Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge

Višje obrestne mere v ZDA zaenkrat še niso dosegle želenega učinka
Pred objavo merjenja avgustovske inflacije v ZDA na začetku preteklega tedna je na finančnih trgih prevladovalo mnenje, da bodo sveži podatki prinesli olajšanje in potrditev domnev, da se rast cen čez lužo umirja, a vlagatelji so bili nad dejanskimi številkami razočarani. Čeprav je cena goriva v ZDA iz dobrih 5 dolarjev v začetku poletja zdaj padla na 3,7 dolarja in so se v zadnjih mesecih občutno znižale tudi tržne cene večine ostalih za gospodarstvo ključnih materialov, je inflacija avgusta na letni ravni merjeno z indeksom CPI znašala 8,3 odstotka. To je sicer nekoliko manj kot v predhodnih treh mesecih, a 0,3 % več od napovedi ekonomistov. Zaskrbljenost vzbuja predvsem podatek o jedrni inflaciji (izključujoč cene goriva in hrane), ta je v avgustu celo nekoliko narasla. Cene so pravzaprav rasle v več ali manj vseh kategorijah z izjemo goriv, ki so se napram juliju v povprečju pocenila za slabih 11 %. Vse skupaj potrjuje, da je rast cen vse globje ukoreninjena v gospodarstvo in pričakovanja potrošnikov, zgolj padec cen surovin in materialov pa problema ne bo rešil. Dosedanji dvigi obrestne mere kot kaže niso zalegli, zato bo z nadaljnjim zategovanjem denarne politike potrebno upočasniti povpraševanje. To je razblinilo upe, da bi se ameriška centralna banka na zasedanju ta teden odločila za kakršnokoli manj agresivno potezo od še tretjega zaporednega 0,75 % dviga ključne obrestne mere, izključen ni niti dvig za cel odstotek oziroma 100 bazičnih točk. Odziv finančnih trgov je bil silovit, indeks S&P 500 je po objavi podatkov zgolj v torek izgubil 4,32 %, še nekoliko slabše jo je odnesel tehnološki Nasdaq, padci so se v nadaljevanju preteklega tedna nato še stopnjevali zaradi pesimističnih napovedih nekaterih podjetij – po Microsoftu in Fordu so sedaj odpuščanja napovedali tudi pri eni največji ameriških bank Goldman Sachsu, kurirsko podjetje FedEx, čigar rezultati so vselej dober indikator stanja celotnega gospodarstva, pa je v luči prihajajoče recesije napovedalo občutno slabše poslovne rezultate v prihodnjih četrtletjih.

Pritiski na dvig plač se stopnjujejo
Negativno inflacijsko presenečenje iz ZDA je povzročilo pocenitve tudi na evropskih borzah, a padci so bili zmernejši. Se pa širom Evrope stopnjujejo pritiski na zvišanje plač, zaradi stavke kontrolorjev letenja je bilo v Franciji odpovedanih več kot 1000 poletov, kar je ohromilo francoski zračni promet, pred kratkim so stavkali tudi piloti nemške Lufthanse, ki so nato dosegli dogovor o enotnem zvišanju plač v višini 980 evrov, pri nas je pretekli teden sindikat igralniških delavcev napovedal stavko v novogoriškem Hitu. Podjetja se torej ob naraščajočih stroških energije vse bolj soočajo tudi z višjimi stroški dela, posledično vse več podjetij napoveduje zmanjšanje proizvodnje ter odpuščanja. Evropska komisija je pretekli teden evropskim poslancem predstavila predloge za blaženje krize, neuradno naj bi ti zajemali nižje cene energije za gospodinjstva in mala podjetja, obvezno zmanjšanje porabe energije za 5 % v času največje obremenjenosti ter davek na presežne dobičke podjetij, ki proizvajajo elektriko iz trenutno cenejših virov kot je zemeljski plin.

