Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.


Trgi ostajajo močni in odporni na ovire

Svežih ekonomskih podatkov poln teden je na finančne trge le prinesel nekaj več akcije. Propad First Republic Bank in nove težave ameriških regionalnih bank, negotovost glede zvišanja dovoljene meje javnega dolga v ZDA in nov dvig ključnih obrestnih mer pri obeh najpomembnejših centralnih bankah so dejavniki, ki so prevladovali v prvem delu preteklega tedna, ko so bile borze večinoma obarvane v rdeče. Nato pa so presenetljivo močni podatki iz ameriškega trga dela in dobri četrtletni rezultati Appla opogumili vlagatelje, ki so konec tedna znova krenili po nakupih. Osrednji delniški indeksi tako še naprej trmasto ostajajo znotraj v zadnjem obdobju vzpostavljenega ozkega trgovalnega razpona. Čeprav se pesimizem glede bodočega gibanja trgov pri največjih investicijskih bankah nekoliko krepi pa je očitno, da trg ostaja močan in zaenkrat ne kaže večjih razpok ki bi ustvarile prodajni pritisk in premik na nižje nivoje.

Pri tem borzne indekse nad gladino držijo zlasti podjetja z veliko tržno kapitalizacijo. Kar za okrog 70 % letošnjega pozitivnega donosa ameriškega indeksa S&P 500 je zaslužnih zgolj 5 delnic: Google, Apple, Meta, Microsoft in NVIDIA. Na drugi strani je slika precej drugačna pri manjših ameriških borznih družbah. Če je S&P 500, v katerem imajo zelo veliko utež tehnološki velikani od začetka leta do včeraj v dolarjih pridobil slabih 8 %, je indeks borznih družb z majhno tržno kapitalizacijo Russell 2000 v istem obdobju malenkost izgubil. Manjša podjetja zaradi zaostrene denarne politike veliko težje dostopajo do sredstev potrebnih za rast in razvoj, na drugi strani so velika in uveljavljena podjetja z močnim denarnim tokom sposobna financiranja iz lastnih virov, kar jih v takšnih razmerah postavlja v boljši položaj. Eno izmed takih je tudi Apple, ki je v prvem četrtletju znova zadovoljiv pričakovanja vlagateljev. Cvetela je zlasti prodaja Iphonov, pri podjetju so napovedali povečanje dividende in dodatno odkupovanje lastnih delnic. Kljub temu, da so se zaradi padca prodaje prenosnih in tabličnih računalnikov celotni prihodki še drugo četrtletje zapored znižali, se je cena delnic Appla po objavi rezultatov približala rekordnim vrednostim iz konca predlanskega in začetka lanskega leta.

Konec cikla zaostrovanja denarne politike se zdi blizu
Potem, ko so pri ameriški centralni banki z zadnjim zvišanjem ključne obrestne mere dvignili na nivo med 5 % in 5,25 % kaže, da je bilo v ZDA to zadnje zvišanje v tem ciklu. Za 25 bazičnih točk so obresti pretekli teden zvišali tudi pri evropski centralni banki, a za razliko od FED, bodo pri ECB zelo verjetno obresti zvišali vsaj še na junijskem, morda tudi julijskem zasedanju. Depozitna obrestna mera v evroobmočju je zdaj pri 3,25 %.

Recesija večja grožnja kot inflacija
Zanimiva je bila petkova reakcija na podatke iz ameriškega trga dela, ki so znova presegli napovedi ekonomistov. Kljub temu, da je bilo v zadnjih tednih moč zaznati nekaj znakov rahlega ohlajanja trga dela, je ameriško gospodarstvo aprila ustvarilo 253 tisoč novih delovnih mest, brezposelnost pa je padla na 3,4 %. Tudi znotraj evroobmočja se je brezposelnost še nekoliko znižala in po zadnjih podatkih znaša 6,5 %. Najvišja je pri 12,8 % v Španiji, najnižja pa 2,8 % v Nemčiji, najnižjo stopnjo brezposelnosti od osamosvojitve smo aprila zabeležili tudi pri nas. Borze so denimo še januarja na podatke o visokem številu novo ustvarjenih delovnih mest v ZDA reagirale negativno, tokrat pa so novice sprožile rast delniških indeksov. To kaže na to, da se trgi trenutno bolj kot na pregret trg dela in povišano inflacijo, osredotočajo na morebitne znake upočasnjevanja gospodarske aktivnosti. Vlagatelji torej trenutno večjo grožnjo kot v inflaciji in nadaljnjem zategovanju denarne politike, vidijo v morebitni recesiji.

NASVET ZA VLAGATELJE
ECB bo verjetno še nekoliko zaostrila denarno politiko, medtem ko se FED vsaj začasno zdi da je dosegel željeni nivo. Vpliv višjih obrestnih mer se v gospodarstvu šele začenja kazati. Inflacija kaže znake ohlajanja a problem ostaja trdovratna visoka jedrna inflacija. Trg dela ostaja močan in gospodarstvo se kljub geopolitičnim turbulencam drži v območju rasti. Vlagatelji še naprej pričakujejo obrat politike obrestnih mer, a ta ostaja nepredvidljiva. Optimističen scenarij nižanja obrestnih mer predstavlja precejšnje tveganje za trge. Napovedi podjetij tudi po zadnjih objavah ostajajo za leto 2023 zmerno optimistična, posledično scenarij ohlajanja gospodarske rasti in s tem upad dobičkov niso upoštevani pri vrednotenjih delniški trgov. Globalne delnice glede na vse izzive in pričakovane spremembe ostajajo relativo drage in predvsem zaradi tega ostajamo pri delniških naložbah previdni. Obvezniške naložbe v takem okolju pridobivajo na privlačnosti. Ohraniti je potrebno dolgoročni pristop s periodičnim povečevanjem naložb, ki je dokazal, da v razmerah večje nihajnosti in začasne negotovosti ponuja dober odgovor na investicijske priložnosti in daje najboljši rezultat. Razpršitev portfelja ostaja glavno vodilo ohranjanja in krepitve prihrankov. Globalno razpršen portfelj skozi Generali Galileo, Generali Bond, Generali Prvi izbor ali Generali Globalni še naprej ponuja najboljše rešitve za trenutne politične in gospodarske razmere. Tisti s premalo delniških naložb naj načrtujejo povečanje le teh z enakomernim tempov v prihodnjih 6-12 mesecih. Izpostavljeni so trenutno skladi Generali Vitalnost, Generali Tehnologija in Generali Amerika. Zdravstvo se v teh razmerah zdi stabilno poceni, čeprav so farmacevtske družbe leto 2023 začele relativno slabo, saj vlagatelji v odboju iščejo hitreje rastoča podjetja. Ameriške delnice zaradi višjega deleža tehnoloških delnic ter manjšega deleža finančnih trenutno predstavlja varen otok v viharnem delniške morju, a klici zaradi (pre)dragih tehnoloških delnic postajajo vse glasnejši. Obveznice so v 2022 imele najslabše leto v zadnjih 50ih letih. Ne verjamemo, da se to lahko ponovi v 2023. Za potrpežljivega vlagatelja so to časi, ko nadaljuje z dodajanjem obstoječim pozicijam, tako na delniških kot obvezniških trgih.