Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.


Vzpodbuden začetek leta na borzah

Najbolj spremljani borzni indeksi so v novo leto zakorakali s pozitivnimi premiki in prekinili tritedenski negativni niz. Na začetku preteklega tedna je sicer na borzah prevladovala rdeča barva, a v petek so optimizem prebudili podatki iz ameriškega trga dela, ki so pokazali upočasnitev rasti plač. Te so pomemben indikator, ki nakazuje da se inflacijski pritiski v ZDA umirjajo, nižje od napovedi so bile tudi številke o decembrski inflaciji v Evropi.

Rast plač v ZDA se je decembra upočasnila
Na drugi strani ostaja trg dela v ZDA ne gleda na nevarnost recesije in novice o odpuščanjih v vse več tehnoloških podjetjih zelo robusten. Stopnja brezposelnosti je zopet padla na zgodovinsko nizko raven 3,5 %. Kombinacijo podatkov o sočasno nižji rasti plač in brezposelnosti so si vlagatelji na finančnih trgih interpretirali kot znak, da bi se rast cen lahko umirila z mehkim pristankom ekonomije, torej brez globje recesije. Ameriško gospodarstvo je v celotnem lanskem letu ustvarilo 4,5 milijona delovnih mest, kar je druga najvišja številka v zgodovini. V normalnih okoliščinah bi šlo za vzpodbuden podatek, a trenutno bi imela malenkost višja stopnja brezposelnosti blagodejen vpliv na ekonomijo, saj bi s tem dodatno popustili inflacijski pritiski. Pri ameriški centralni banki Fed napovedujejo, da se bo brezposelnost ob višjih obrestnih merah in ohlajanju gospodarske aktivnosti do konca letošnjega leta zvišala na 4,6 %. Pri Fed so objavili tudi zapisnik iz decembrskega zasedanja, kjer temeljno sporočilo ostaja znano. Restriktivno naravnanost denarne politike bo potrebno ohranjati vse dokler ne bodo ekonomski podatki jasno kazali, da se inflacija trajno vrača proti ciljnim 2 %.

Stopnja inflacije v evrskem območju decembra znašala 9,2 %
Še bolj pozitiven teden je za glavnimi evropskimi borzami, ki so pridobivale na krilih podatka, da se je stopnja osnovne inflacije po 2 mesecih spustila pod 10 %. V evro območju so bile cene na letni ravni merjeno z indeksom CPI višje za 9,2 %. Razlog za nižjo številko od napovedi in preteklih merjenj gre iskati v nižjih cenah energije, medtem pa stopnja jedrne inflacije še naprej vztrajno raste in je bila decembra s 5,2 % za 0,2 % višja kot novembra. Za oznanitev doseženega vrha inflacije v Evropi je zato preuranjeno, morebiten vnovičen skok cen energentov bi namreč hitro poslabšal sliko. Prav tako nas zgodovina uči, da inflacija pogosto ne raste linearno, temveč v valovih. Nekoliko bolj vzpodbudni od novembrskih so bili tudi kazalniki nabavnih managerjev PMI, ki sicer tudi za december kažejo krčenje gospodarske aktivnost v evrskem območju, a klima se je v primerjavi s prejšnjim mesecem izboljšala.

Kitajska po skoraj 3 letih odprla svoje meje
Rast so nadaljevali indeksi trgov v razvoju, pozitivni učinki odpiranja gospodarstva še vedno dajejo zalet Kitajskim delnicam. Pozitivno so se vlagatelji odzvali tudi na novice, da uradni Peking namerava sprejeti dodatne ukrepe za blaženje krize v nepremičninskem sektorju. Vse to pa se zaenkrat ne odraža na kitajskih ekonomskih kazalnikih, decembrski indeksi nabavnih managerjev kažejo na izrazito krčenje gospodarstva, a dolgoročnejše napovedi gospodarskih gibanj za drugo največje svetovno gospodarstvo se izboljšujejo. Po skoraj treh letih bo odprtje kitajskih meja vplivalo na celotno svetovno gospodarstvo, izrazito se bo povečal mednarodni promet, prosperirale bodo pri Kitajcih priljubljene turistične destinacije, koristi bodo imela podjetja, ki izvažajo na Kitajsko. Skrbi pa lahko predvsem vpliv na inflacijo. Povečanje povpraševanja bi lahko hitro prineslo zlasti vnovičen dvig cene nafte in ostalih energentov.

