Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.


Trgi premlevali poteze centralnih bank in četrtletne rezultate
Bik na borzah je pretekli teden nekoliko izgubil zalet. Ob izostanku pomembnih svežih ekonomskih podatkov so trgi predvsem razmišljali o nedavnih potezah in komunikaciji centralnih bank ter premlevali četrtletne rezultate borznih družb. Indeks S&P 500 je izgubil 1 %, kar je bil celo najslabši izkupiček na tedenski ravni v letošnjem letu. Relativno mirno dogajanje na borzah daje slutiti, da so se delniški indeksi znašli na razpotju, saj vlagatelji tehtajo med tem, ali se vztrajno okrevanje vrednosti tečajev lahko nadaljuje ali pa je bila rast v zadnjih tednih glede na gospodarske, predvsem pa monetarne razmere pretirana.

Poslovne rezultate zadnjega četrtletja lani je do zdaj predstavilo dobri dve tretjini podjetij iz indeksa S&P 500, 70 % izmed teh je preseglo napovedi analitikov. Na prvi pogled vzpodbudna številka, ki pa ne sme zavesti. V povprečju zadnjih treh let je namreč napovedi preseglo kar 79 % podjetij, ki so del indeksa največjih 500 ameriških borznih družb. Ob tem so bile v povprečju za 3,3 % znižane napovedi dobičkov za prvo četrtletje letošnjega leta. Vseeno pa bo kot kaže tudi ta sezona objav rezultatov minila brez večjih pretresov, kar je v tem trenutku dovolj za zadostitev pričakovanj vlagateljev.

Napaka umetne inteligence je Google drago stala
Ameriške borzne indekse so navzdol potegnile delnice Googlovega krovnega podjetja Alphabet, katerih vrednost se je v preteklem tednu znižala za 10 %. Cena delnic je zdrsnila po tem, ko so pri Googlu prejšnjo sredo predstavili umetno inteligenčni pogovorni program poimenovan Bard. Program se na uporabnikove poizvedbe v Googlovem brskalniku odzove na pogovorni način in sicer tako, da za zastavljeno vprašanje poišče spletne informacije in na podlagi teh uporabniku poda odgovor. A zataknilo se je že v Googlovem predstavitvenem posnetku, na katerem je Bard podal delno napačen odgovor na zastavljeno vprašanje. Umetna inteligenca naj bi bila eden izmed ključnih dejavnikov tehnološkega razvoja v bližnji prihodnosti, zato vlagatelji budno spremljajo tekmo za prevlado na tem področju.

Rusija bo zmanjšala proizvodnjo nafte, cene plina še naprej padajo
Nekoliko več dogajanja kot na delniških smo spremljali na obvezniških in energetskih trgih. Zahtevane donosnosti najbolj spremljanih državnih obveznic so zopet nekoliko poskočile. Razlog gre iskati predvsem v napovedih centralnih bankirjev, ki vse glasneje opozarjajo, da so pričakovanja trga o skorajšnjem nižanju obrestnih mer preveč optimistična. Krivulja donosnosti ameriških državnih obveznic ostaja izrazito inverzna kar pomeni, da vlagatelji za obveznice s krajšo ročnostjo zahtevajo višjo donosnost kot na dolgoročnejše obveznice.

Če smo v zadnjem tedenskem poročilu pisali o padcu cen nafte, je pretekli teden cena črnega zlata splezala nazaj na 80 ameriških dolarjev na sodček. Podražitev je bila posledica novice, da bo Rusija kot povračilni ukrep na uvedbo cenovne kapice na njihovo nafto, z marcem znižala proizvodnjo za 500 tisoč sodčkov dnevno, kar predstavlja približno 5 % količine nafte, ki jo Rusija trenutno načrpa in 0,5% nafte na globalni ravni. A cene plina v Evropi še naprej drsijo in so se spustile v bližino 50 evrov za megavatno uro za dobavo v prihodnjem mesecu ter pod 6 evrov za MhW za dobavo v prihodnjem letu. Oboje je krepko nižje od jesenskih rekordov in precej izboljšuje gospodarska pričakovanja v Evropi za 2023.

