Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

 


Januar v znamenju pozitivnih novic in upanja na ponovitev zgodovinskih vzorcev

Izrazito negativnim letom na kapitalskih trgih so zgodovinsko gledano pogosto sledila nadpovprečno donosna. V upanju na ponovitev tega vzorca so vlagatelji krenili v letošnje leto in tik pred koncem meseca se zdi, da bo to za trge eden izmed bolj donosnih januarjev.

Zanašanje na zgodovinske vzorce pa ni edini faktor, ki opogumlja vlagatelje v zadnjih tednih. Za dobro razpoloženje na trgih je poskrbela kombinacija pozitivnih novic, ki dajejo slutiti, da so črni dnevi na borzah stvar preteklosti oziroma prejšnjega leta. Tako iz ZDA kot Evrope namreč prihajajo (vsaj glede na črne napovedi iz preteklih mesecev) malo bolj vzpodbudne ekonomske številke. Ameriški BDP je denimo v zadnjem četrtletju lani porasel za 2,9 %, rezultati največjih borznih družb so v celoti gledano sicer nekoliko slabši, kot v predhodnih četrtletjih, a slika še zdaleč ni kritična. Pod budnim očesom vlagateljev ostajajo inflacijski indikatorji, ki še naprej kažejo na postopno umirjanje inflacije.

S&P 500 nad 200-dnevnim drsečim povprečjem

Nahajamo se tudi na zanimivih nivojih iz vidika tehnične analize, saj se najbolj spremljan ameriški indeks S&P 500 nahaja tik nad 200 dnevnim drsečim povprečjem na dnevnem grafu. V preteklosti so se medvedji trendi pogosto končali po tem, ko je indeks S&P 500 prebil to mejo in se nad njo dovolj dolgo obdržal. V treh poskusih od lanskega aprila ta preboj ni uspel, prejšnji teden pa se je graf indeksa največjih ameriških družb kar ustalil nad to, iz psihološkega vidika, pomembno ločnico.

Ob naštetemu se zdi, da vlagatelji vse bolj ne upoštevajo negativne dejavnike. Zlasti pri napovedi centralnih bankirjev, ki obljubljajo, da ne bodo kar tako popustili pri zategovanju denarne politike, tukaj se zdijo pričakovanja trga v diametralno nasprotni smeri. Zmanjšuje se potrošniška poraba, kar je slaba napoved za gospodarska gibanja v prihodnjih mesecih. Precej spregledana so bila v zadnjih tednih tudi znova povečana geopolitična tveganja.

Črna pika za indijski trg

Veliko črnila je bilo v preteklih dneh prelitega v zvezi z obtožbami o goljufijah ene izmed največjih indijskih multinacionalk Adani Group. Ta je v lasti najbogatejšega Azijca in tretjega najbogatejšega zemljana Gautama Adanija. Ameriško aktivistično investicijsko podjetje Hindenburg Research je v prejšnji teden objavljenem poročilu indijski konglomerat obtožilo manipulacije s ceno delnic, prirejanja računovodskih izkazov in vrsto drugih nepravilnosti. Vse skupaj predstavlja črno piko za celoten indijski trg, na katerega se je v zadnjem času stekalo vse več tujega kapitala. Tovrstne afere so namreč opomin na tveganja, ki jih lahko slabše pregledni in manj razviti trgi prinašajo.

Slovenske delnice nekoliko zaostajale

Slovenski borzni indeks SBI TOP ni dohajal rasti na globalnih trgih in je v preteklih dveh tednih bolj ali manj stagniral. Rast so zabeležile delnice Krke, ki je lani ustvarila rekordnih 1,7 milijarde evrov prihodkov in 361 milijonov čistega dobička, delničarjem se tako tudi letos obeta zajetna dividenda. Cena delnic Krke se je znova približala vrednosti 100 evrov, kar je dobrih 15 % pod rekordno vrednostjo doseženo tik pred izbruhom vojne v Ukrajini. Delnice Petrola so kljub objavljeni minimalni izgubi v letu 2022 januarja večinoma pridobivale, za letos pri skupini Petrol napovedujejo rekorden promet.

