Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

 

 

Globalne borze so bile pretekli teden še vedno pod vplivom Powellovega govora

Investitorji na kapitalskih trgih so v preteklem tednu počasi sprejemali dejstvo, da se zgodovinsko stimulativna monetarna politika s poplavo likvidnosti, ki je v zadnjih letih napajala rast bolj ali manj vseh vrst naložb (pogosto tudi takih z vprašljivo realno ekonomsko vrednostjo), poslavlja. Upanje na prva znižanja obrestnih mer poleti 2023 je praktično izginilo. Kar velik del trenutno aktivnih vlagateljev se za časa svoje aktivnosti na trgih sploh še ni srečalo z okoljem normalne oziroma omejevalne denarne politike. Obrestna mera je bila v ZDA in evroobmočju nazadnje višja od 2,5 % leta 2008, nato pa je sledilo skoraj 15 letno obdobje, ko so bile ključne obrestne mere v večini zahodnih gospodarstev okrog 0%, v Evropi in na Japonskem celo negativne. Centralne banke so prek programov odkupovanja obveznic finančni sistem zalivale z velikimi količinami poceni denarja. Prilagajanje na novo monetarno realnost bo zato trajalo nekaj časa in bržkone lahko v vmesnem obdobju vlagatelji na kapitalskih trgih pričakujemo divjo plovbo. A pogled v preteklost in statistika jasno pričata o tem, da se na dolgi rok vlagateljem najbolj izplača potrpežljivost, lovljenje lokalnih minimumov in maksimumov pa se v večini primerov konča s slabšimi donosi od povprečnih donosov trga.

Avgusta brezposelnost v ZDA prvič letos nekoliko narasla

Brezposelnost v ZDA se je avgusta prvič v letošnjem letu malenkost povečala, vseeno pa pri 3,7 % ostaja na zgodovinsko zelo nizkih nivojih. Najpomembnejši razlog za nekoliko višjo stopnjo brezposelnosti je bilo višje število delavno aktivnih, kar je ob pomanjkanju delavne sile dobrodošel podatek, saj to zmanjšuje pritisk na rast plač in posledično inflacijo. Povprečna urna postavka se je na letni ravni povzpela za 5,2 %, kar je precejšen zaostanek za rastjo inflacije in dodatna skrb za potrošnjo ob vse dražji energiji. A trg dela v ZDA kljub zategovanju denarne politike ostaja trdoživ, to pa stopnjuje pričakovanja za še eno agresivno zvišanje ameriške centralne banke na septembrskem zasedanju.

Tik pred sejo ECB znova jastrebji zasuk

Nekaj ur po tem, ko so se članice skupine G7 dogovorile za uvedbo cenovne kapice na rusko nafto, je Gazprom najavil, da bo zaradi vzdrževalnih del v turbini dotok plina prek Severnega toka ostal prekinjen za nedoločen čas. Tekom dneva so prihajale iz Rusije še nepreverjene novice, da bi dobava plina lahko ostala zaustavljena vse do odprave sankcij proti Rusiji. Nemški borzni indeks DAX je zato včeraj ob odprtju trgovanja potonil za 3 %, evro pa je napram dolarju zdrsnil pod 99 centov (0,988EUR=1USD), kar je najnižje po letu 2002. Borzne cene elektrike in plina so spet poskočile. Večina evropskih držav je sicer uspešna pri polnjenju zalog plina – cilj 80 % zapolnjenih skladišč s plinom do 1. novembra naj bi bil dosežen že konec avgusta, a skladiščen plin zadošča le za 20 % letne porabe oziroma dobrih 40-50 zimskih dni, zato je za Evropo sedaj ključen utekočinjen zemeljski plin uvožen iz ZDA in Kitajske. Zlasti iz slednje se je uvoz v zadnjih mesecih močno povečal, zaradi ohlajanja gospodarstva se je namreč poraba energije na Kitajskem močno zmanjšala, presežke Kitajci po višji ceni prodajajo v Evropo. A ne gre zgolj za dražje, temveč tudi nezanesljive vire zemeljskega plina, ki bržkone ne bodo dovolj za rešitev energetske krize v Evropi. Ta teden zaseda Evropska centralna banka, podobno kot pred zadnjim julijskim srečanjem, so se tudi tik pred septembrskim pričakovanja zaostrila. V trg je trenutno vračunana 80 % verjetnost za dvig ključne obrestne mere za 0,75 odstotne točke. To bi bil za evroobmočje šele drugi tako agresiven dvig obrestne mere v zgodovini. Kot kaže so torej tudi znotraj ECB prevladali monetarni jastrebi, ki na prvo mesto postavljajo cenovno stabilnost, recesija pa bo nujno zlo, ki bo umirila rast cen.

