Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge

Objave četrtletnih rezultatov ter namigi ameriških centralnih bankirjev poskrbeli za odboj
Na Wall Streetu so v minulih dneh končno le prevladale pozitivne novice, ki so jih vlagatelji pričakali z odprtimi rokami ter krenili po nakupih relativno nizko ovrednotenih delnic. Kljub temu, da so zahtevane donosnosti ameriških državnih obveznic dosegle nove višave, so najbolj spremljani ameriški delniški indeksi prejšnji teden pridobili približno 5 %. Največ razlogov za optimizem na borzah so prinesli namigi nekaterih ameriških centralnih bankirjev, da bi se nadaljnje višanje obrestnih mer v trenutnem tempu, lahko izkazalo za pretirano.

Zaradi višjih obrestnih mer in inflacije, ki bi lahko prinesli recesijo, so letos še posebej pod drobnogledom objave rezultatov podjetij. Kaže, da so bili rezultati ameriških borznih družb tudi v tretjem četrtletju bolj odporni na spremenjeno gospodarsko okolje od napovedi. Obeti za prihodnja obdobja zaenkrat ostajajo močni. Če izvzamemo energetski sektor, naj bi povprečen dobiček na delnico v ZDA letos zrasel za 0,5 %, prihodnje leto pa celo 9,7 %. Glede na to, da se bo recesiji težko izogniti se zdijo napoved preveč optimistične – povprečen padec dobičkov podjetij znotraj indeksa S&P 500 med recesijami po drugi svetovni vojni je bil 26,5 %. Tega se zavedajo tudi vlagatelji, recesija je namreč v cene delnic vračunana veliko bolj, kot v prognoze korporacij.

Po prvih dveh tednih sezone objav velja izpostaviti rezultate največjih ameriških bank, ki so pokazali, da potrošniška poraba ostaja solidna, zamude pri odplačevanju dolgov pa nizke. Da so potrošniki glede na okoliščine še zmeraj v relativno dobri kondiciji, so potrdili tudi rezultati Netflixa, United Airlinesa ter Procter&Gamblea, ki so vsi presegli napovedi analitikov.

Trussovo bo po 49 dneh na položaju predsednika britanske vlade nasledil Sunak
Novo poglavje je pretekli teden dobila politična saga v Veliki Britaniji. Razkol znotraj konzervativne stranke po spodleteli davčni reformi, ki je zamajala britansko gospodarstvo, je bil prevelik, Trussova je po burnih 45 dneh na premierskem položaju odstopila in postala britanska predsednica vlade z najkrajšim stažem. Po tem, ko se je od boja za mesto na čelu konservativne stranke poslovil bivši premier Boris Johnson bo novi predsednik vlade Rishi Sunak. To je okrepilo optimizem med vlagatelji na britanskem kapitalskem trgu, Sunak naj bi namreč podprl precej bolj vzdržne fiskalne načrte novega finančnega ministra Hunta. Zahtevana donosnost na 10 letno britansko državno obveznico je padla na 3,85 % (ob vrhuncu političnih pretresov je znašala že 4,5 %).

Kitajske delnice po kongresu komunistične partije navzdol
Na Kitajskem se je zaključil kongres komunistične partije. Poznavalci tamkajšnjih političnih razmer sicer navajajo nekaj presenečenj pri sestavi novega centralnega komiteja in politbiroja. Jasno je, da je predsednik Xi Jinping po pričakovanjih še utrdil svoj položaj. Svetovno javnost je razburkal zlasti pripetljaj iz zaključne slovesnosti, ko je moral proti svoji volji dvorano zapustiti bivši predsednik Hu Džintao, ki velja za večjega liberalca od Xi-ja. Kitajska tiskovna agencija je kot uradni razlog navedla slabo zdravje 79 letnika, vsaj tako verjetna pa se zdi domneva, da je Xi s potezo pokazal svojo politično moč oziroma odmik od bolj odprte in kolektivne politike, ki jo je med letom 2003 in 2013 vodil Džintao. Sicer pa je včeraj kitajski statistični urad z zamikom objavil podatke o gospodarski aktivnosti v tretjem četrtletju, BDP je na letni ravni zrasel za 3,9 %. Gospodarska rast torej ob vztrajanju s strogimi ukrepi za zajezitev covida (ti kot kaže ostajajo v veljavi tudi po partijskem kongresu) in krizi v nepremičninskem sektorju, zaostaja za rastjo v preteklih letih in ciljnih 5,5 %. V oči bode predvsem občutno ohlajanje rasti izvoza. Velik problem predstavlja nadaljnje drsenje vrednosti azijskih valut v primerjavi z dolarjem. Japonska trmasto vztraja pri svoji politiki zelo nizkih obrestnih mer, jen je zaradi tega letos izgubil že 30% v primerjavi z dolarjem, to pa sili ostale azijske centralne banke, da prav tako znižujejo vrednosti svojih valut, tudi Kitajske. To sicer ohranja izvoz, a zaradi vse dražjega uvoza predvsem surovin trgovinski primanjkljaji naraščajo in sistem postaja nevzdržen.