Pozitivno tudi na trgu obveznic
Vest, da se je mesečna rast plač v ZDA decembra umirila na 0,3 % je zelo blagodejno vplivala tudi na trg obveznic. Znaki lajšanja inflacijskih pritiskov krepijo upanje na manj zaostreno denarno politiko in posledično rast cen obveznic. Zahtevana donosnost (obratno sorazmerna z gibanjem cene obveznic) na ameriško 10 letno državno obveznico je v prvem tednu novega leta iz 3,88% padla na 3,57 %. Tudi dolar in evro ostajata relativno stabilna na nivoju okoli 1,07 dolarja za evro.

NASVET ZA VLAGATELJE
Makroekonomski podatki, z izjemo inflacije, se slabšajo. Trg dela ostaja zelo močan in ugibanja o bodoči denarni politiki ostajajo v zelo širokem razponu. Sprememba politike centralnih bank, kljub drugačni retoriki le teh, ostaja vračunano v kapitalske trge. Likvidnost ostaja dobra in nudi oporo trgu, a za premik višje bodo potrebne nove in predvsem bolj optimistične informacije. Bliža se obdobje objave rezultatov za zadnji kvartal 2022, predvsem pa napovedi za 2023. To je lahko vir optimizma ali pa pesimizma. Tudi pospešek slabšanja makroekonomskih podatkov in hitrejši zdrs v recesijo bi močneje zamajal trg. Kitajsko odpiranje daje upanje, a slabšanje kitajskih podatkov na drugi strani kaže, da tokratne recesije na razvitih trgih ne bomo mogli reševati podobno kot leta 2008, z rastjo kitajskega gospodarstva. Delnice glede na vse izzive in pričakovane spremembe niso poceni, a določeni segmenti trga vseeno ponujajo priložnosti, saj se prihodnost oziroma pričakovanja vlagateljev, kako naj bi prihodnost izgledala, zelo hitro spreminjajo. Priporočamo, da se ohrani dolgoročni pristop s periodičnim povečevanjem naložb, ki je dokazal, da v razmerah večje nihajnosti in začasne negotovosti ponuja dober odgovor in da najboljši rezultat. Razpršitev portfelja ostaja glavno vodilo ohranjanja in krepitve prihrankov. Globalno razpršen portfelj skozi Generali Galileo, Generali Prvi izbor ali Generali Globalni še naprej ponuja najboljše rešitve za kompleksen koktajl trenutnih političnih razmer in ekonomskega okolja. Prinaša tudi določene priložnosti. Tisti s premalo delniških naložb naj načrtujejo povečanje le teh v prihajajočih tednih in mesecih, ko so nivoji ugodnejši za nakupe. Začimbe so skladi kot so Generali Vitalnost, Generali Indija Kitajska in Generali Bond. Zdravstvo se v teh razmerah zdi stabilno in poceni, Azija pa ostaja zelo špekulativna naložba, saj kitajska država redno in pogosto spreminja sliko prihodnosti, ki si jo rišejo vlagatelji in to s seboj prinaša močno nihanje. Obveznice so v 2022 imele najslabše leto v zadnjih 50ih letih. Ne verjamemo da se to lahko ponovi v 2023, nasprotno, počasi se bo začela graditi naložbena priložnost. Za potrpežljivega vlagatelja so to trenutki, ko se počasi začne graditi pozicijo, tako na delniških kot obvezniških trgih in bo rezultat prinašala naslednja leta. Časi so nepredvidljivi in priložnosti se bodo pojavljale. Zadnji odboj kaže, da je trg nepredvidljiv ter da so potrebni postopni in metodični koraki pri prilagajanju naložbenega portfelja, saj čakanje na optimalen trenutek pripelje do tega, da lahko zamudimo močne odboje. Odboj ne pomeni, da je kriza končana in da novo dno ni možno. Pove le to, da biti preveč prepričan v eno samo zgodbo in zaradi tega imeti neuravnotežen portfelj je lahko nevarno.