Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.


Največje ameriške banke občutno povečale dobičke

Relativno umirjeno dogajanje na borzah se je nadaljevalo tudi po velikonočnih praznikih. Glavni delniški indeksi so pretekli teden sklenili z rahlo rastjo, dodatno je tudi pridobila vrednost evra proti dolarju. Prodaja na drobno v ZDA se je nekoliko skrčila, ameriške banke pa so odlično odprle sezono objav četrtletnih rezultatov.

JPMorgan Chase, Wells Fargo in Citigroup so v prvem četrtletju kljub vsem pretresom v finančnem sektorju poslovale bolje od napovedi analitikov in presegle rezultate iz lanskega leta. Depoziti strank so se v primerjavi z lanskim letom sicer malenkost znižali, a bolj kot propad Sillicon Valley in težave nekaterih regionalnih bank so k temu botrovali v primerjavi z depozitnimi obrestnimi merami precej bolj privlačni donosi skladov denarnega trga. Ti so uspeli privabiti konservativne, tveganjem nenaklonjene ameriške vlagatelje. Na drugi strani so velike banke v obdobju največjih pretresov dobile kar nekaj novih klientov, ki so svoja sredstva iz manjših bank selili v sistemsko pomembne. Rezultati bank pa niso zgolj pod drobnogledom vlagateljev in strank, ki so v luči negotovosti v sektorju trenutno zelo občutljive, temveč tudi zato, ker so banke dober pokazatelj zdravja celotnega gospodarstva. Trgi so pozorni zlasti na morebitne znake upočasnjevanja dinamike kreditiranja, kar bi pomenilo, da se gospodarska aktivnost umirja. Zaenkrat je v celoti gledano povpraševanje po posojilih ostalo robustno, izjema je povpraševanje po stanovanjskih kreditih. Pri JPMorgan, največji ameriški banki, so se denimo prihodki iz tega naslova na letni ravni znižali za 38 %. Prav tako so banke povečale rezervacije (pričakovane izgube iz naslova nedonosnih posojil). Rezultati, ki so jih z razkrili ameriški bančni velikani ostajajo spodbudni, odražajo pa določeno mero negotovosti za prihodnje mesece. Ta teden ob preostalih pomembnih ameriških bankah rezultate poročajo tudi pri nekaterih drugih velikih podjetjih kot so Tesla, Johnson & Johnson, Boeing in Netflix. Po napovedi analitikov naj bi se v celoti gledano dobički podjetij znotraj indeksa S&P 500 na letni ravni znižali za dobrih 5 %. Tak rezultat je v luči močne rasti dobičkov zadnjih nekaj let vzpodbuden, a precej analitikov opozarja, da bo v primeru recesije upad precej večji.

Padec potrošnje v marcu
Po tem, ko smo v preteklih mesecih precej pisali o tem, da osebna potrošnja ostaja presenetljivo odporna na inflacijo in višje obrestne mere, so marčevski podatki pokazali nekoliko občutnejši upad. Na mesečni ravni se je prodaja na drobno v ZDA skrčila za 1 %, na letni ravni pa zrasla 3 %, kar je precej manj kot v preteklih mesecih. Najbolj je upadla prodaja vozil, gradbenega materiala in pogonskih goriv. Ker je osebna potrošnja glavni motor ameriškega gospodarstva, številke pomenijo povečano verjetnost za recesijo, a po drugi strani tudi manjši pritisk na inflacijo in centralne banke, kar bi pozitivno vplivalo na delniški trg. Seveda ob predpostavki, da bi razsežnosti ekonomskega upada ostale obvladljive, tako imenovana plitka recesija.

Nekoliko manj, a še zmeraj znatno (0,8 %) se je marca maloprodaja upočasnila tudi znotraj evro območja. Kljub temu pa še vedno zelo visoka inflacija in precej nižje obrestne mere kot v primerjavi z ZDA evropski centralni banki še ne dovoljujejo razmišljanja o zaključku cikla zategovanja denarne politike na majskem zasedanju. Še več, možnost, da bodo pri ECB maja ključno obrestno mero znova zvišali za 50 in ne zgolj 25 bazičnih točk, se je znova nekoliko povečala. Posledično je pretekli teden vrednost evra prvič po marcu lani presegla mejo 1,10 ameriškega dolarja, cene obveznic pa so znova nekoliko padle. Zahtevana donosnost na nemško desetletno državno obveznico je pri okrog 2,45 %, podobno italijansko 4,29 %, slovensko pa 3,33 %. Na drugi strani so evropske delnice večinoma pridobivale, vlagatelji so se razveselili predvsem umirjanja razmer v bančnem sektorju in solidnih podatkov o industrijski proizvodnji.

NASVET ZA VLAGATELJE
Centralne banke ostajajo na poti zaostrovanja denarne politike, a konec dviga obrestnih mer se zdi zelo blizu. Inflacija kaže znake ohlajanja a problem ostaja trdovratna visoka jedrna inflacija. Trg dela ostaja močan in gospodarstvo se kljub turbulencam drži v območju rasti. Zaradi dogajanj v bančnem sektorju so se pričakovanja vlagateljev o skorajšnjem obratu v politiki obrestnih mer še okrepila. A politika obrestnih mer je postala zelo nepredvidljiva. Optimističen scenarij nižanja obrestnih mer predstavlja precejšnje tveganje za trge. Napovedi podjetij za 2023 ostajajo optimistična, a scenarij ohlajanja gospodarske rasti in s tem upad dobičkov niso upoštevani pri vrednotenjih delniški trgov. Globalne delnice glede na vse izzive in pričakovane spremembe ostajajo relativo drage in predvsem zaradi tega ostajamo pri delniških naložbah previdni. Obvezniške naložbe v takem okolju pridobivajo na privlačnosti. Ohraniti je potrebno dolgoročni pristop s periodičnim povečevanjem naložb, ki je dokazal, da v razmerah večje nihajnosti in začasne negotovosti ponuja dober odgovor na investicijske priložnosti in daje najboljši rezultat. Razpršitev portfelja ostaja glavno vodilo ohranjanja in krepitve prihrankov. Globalno razpršen portfelj skozi Generali Galileo, Generali Bond, Generali Prvi izbor ali Generali Globalni še naprej ponuja najboljše rešitve za trenutne politične in gospodarske razmere. Tisti s premalo delniških naložb naj načrtujejo povečanje le teh. Začimbe so skladi kot so Generali Vitalnost, Generali Tehnologija in Generali Amerika. Zdravstvo se v teh razmerah zdi stabilno in poceni, čeprav so farmacevtske družbe leto 2022 začele relativno slabo, saj vlagatelji v odboju iščejo hitreje rastoča podjetja. Ameriške delnice zaradi višjega deleža tehnoloških delnic ter manjšega deleža finančnih trenutno predstavlja varen otok v viharnem delniške morju, a klici zaradi (pre)dragih tehnoloških delnic postajajo vse glasnejši. Obveznice so v 2022 imele najslabše leto v zadnjih 50ih letih. Ne verjamemo, da se to lahko ponovi v 2023. Za potrpežljivega vlagatelja so to časi, ko nadaljuje z dodajanjem obstoječim pozicijam, tako na delniških kot obvezniških trgih. Rezultate bo ta strategija prinašala naslednja leta.