NASVET ZA VLAGATELJE
Nasvet ostaja že nekaj časa nespremenjen. Smo v obdobju velike negotovosti v svetovnem gospodarstvu, ko se razmere slabšajo. Zgodovina nas uči, da se privlačnost investiranja zaradi tega povečuje, a le malo vlagateljev ima moč, da zdrži to upadanje tečajev. Žal jih večina tudi zgreši točko odboja in se zopet vrnejo na trge, ko so tečaji že precej višje. Zato ostaja v veljavi osnovno priporočilo, da postopoma dodajamo naložbe v mešane ali kombinacijo obvezniških in globalno razpršenih skladov kot so Generali Bond, Generali Galileo, Generali Globalni in Generali Prvi izbor. Razlogi so enostavni in razpršitev je ključni dejavnik uspešnega dolgoročnega investiranja. Centralne banke ostajajo najpomembnejši igralec kapitalskih trgov. Denarna politika se zaostruje in upanja na hitro nižanje obrestnih mer v 2023 skoraj ni več. Glavna ekonomska politika je boj proti inflaciji, recesija pa je nujno zlo, ki ga moramo sprejeti. To in energetska draginja krepko znižujeta zaupanje potrošnikov. Na prihranke krepko vpliva visoka inflacija. Močna upočasnitev gospodarske rasti je tu in zdrs v stagflacijo najverjetnejši scenarij. Zgodovinski podatki kažejo, da od glavnih naložbenih kategorij v razmerah stagflacije najbolje kaže delnicam, slabše nepremičninam, najslabše pa obveznicam in na koncu denarju oz. depozitom. A ker centralne banke in hitro se spreminjajoče ekonomske politike ostajajo nepredvidljive je potreba po uravnoteženem portfelju velika. Obveznice postajajo privlačnejša naložba in denar v Generali MM zopet ponuja pozitiven donos, a razkorak med nominalnimi obrestmi in inflacijo ostaja velik zato obveznice zaenkrat ne nudijo zaščite, zgolj začasno pribežališče. Portfelju lahko dodamo začimbe kot so Generali Vitalnost, ker demografski trendi ostajajo močni in predvsem panoga zdravstva nudi ugodna vrednotenja. Zanimive ostajajo tudi delnice s področja energije in materialov, ki ponujajo odgovor na stagflacijo in kjer so vrednotenja ugodna, a privlačnost v očeh vlagateljev se je zaradi strahu pred recesijo kljub dobrim rezultatom zmanjšala. Regionalno smo močno naklonjeni ameriškemu trgu, precej manj pa Evropi ali trgom v razvoju. Tehnološke delnice imajo veliko utež v ameriških indeksih, zato so tu mogoči hitri in večji premiki, a dejstvo ostaja, da je upočasnjevanje gospodarske aktivnosti v ZDA bistveno manjše ter da je ekonomski položaj ameriškega gospodarstva in podjetij precej boljši od evropskih ali iz trgov v razvoju. Znižujemo tudi priporočilo za Kitajske delnice, saj kongres ni prinesel preobrata ampak še povečal negotovost, kako bo prihodnjih 5 let izgledalo na Kitajskem.