvoju oziroma »emerging markets«.Prav pridobitev statusa trga v razvoju je glavni cilj strategije razvoja trga kapitala do leta 2030, ki ga je nedolgo nazaj sprejela slovenska vlada. A kljub visokim donosom in zajetnim dividendam v zadnjem obdobju, ostaja obseg trgovanja na ljubljanski borzi nizek, zanimanja podjetij za iskanje kapitala na domačem kapitalskem trgu pa zelo malo. Pot do statusa, ki prinaša večjo prepoznavnost in privlačnost za tuje vlagatelje, se zaenkrat zdi še precej dolga.

NASVET ZA VLAGATELJE
Politike centralnih bank diktirajo utrip na kapitalskih trgih. Inflacija pospešeno upada in tudi jedrna inflacija se umirja, a centralne banke še nakazujejo na dodatne dvige obrestnih mer. A vseeno so ti dvigi praktično končani. Trg dela je močan in svetovno gospodarstvo se kljub geopolitičnim turbulencam drži v območju rasti. Mehak pristanek je sedaj postal osnoven scenarij. Vlagatelji še naprej optimistično vračunavajo obrat politike obrestnih mer, kar centralne banke ne komentirajo in posledično predstavlja tveganje za trge. Globalne oziroma ameriške tehnološke delnice so drage in predvsem zaradi tega ostajamo pri delniških naložbah bolj previdni. Obvezniške naložbe v takem okolju pridobivajo na privlačnosti. Ohranjamo dolgoročni pristop s periodičnim povečevanjem naložb. Globalno razpršen portfelj skozi Generali Galileo, Generali Bond, Generali Prvi izbor ali Generali Globalni še naprej ostaja najbolj privlačen odgovor za trenutne politične in gospodarske razmere. Izpostavljeni ostajajo skladi Generali Vitalnost in Generali Amerika. Zdravstvo se v teh razmerah zdi stabilno in ugodno vrednoteno, obenem se rišejo nekatere dobre zgodbe kot je prodor AI v zdravstvo ter zdravilo za debelost. Ameriške delnice zaradi višjega deleža tehnoloških delnic trenutno izgledajo bolj privlačne, a klici zaradi (pre)dragih tehnoloških delnic postajajo vse glasnejši. Na drugi strani imamo vročo AI zgodbo, ki podžiga tehnološke velikane. Slednje predstavljajo tudi odgovor na nevarnost recesije. Zaradi rastočih pričakovanj o novem stimulativnem paketu kitajskih oblasti se povečuje tudi verjetnost špekulativnega skoka tečajev kitajskih delnic, a pričakovanja o tem kdaj in koliko se precej razhajajo. Za bolj tveganju naklonjenim vlagateljem je to morda trenutek, da v portfelj dodajo nekaj kitajskih naložb, predvsem skozi sklad Generali Indija Kitajska. A pozor, utež naj ne preseže 10% portfelja. Potrpežljivega vlagatelja naj nadaljuje z dodajanjem obstoječim pozicijam, tako na delniških kot obvezniških trgih.