Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.


Kljub razburjenjem borzni indeksi četrtletje sklenili močno v zelenem

Skrbi v zvezi z zdravjem bančnega sistema so se malo polegle. Obenem pa so v vrednotenja na trgu ostala vračunana pričakovanja, da bodo pri ameriški centralni banki v luči bančnih težav stopili korak nazaj ter kmalu začeli sproščati v zadnjih mesecih močno zategnjeno denarno politiko. To je bila voda na mlin delniških indeksov, ki so pretekli teden pridobivali in tako sklenili razburljivo, a na koncu pozitivno prvo četrtletje na borzah.

Po donosih je predvsem v zadnjih tednih izstopal ameriški trg, na katerem imajo največjo utež tehnološke delnice. Te so zabeležile celo najboljše četrtletje po letu 2020, ko je bilo v polnem razmahu borzno okrevanje po padcih v začetku covid epidemije. Tehnološki Nasdaq je v prvem četrtletju merjeno v dolarjih pridobil skoraj 17 %, indeks 500 največjih ameriških delniških družb S&P 500 je zrasel 7 %, indeks podjetij z majhno tržno kapitalizacijo Russell 2000 pa zgolj 2 %. Levji delež k okrevanju na borzah so torej prispevale delnice ameriških »blue chipov« kot so Apple, Microsoft in Meta. A obenem velike investicijske banke vse bolj svarijo pred nadaljevanjem leta, saj da delnice vračunavajo v trenutne tržne nivoje le dobre in lepe scenarije, nikakor pa ne recesije in morebitnega upada dobičkov, ki so kot posledica sledili vsaki recesiji do sedaj.

Hitro okrevanje vrednosti evra
Še naprej izgublja ameriški dolar, zaradi česar smo bili evropski vlagatelji deloma prikrajšani za donose, ki so jih v zadnjih treh tednih beležile ameriške borze. Če je bil evro še novembra lani v strahu pred globoko energetsko krizo občutno pod vrednostjo dolarja, smo bili konec preteklega tedna pri razmerju 1,09 dolarja za evro. Krivec niso samo izboljšane gospodarske napovedi za staro celino. Na zahodni strani Atlantika so se po mini bančni krizi pričakovanja o denarni politiki ameriške centralne banke omehčala. Na drugi strani predstavniki ECB ostajajo pri napovedih zaostrene denarne politike in če k temu dodamo še marčevsko znova rekordno evrsko jedrno inflacijo, lahko na prihajajočih zasedanjih pričakujemo nadaljnje zvišanje obresti v evrskem območju. Ob padcu vrednosti ameriškega dolarja v zadnjih mesecih, so znova pogostejši pomisleki o prihodnosti dolarjevega statusa kot rezervne valute. Pretekli teden sta olje na ogenj prilili še novici, da je francoski energetski velikan TotalEnergies s Kitajsko sklenil prvi posel v kitajskem juanu, Brazilija in Kitajska pa sta podpisali obojestranski sporazum, po katerem bo trgovina med državama potekala v juanu oziroma brazilskem realu.

Nafta znova nad 80 dolarjev
Evrska inflacija merjeno z indeksom CPI se je marca znižala na 6,9 %, kar pomeni občuten upad v primerjavi z februarskih 8,5 % in najnižjo vrednost indeksa CPI po februarju lani. A hudič je v podrobnostih, znižanje gre v veliki meri namreč na račun nižjih cen energije in visoke primerjalne osnove – inflacija je bila marca lani že pri visokih 7,5%. V nasprotju s splošno CPI je bila jedrna inflacija, ki je očiščena gibanja cen energentov, hrane, alkohola in tobačnih izdelkov, marca s 5,7 % še deveti mesec zapored rekordna. Sveži inflacijski podatki torej še zdaleč niso tako vzpodbudni, kot se zdi na prvi pogled in postanejo še bolj zaskrbljujoči, ko upoštevamo včerajšnjo sporočilo naftnega kartela OPEC+. Članice Organizacije držav izvoznic nafte bodo do konca leta znižale količino načrpane nafte za 1,16 milijona sodčkov dnevno, novica je tržno ceno surove nafte WTI znova pognala prek meje 80 dolarjev za sodček in dodatno otežila nalogo centralnih bankirjev.

Domače delnice odlično kljubujejo izzivom na globalnih trgih
Zelo dobro jo je med nedavnimi pretresi v bančnem sektorju odnesel domači SBI TOP, ki je prvo četrtletje sklenil s skoraj 15 % donosa. Rast so v zadnjem tednu vodile delnice Cinkarne Celje, Petrola in Luke Koper. Stopnja splošne inflacije pri nas je marca močno presegala evrsko inflacijo, merjeno z indeksom CPI so se cene na letni ravni zvišale za 10,5 %. Ob krepko dražji hrani, je največ k ponovnem skoku inflacije prispevala podražitev električne energije, ki se je zaradi delne odprave subvencij države na letni ravni podražila za skoraj 50 %.

NASVET ZA VLAGATELJE
Centralne banke ostajajo na poti zaostrovanja denarne politike, a konec dviga obrestnih mer se zdi zelo blizu. Inflacija kaže znake ohlajanja a problem ostaja trdovratna visoka jedrna inflacija. Trg dela je močan in gospodarstvo se kljub turbulencam drži v območju rasti. Zaradi dogajanj v bančnem sektorju so se pričakovanja vlagateljev o skorajšnjem obratu v politiki obrestnih mer še okrepila. A politika obrestnih mer je postala zelo nepredvidljiva. Optimističen scenarij nižanja obrestnih mer predstavlja precejšnje tveganje za trge. Napovedi podjetij za 2023 ostajajo optimistična, a scenarij ohlajanja gospodarske rasti in s tem upad dobičkov niso upoštevani pri vrednotenjih delniški trgov. Globalne delnice glede na vse izzive in pričakovane spremembe ostajajo relativno drage in predvsem zaradi tega ostajamo pri delniških naložbah nekoliko previdnejši kot v preteklih tednih. Obvezniške naložbe v takem okolju pridobivajo na privlačnosti. Ohraniti je potrebno dolgoročni pristop s periodičnim povečevanjem naložb, ki je dokazal, da v razmerah večje nihajnosti in začasne negotovosti ponuja dober odgovor na investicijske priložnosti in daje najboljši rezultat. Razpršitev portfelja ostaja glavno vodilo ohranjanja in krepitve prihrankov. Globalno razpršen portfelj skozi Generali Galileo, Generali Bond, Generali Prvi izbor ali Generali Globalni še naprej ponuja najboljše rešitve za trenutne politične in gospodarske razmere. Tisti s premalo delniških naložb naj načrtujejo povečanje le teh. Začimbe so skladi kot so Generali Vitalnost, Generali Tehnologija in Generali Amerika. Zdravstvo se v teh razmerah zdi stabilno in poceni, čeprav so farmacevtske družbe leto 2022 začele relativno slabo, saj vlagatelji v odboju iščejo hitreje rastoča podjetja. Ameriške delnice zaradi višjega deleža tehnoloških delnic ter manjšega deleža finančnih trenutno predstavlja varen otok v viharnem delniške morju. Obveznice so v 2022 imele najslabše leto v zadnjih 50ih letih. Ne verjamemo, da se to lahko ponovi v 2023. Za potrpežljivega vlagatelja so to časi, ko nadaljuje z dodajanjem obstoječim pozicijam, tako na delniških kot obvezniških trgih. Rezultate bo ta strategija prinašala naslednja leta.