Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

Inflacija in monetarna politika sta tudi v preteklem tednu igrali ključno vlogo na finančnih trgih. Hkrati pa je bilo pestro tudi dogajanje v Rusiji. Investitorje je tako zopet nekoliko prestrašila napoved bolj agresivnih denarnih politik centralnih bank. Videli smo dvige obrestnih mer v Angliji, Švici, na Norveškem in v Turčiji. V ekonomiji se končno kažejo učinki teh dvigov, saj se je gospodarstvo začelo nekoliko ohlajati. Ameriška indeksa S&P 500 in NASDAQ sta v preteklem tednu izgubila 1,4 % in tem prekinila niz več zaporednih tednov rasti.

V Združenem kraljestvu se še naprej spopadajo z zelo visoko inflacijo – 8,7 % glede na prejšnje leto (za primerjavo, inflacija v ZDA znaša 4% in v Evropi 6,1 %). Visoka inflacija v Veliki Britaniji je povzročila, da je morala Britanska centralna banka zvišati temeljno obrestno mero za 50 bazičnih točk, kar je bilo več od pričakovanj analitikov. Kljub temu, da Fed v preteklem tednu ni imel zasedanja, je kar nekaj pozornosti spet požel Powell, ki je nagovoril ameriški Kongres. Ponovno je poudaril, da pričakuje več dvigov obrestnih mer v letošnjem letu, a da te dvigi ne bodo tako agresivni kot so bili v preteklih 15-ih mesecih.

Na delniških trgih so bile pretekli teden pod drobnogledom ameriške avtomobilistične delnice, saj se je na trgu električnih vozil oziroma električnih polnilnic zgodil preboj. Industrijska velikana Ford in General Motors bosta skladno s sporazumom o partnerstvu svoje hibridne in električne modele lahko polnila v omrežju, ki ga ponuja podjetje Tesla. Analitiki pa so ocenili, da se Fordu in General Motorsu lahko pridružijo še drugi proizvajalci električnih vozil.

Na Kitajskem se še vedno spopadajo z zagonom gospodarstva po dvigu Covid omejitev. V prejšnjem tednu so spustili temeljno obrestno mero za 10 bazičnih točk, a to je po mnenju analitikov premalo, da bi oživeli gospodarsko rast. Medtem ko se deli kitajskega storitvenega sektorja prebujajo, pa so podatki pokazali, da se kitajski nepremičninski trg zopet ohlaja. V ospredju prav tako ostajajo odnosi med ZDA in Kitajsko, ki pa se po Bidenovi oceni premikajo v pravo smer, saj je dvodnevni obisk ameriškega zunanjega ministra Antonyja Blinkna v Pekingu označil za izjemno uspešnega.

Konec tedna je svet zaznamovala novica o poskusu upora najemniške vojaške skupine Wagner, zoper rusko vojaško poveljstvo. Vodstvo skupine Wagner je svet preko socialnih omrežij v video nagovoru obvestilo, da se pripravljajo na pohod nad Moskvo ter ga označilo za »pohod pravičnosti«. Oborožene čete skupine Wagner so v 24. urah prišle 200 kilometrov pred Moskvo, ko jih je predstavnik Jevgenij Prigožin odpoklical in razpustil. Če je novica o oboroženem uporu skupine Wagner presenetila celoten svet, pa je bila še bolj presenetljiva novica o nenadnem koncu upora, še preden se je le-ta zares začel. Vodstvo skupine Wagner se je po spodletelem udaru umaknilo v Belorusijo, Kremelj pa preiskuje zakaj se je konvoj 5 tisoč vojakov prebil skozi osrčje Rusije tako rekoč neovirano. Novica o uporu je sprva napovedovala nihanja na delniških trgih ter na trgu s surovinami in blagom, a so se napovedi zaradi nenadnega konca razblinile. Najobčutnejša reakcija se je zgodila na čikaški borzi s pšenico, kjer je cena po odprtju zrasla za 2,51%, delniški trgi pa se na novico niso odzvali. Poudariti velja, da v skladih Generali Investments nimamo izpostavljenosti do Rusije, zato dogodki trenutne razsežnosti ne predstavljajo tveganja.

NASVET ZA VLAGATELJE
Politike centralnih bank diktirajo utrip na kapitalskih trgih. Višje obrestne mere imajo negativen vpliv v nepremičninskem sektorju, v ostalemu gospodarstvu pa še ni pokazal vseh negativnih posledic. Inflacija se ohlaja, a predvsem jedrna inflacija ostaja trdovratna. Trg dela je močan in svetovno gospodarstvo se kljub geopolitičnim turbulencam drži v območju rasti. Vlagatelji še naprej optimistično vračunavajo obrat politike obrestnih mer. Scenarij ohlajanja gospodarske rasti, recesije in s tem upad dobičkov niso upoštevani pri visokem vrednotenjih delniški trgov, predvsem tehnoloških delnic. Globalne delnice so relativno drage in predvsem zaradi tega ostajamo pri delniških naložbah bolj previdni. Obvezniške naložbe v takem okolju pridobivajo na privlačnosti. Ohranjamo dolgoročni pristop s periodičnim povečevanjem naložb. Globalno razpršen portfelj skozi Generali Galileo, Generali Bond, Generali Prvi izbor ali Generali Globalni še naprej ostaja najbolj privlačen odgovor za trenutne politične in gospodarske razmere. Izpostavljeni ostajajo skladi Generali Vitalnost, Generali Tehnologija in Generali Amerika. Zdravstvo se v teh razmerah zdi stabilno in ugodno vrednoteno, obenem se rišejo nekatere dobre zgodbe kot je prodor AI v zdravstvo ter zdravilo za debelost. Ameriške delnice zaradi višjega deleža tehnoloških delnic trenutno izgledajo bolj privlačne, a klici zaradi (pre)dragih tehnoloških delnic postajajo vse glasnejši. Na drugi strani imamo vročo AI zgodbo, ki podžiga tehnološke velikane. Slednje predstavljajo tudi odgovor na nevarnost recesije. Zaradi rastočih pričakovanj o novem stimulativnem paketu kitajskih oblasti se povečuje tudi verjetnost špekulativnega skoka tečajev kitajskih delnic, a pričakovanja o tem kdaj in koliko se precej razhajajo. Za bolj tveganju naklonjenim vlagateljem je to morda trenutek, da v portfelj dodajo nekaj kitajskih naložb, predvsem skozi sklad Generali Indija Kitajska. A pozor, utež naj ne preseže 10% portfelja. Obveznice v 2023 so dobra naložba. Cikel dvigov obrestnih mer je pri koncu, inflacija se umirja in oboje veča privlačnost obvezniških naložb. Potrpežljivega vlagatelja naj nadaljuje z dodajanjem obstoječim pozicijam, tako na delniških kot obvezniških trgih.