Slovenski SBI TOP se ni oziral na padec globalnih indeksov
Znova je drugačno pot od globalnih indeksov ubral domači SBI TOP, ki je na tedenski ravni pridobil nekaj manj kot 1,5 %. Rast so vodile delnice Nove Ljubljanjske banke, Telekoma, Cinkarne Celje in Petrola. Evropska komisija je nekoliko popravila napovedi gospodarske rasti za Slovenijo, BDP naj bi se v 2023 okrepil za 1 odstotek, medtem pa naj bi bila inflacija po napovedih iz Bruslja letos 6,1 %.

 

NASVET ZA VLAGATELJE
Makroekonomski podatki ostajajo šibki a se zadnje tedne kažejo znaki blagega okrevanja. Inflacija se je stabilizirala in kaže trend upadanja, trg dela ostaja zelo močan in posledično centralne banke namigujejo na zaostrovanje denarne politike. Pričakovanja vlagateljev o skorajšnjem obratu v politiki obrestnih mer so v nasprotju z retoriko centralnih bank in ostajajo vračunana v tržne nivoje. Tak optimističen scenarij predstavlja tveganje za trge. Sezona objave rezultatov za zadnji kvartal 2022 z napovedmi za 2023 je počasi zaključuje in zaenkrat ni razočaralo vlagateljev. Zaenkrat so napovedi za 2023 bolj optimistične kot se je pričakovalo še pred nekaj tedni. Boljše razpoloženje se vrača tudi na trge v razvoju. Kitajsko odpiranje daje upanje, da je najhuje za nami. Delnice glede na vse izzive in pričakovane spremembe niso poceni, a določeni segmenti trga vseeno ponujajo priložnosti, saj se prihodnost oziroma pričakovanja vlagateljev, kako naj bi prihodnost izgledala, zelo hitro spreminjajo. Priporočamo, da se ohrani dolgoročni pristop s periodičnim povečevanjem naložb, ki je dokazal, da v razmerah večje nihajnosti in začasne negotovosti ponuja dober odgovor in da najboljši rezultat. Razpršitev portfelja ostaja glavno vodilo ohranjanja in krepitve prihrankov. Globalno razpršen portfelj skozi Generali Galileo, Generali Prvi izbor ali Generali Globalni še naprej ponuja najboljše rešitve za kompleksen koktajl trenutnih političnih razmer in ekonomskega okolja. Prinaša tudi določene priložnosti. Tisti s premalo delniških naložb naj načrtujejo povečanje le teh v prihajajočih tednih in mesecih, ko so nivoji ugodnejši za nakupe. Začimbe so skladi kot so Generali Vitalnost, Generali Indija Kitajska in Generali Bond. Zdravstvo se v teh razmerah zdi stabilno in poceni, čeprav so farmacevtske družbe v zadnjih objavah rezultatov nekoliko razočarale. Azija ostaja špekulativna naložba, saj kitajska država redno in pogosto spreminja pravila igre in to s seboj prinaša močno nihanje, čeprav pokovidno odprtje ponuja hitrejšo rast v 2023. Obveznice so v 2022 imele najslabše leto v zadnjih 50ih letih. Ne verjamemo, da se to lahko ponovi v 2023. Nasprotno, počasi se bo začela graditi naložbena priložnost. Za potrpežljivega vlagatelja so to trenutki, ko se počasi začne graditi pozicijo, tako na delniških kot obvezniških trgih in bo rezultat prinašala naslednja leta. Časi so nepredvidljivi in priložnosti se bodo pojavljale. Zadnji odboj kaže, da je trg nepredvidljiv in da so potrebni postopni in metodični koraki pri prilagajanju naložbenega portfelja, saj čakanje na optimalen trenutek pripelje do tega, da lahko zamudimo močne odboje. Odboj ne pomeni, da je kriza končana in da novo dno ni možno. Pove le to, da biti preveč prepričan v eno samo zgodbo in zaradi tega imeti neuravnotežen portfelj je lahko nevarno.