Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.


Borzno mrtvilo se nadaljuje
Za nami je še en teden z bolj ali manj zanemarljivimi premiki na globalnih borzah. Številke iz začetka sezone objav četrtletnih rezultatov borznih družb so bile spodbudne, a vsaj zaenkrat ne dovolj, da bi vlagatelje prepričale v povečanje izpostavljenosti v delnice. Gospodarska rast v večini zahodnih gospodarstev ostaja pozitivna, vendar pa nekateri znaki iz ZDA kažejo na to, da se trg dela in ekonomska aktivnost nekoliko ohlajata. Ameriški statistiki bodo ta teden objavili podatke o gospodarski rasti v prvem četrtletju. Po napovedih ekonomistov naj bi se BDP povečal za okrog 2 %. Na drugi strani Atlantika še naprej pozitivno presenečajo ekonomski podatki za evrsko območje.

Globalni delniški trgi tako še naprej čakajo na bolj jasne smernice za prihodnje mesece. Najbolj spremljani indeksi so pretekli teden zaključili mešano, a tečaji se še zmeraj držijo krepko nad nivoji izpred preteklih mesecev in še naprej vračunavajo precej optimistične scenarije mehkega pristanka oziroma plitke recesije, ki naj bi sledila ciklu zategovanja denarne politike. Pri ameriški centralni banki so z 0,25 % zvišanjem, cikel zaostrovanja začeli marca lani, pri ECB štiri mesece kasneje. Ker se učinek dražjega denarja običajno v realnem gospodarstvu zares pokaže šele okrog 12 mesecev po zvišanju obresti, bomo jasnejši vpogled v to, kako uspešno so svoje delo opravile centralne banke, bržkone dobili v drugi polovici letošnjega leta. Takrat se bodo posledice občutno višjih obrestnih mer pričakovano odrazile tudi na podatkih o gospodarski rasti. Upoštevati je potrebno tudi to, da bodo komercialne banke v luči nedavnih pretresov kljub umiritvi situacije še bolj previdne pri kreditiranju, kar bo dodatno otežilo dostop do denarja. Trenutno stopicanje na borzah torej lahko vidimo predvsem kot čakanje na bolj oprijemljive podatke o tem, kako bo ekonomija, po slabih petnajst letih stimulativne denarne politike, prenesla veliko višje stroške zadolževanja.

Teden objav tehnoloških velikanov
Trenutno je osnovni scenarij, vračunan v vrednotenja na finančnih trgih, da bomo videli plitko recesijo. V normalni recesiji, ki sledi ekonomskemu ciklu, dobički podjetij običajno v povprečju padejo za okrog 20 %. Po napovedih analitikov naj bi se v prvem četrtletju letos znižali za okrog 5 %, a sezona objav se je začela nad pričakovanji. Pretekli teden so boljše rezultate od napovedi denimo predstavili pri ameriškem proizvajalcu osnovnih dobrin Procter & Gamble, bančnemu velikanu Bank of America in podjetju Lockheed Martin, ki se ukvarja z letalstvom, vesoljsko tehnologijo, orožarstvom in informacijsko varnostjo. Negativno je izstopala Tesla. Njen dobiček je po agresivnem nižanju cene avtomobilov padel za več kot 20 %. Ta teden bodo v središče pozornosti vlagateljev stopile tehnološke delnice, za katere je, po občutni rasti v zadnjih mesecih, letvica postavljena zelo visoko. Med drugim poročajo Microsoft, Amazon, Alphabet in Meta. Pred prvomajski počitniški teden pri nas bo tako nabit s podatki poslovanja največjih svetovnih podjetij.

Kitajska gospodarska rast v prvem četrtletju nad pričakovanji
Kitajsko gospodarstvo še naprej dobro okreva. BDP se je v prvem četrtletju zvišal za 4,5 %. Rast je poganjal zlasti močan izvoz in prodaja na drobno. Kljub temu pa so kitajske delnice v zadnjem tednu izgubljale, vlagatelji so bili razočarani nad manjšo finančno injekcijo kitajske vlade od pričakovanj in novicami, da ZDA razmišljajo o novih omejitvah ameriških naložb na Kitajsko. Še naprej se porajajo vprašanja, ali je kitajsko okrevanje dovolj pomemben dejavnik, ki bi spodbudil globalno gospodarsko rast. Evropsko gospodarstvo bo sicer dobilo določen pospešek iz naslova turizma in prodaje luksuznih dobrin, a bržkone to samo po sebi ne bo dovolj pomemben faktor, ki bi preprečil morebitno recesijo v zahodnih gospodarstvih. Obenem se zdi, da vse več globalnih vlagateljev zaradi geopolitičnih napetosti zmanjšuje naložbe v kitajska, še posebej, tehnološka podjetja.

NASVET ZA VLAGATELJE
Tudi zadnji aprilski teden ne spreminjamo priporočil. Centralne banke bodo še nekoliko zaostrile denarno politiko in vpliv višjih obrestnih mer se v gospodarstvu šele začenja kazati. Inflacija kaže znake ohlajanja, a problem ostaja trdovratna visoka jedrna inflacija. Trg dela ostaja močan, čeprav se kažejo prve razpoke a gospodarstvo se kljub geopolitičnim turbulencam drži v območju rasti. Vlagatelji še naprej pričakujejo obrat politike obrestnih mer, a ta ostaja zelo nepredvidljiva. Optimističen scenarij nižanja obrestnih mer predstavlja precejšnje tveganje za trge. Napovedi podjetij tudi po zadnjih objavah ostajajo za leto 2023 zmerno optimistične, posledično scenarij ohlajanja gospodarske rasti in s tem upadi dobičkov niso upoštevani pri vrednotenjih delniški trgov. Globalne delnice glede na vse izzive in pričakovane spremembe ostajajo relativno drage in predvsem zaradi tega ostajamo pri delniških naložbah previdni. Obvezniške naložbe v takem okolju pridobivajo na privlačnosti. Ohraniti je potrebno dolgoročni pristop s periodičnim povečevanjem naložb, ki je dokazal, da v razmerah večje nihajnosti in začasne negotovosti ponuja dober odgovor na investicijske priložnosti in daje najboljši rezultat. Razpršitev portfelja ostaja glavno vodilo ohranjanja in krepitve prihrankov. Globalno razpršen portfelj skozi Generali Galileo, Generali Bond, Generali Prvi izbor ali Generali Globalni še naprej ponuja najboljše rešitve za trenutne politične in gospodarske razmere. Tisti s premalo delniških naložb naj načrtujejo povečanje le teh z enakomernim tempov v prihodnjih 6 do 12 mesecih. Začimbe so skladi kot so Generali Vitalnost, Generali Tehnologija in Generali Amerika. Zdravstvo se v teh razmerah zdi stabilno poceni, čeprav so farmacevtske družbe leto 2023 začele relativno slabo, saj vlagatelji v odboju iščejo hitreje rastoča podjetja. Ameriške delnice zaradi višjega deleža tehnoloških delnic ter manjšega deleža finančnih trenutno predstavljajo varen otok v viharnem delniške morju, a klici zaradi (pre)dragih tehnoloških delnic postajajo vse glasnejši. Obveznice so v 2022 imele najslabše leto v zadnjih 50-ih letih. Ne verjamemo, da se to lahko ponovi v 2023. Za potrpežljivega vlagatelja so to časi, ko nadaljuje z dodajanjem obstoječim pozicijam, tako na delniških kot obvezniških trgih. Rezultate bo ta strategija prinašala naslednja leta.