Gospodarska aktivnost na Kitajskem avgusta nekoliko porasla
Pozitivnejši podatki prihajajo iz Kitajske, kjer sta industrijska proizvodnja ter prodaja na drobno v avgustu presegli napovedi. To nakazuje, da je vrsta ukrepov za spodbujanje gospodarstva učinkovala, a kitajska gospodarska rast pri 2,5 % še zmeraj močno zaostaja za ciljnih 5,5 %. V nasprotju s pozitivnimi podatki o ekonomski aktivnosti, se je dodatno skrčil kitajski nepremičninski sektor. Število transakcij ter cene novih stanovanj še naprej vztrajno padajo, v prvih osmih mesecih leta se je prodaja nepremičnin v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšala za 23 %.

Cene kratkoročnih obveznic potonile
Nič kaj boljše od delniških naložb je po podatkih o inflaciji v ZDA niso odnesle niti obveznice. Zlasti kratkoročne ameriške državne obveznice so na podlagi pričakovanj o še bolj agresivnem višanju obrestnih mer padle na najnižje nivoje po letu 2007. Nekoliko manj so se pocenile obveznice z daljšo ročnostjo – zahtevana donosnost (obratno sorazmerna s ceno obveznice) na 10 letno državno je blizu 3,5 %, kar je 0,4 % nižje od zahtevane donosnosti na podobno obveznico z ročnostjo dveh let. Inverzna krivulja, ki napoveduje recesijo je torej v ZDA vse bolj izrazita. Podobna so bila tudi gibanja na trgu evropskih obveznic, zahtevana donosnost na 10 letno nemško je zrasla na 1,79 %.

 

NASVET ZA VLAGATELJE

Centralne banke ostajajo najpomembnejši igralec kapitalskih trgov v prihajajočih mesecih. Denarna politika se zaostruje in upanje na hitro nižanje obrestnih mer v 2023 bledi. Glavna ekonomska politika je boj proti inflaciji, recesija pa je nujno zlo, ki ga moramo sprejeti. To in energetska draginja krepko znižujeta zaupanje potrošnikov. Na prihranke krepko vpliva visoka inflacija. Močna upočasnitev gospodarske rasti je tu in zdrs v stagflacijo najverjetnejši scenarij. Zgodovinski podatki kažejo, da od glavnih naložbenih kategorij v razmerah stagflacije najbolje kaže delnicam, slabše nepremičninam, najslabše pa obveznicam in na koncu denarju oz. depozitom. A ker centralne banke ostajajo nepredvidljive je potreba po uravnoteženem portfelju velika. Osnovni nasvet je razpršen in manj tvegan portfelj. Ostajamo pri priporočilu investiranja v kombinacijo globalnega sklada kot sta Generali Globalni ali Generali Prvi Izbor in naložb z fiksnim donosom kot sta Generali MM in Generali Bond. Ti skladi ostajajo osnova portfelja. Temu dodajamo začimbe kot so Generali Vitalnost, ker demografski trendi ostajajo močni in predvsem panoga zdravstva nudi ugodna vrednotenja. Zanimive ostajajo tudi delnice s področja energije in materialov, ki ponujajo odgovor na stagflacijo in kjer so vrednotenja ugodna, a privlačnost v očeh vlagateljev se je zaradi strahu pred recesijo kljub dobrim rezultatom zmanjšala. Regionalno smo močno naklonjeni ameriškemu trgu, precej manj pa Evropi ali trgom v razvoju. Tehnološke delnice imajo veliko utež v ameriških indeksih, zato so tu mogoči hitri večji premiki, a dejstvo ostaja da je upočasnjevanje gospodarske aktivnosti v ZDA bistveno manjše ter da je ekonomski položaj ameriškega gospodarstva in podjetij precej boljši od evropskih ali iz trgov v razvoju. Privlačna ostaja tudi izbira, da se z razporejanjem naložb med delniške in obvezniške, regije in panoge ne boste ukvarjali in to počnemo mi za vas. V tem primeru je idealen izbor Generali Galileo, kot mešanica delniških in obvezniških naložb. Jesenski meseci prinašajo stare izzive prihajajoče recesije in visoke inflacije, da geopolitičnih napetosti niti ne omenjamo, zato je potreba po uravnoteženosti naložb velika. Čas za pogumnejše investiranje bo prišel, a trenutno je najbolj preudarno zmanjšati tveganje.