Zahtevane donosnosti na državne obveznice evropskih držav so po napovedih nadaljnjega zviševanja obrestnih mer znova zrasle. Zahtevana donosnost na 10 letno nemško obveznico znaša 2,3 %, na podobno slovensko 3,45 %, ameriško pa 3,55 %. Počasi, a vztrajno se krepi evro, ki je trenutno pri vrednosti 1,09 ameriškega dolarja (1EUR=1,09USD).

 

NASVET ZA VLAGATELJE
Makroekonomski podatki so relativno šibki a se zadnje tedne ne poslabšujejo oziroma ponekod celo kažejo znake manjšega okrevanja. Inflacija se je stabiliziral in kaže trend upadanja, trg dela ostaja zelo močan in posledično ugibanja o bodoči denarni politiki ostajajo v zelo širokem razponu. Pričakovanja vlagateljev o skorajšnjem koncu dvigov obrestnih mer so v nasprotju z retoriko centralnih bank. Tako sprememba politike centralnih bank, kljub drugačni retoriki le teh, ostaja močno vračunano v kapitalske trge. Tak optimističen scenarij predstavlja tveganje za trge. Sezona objave rezultatov za zadnji kvartal 2022 z napovedmi za 2023 je v polnem teku. Zaenkrat so napovedi za 2023 manj pesimistične kot se je pričakovalo še pred nekaj tedni. Boljše razpoloženje se vrača tudi na trge v razvoju. Kitajsko odpiranje daje upanje, da je najhuje za nami. Delnice glede na vse izzive in pričakovane spremembe niso poceni, a določeni segmenti trga vseeno ponujajo priložnosti, saj se prihodnost oziroma pričakovanja vlagateljev, kako naj bi prihodnost izgledala, zelo hitro spreminjajo. Priporočamo, da se ohrani dolgoročni pristop s periodičnim povečevanjem naložb, ki je dokazal, da v razmerah večje nihajnosti in začasne negotovosti ponuja dober odgovor in da najboljši rezultat. Razpršitev portfelja ostaja glavno vodilo ohranjanja in krepitve prihrankov. Globalno razpršen portfelj skozi Generali Galileo, Generali Prvi izbor ali Generali Globalni še naprej ponuja najboljše rešitve za kompleksen koktajl trenutnih političnih razmer in ekonomskega okolja. Prinaša tudi določene priložnosti. Tisti s premalo delniških naložb naj načrtujejo povečanje le teh v prihajajočih tednih in mesecih, ko so nivoji ugodnejši za nakupe. Začimbe so skladi kot so Generali Vitalnost, Generali Indija Kitajska in Generali Bond. Zdravstvo se v teh razmerah zdi stabilno in poceni, Azija pa ostaja špekulativna naložba, saj kitajska država redno in pogosto spreminja pravila igre in to s seboj prinaša močno nihanje. Obveznice so v 2022 imele najslabše leto v zadnjih 50ih letih. Ne verjamemo, da se to lahko ponovi v 2023. Nasprotno, počasi se bo začela graditi naložbena priložnost. Za potrpežljivega vlagatelja so to trenutki, ko se počasi začne graditi pozicijo, tako na delniških kot obvezniških trgih in bo rezultat prinašala naslednja leta. Časi so nepredvidljivi in priložnosti se bodo pojavljale. Zadnji odboj kaže, da je trg nepredvidljiv in da so potrebni postopni in metodični koraki pri prilagajanju naložbenega portfelja, saj čakanje na optimalen trenutek pripelje do tega, da lahko zamudimo močne odboje. Odboj ne pomeni, da je kriza končana in da novo dno ni možno. Pove le to, da biti preveč prepričan v eno samo zgodbo in zaradi tega imeti neuravnotežen portfelj je lahko nevarno.