Kitajska oblast v boju proti upočasnjevanju gospodarstva

Trgi v razvoju so sledili negativnem razvoju na globalnih borzah. Kitajska je ta teden napovedala nova zaprtja zaradi Covid izbruhov. Indeksi nabavnih managerjev PMI in s tem zaupanje podjetij v boljšo prihodnost kažejo, da se je ekonomska aktivnost na Kitajskem avgusta še nekoliko skrčila. Za razliko od zahodnih gospodarstev se ob upočasnjevanju gospodarstva in nepremičninski krizi na Kitajskem soočajo z deflacijskimi pritiski. Kitajska komunistična partija je ob stimulativni denarni politiki sedaj napovedala še vrsto fiskalnih ukrepov za spodbujanje gospodarske aktivnosti, kar bi lahko prineslo nekaj vetra v jadra naložbam na trgih v razvoju. Skrbi kitajski vladi povzroča tudi drsenje juana v primerjavi z dolarjem, zato pričakujemo dodatne intervencije na valutnih trgih.

NASVET ZA VLAGATELJE

Centralne banke ostajajo najpomembnejši igralec kapitalskih trgov tudi v prihajajočih mesecih. Denarna politika se močno zaostruje in upanje na hitro nižanje obrestnih mer v 2023 bledi. Glavna ekonomska politika je boj proti inflaciji, recesija pa je nujno zlo, ki ga moramo sprejeti. To in energetska draginja krepko znižujeta zaupanje potrošnikov. Na prihranke še naprej močno vpliva visoka inflacija. Močna upočasnitev gospodarske rasti je tu in zdrs v stagflacijo najverjetnejši scenarij. Zgodovinski podatki kažejo, da od glavnih naložbenih kategorij v razmerah stagflacije najbolje kaže delnicam, slabše nepremičninam, najslabše pa obveznicam in na koncu denarju oz. depozitom. A ker centralne banke ostajajo nepredvidljive je potreba po uravnoteženem portfelju velika. Osnovni nasvet je razpršen in manj tvegan portfelj. Ostajamo pri priporočilu investiranja v kombinacijo globalnega sklada kot sta Generali Globalni ali Generali Prvi Izbor in naložb z fiksnim donosom kot sta Generali MM in Generali Bond. Ti skladi ostajajo osnova portfelja. Temu dodajamo začimbe kot so Generali Vitalnost, ker demografski trendi ostajajo močni in predvsem panoga zdravstva nudi ugodna vrednotenja. Zanimive ostajajo tudi delnice s področja energije in materialov, ki ponujajo odgovor na stagflacijo in kjer so vrednotenja ugodna, a privlačnost v očeh vlagateljev se je zaradi strahu pred recesijo kljub dobrim rezultatom zmanjšala. Tehnološke delnice, predvsem velikih podjetij, ki so po relativno dobrih rezultatih pomirile strah vlagatelje ostajajo zanimive, a po močnem poletnem premiku ter zaostrovanju denarne politike ostajamo previdni. Privlačna ostaja tudi izbira, da se z razporejanjem naložb med delniške in obvezniške, regije in panoge ne boste ukvarjali in to počnemo mi za vas. V tem primeru je idealen izbor Generali Galileo, kot mešanica delniških in obvezniških naložb. Jesenski meseci prinašajo stare izzive prihajajoče recesije in visoke inflacije, da geopolitičnih napetosti niti ne omenjamo, zato je potreba po uravnoteženosti naložb velika. Čas za pogumnejše investiranje bo prišel, a trenutno je najbolj preudarno zmanjšati tveganje.