Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

 

Padec inflacije, rast tečajev v ZDA

Julijski podatki o inflaciji v ZDA so končno le pokazali prve znake umirjanja rasti cen, kar je privedlo do še četrtega zaporednega pozitivnega tedna na borzah. Ameriški indeks S&P 500 je tako že več kot prepolovil padce iz prve polovice letošnjega leta. Po kar nekaj zaporednih mesecih, ko je inflacija presegala napovedi analitikov, so sveži podatki pretekli teden poskrbeli za olajšanje. Cene v ZDA, merjeno z indeksom CPI, so se na letni ravni v juliju dvignile za 8,5 % kar je 0,2 % manj od napovedi analitikov ter 0,6 % manj kot v mesecu juniju. Jedrna inflacija, ki ne vključuje cen hrane in energije, je s 5,9 % ostala na istem nivoju kot v juniju. Izrazito pozitivne reakcije vlagateljev in medijev dajejo slutiti, da to pomeni znak za hitro razrešitev krize ter vrnitev inflacije v dolgoletne trende brez, da bi centralne banke z drastičnim zaostrovanjem denarne politike povzročile recesijo. To je pogled skozi rožnata očala, a po več kot 22 % odboju tehnološkega indeksa Nasdaq iz junijskega dna, so vlagatelji lačni razlage, ki bi utemeljila tako močan in hiter odboj. Kljub dejstvu, da inflacija kaže znake umirjanja, le-ta ostaja na zelo visokih nivojih, glavni dejavnik za dezinflacijo oziroma nižjo stopnjo inflacije v juliju pa je padec cen nafte. Morebiten vnovičen skok cen črnega zlata bi premešal karte in spremenil obete tako v realnem gospodarstvu kot na finančnih trgih, zato inflacijske napovedi za prihodnje mesece ostajajo negotove oziroma močno odvisne od gibanja cen nafte.

Suša v Evropi dobiva vse širše razsežnosti

Čeprav smo v nekaterih delih Slovenije v zadnjem tednu le dobili nekaj malega dežja, suša in visoke temperature vse bolj pestijo evropska gospodarstva. Pomanjkanje padavin že nekaj časa povzroča preglavice v kmetijstvu, zadnje tedne pa se razsežnosti suše odražajo tudi na drugih področjih. Marsikje se stopnjujejo težave z oskrbo s pitno vodo. Zaradi nizkih pretokov rek je močno zmanjšana proizvodnja elektrike iz hidroelektrarn, otežen je rečni promet. Nemška reka Ren, ki igra zelo pomembno vlogo pri transportu goriv in industrijskega blaga je za nekatere tovorne ladje že prenizka za plovbo, mnoga podjetja so zato primorana iskati logistične alternative. Vse skupaj na staro celino v naslednjih mesecih prinaša dodaten ponudbeni šok, ki bo najbolj izrazit ravno na že tako problematičnih področjih energije in prehrane. Visoke cene energentov, predvsem plina in elektrike, tako še zaostrujejo gospodarski položaj. Pogled v jesen in zimo pa že dolgo časa ni bil tako pesimističen. Zdi se, da je recesija edini scenarij.

Mešani vtisi na azijskih trgih v razvoju

Na Kitajskem v ospredju ostajajo znane zgodbe – gospodarsko rast zavirajo strogi ukrepi za omejitev lokalnih izbruhov covida-19 in velike zamude pri izgradnji stanovanj, ki so posledica likvidnostnega krča v kitajskem nepremičninskem sektorju. Med nejevoljnimi kupci so slednje izzvale vse številčnejše bojkote odplačevanja hipotekarnih posojil. Po tem, ko je prodaja na drobno ter industrijska proizvodnja v juliju zaostala za napovedmi analitikov, je kitajska centralna banka včeraj znova znižala ključno obrestno mero. Več razlogov za zadovoljstvo je v zadnjem obdobju ponudil indijski trg, kjer je indeks Sensex že zelo blizu rekordnih vrednosti iz konca lanskega leta. Indija bo kot kaže leto 2022 končala kot najhitreje rastoče veliko gospodarstvo na svetu, rast BDP na letni ravni naj bi znašala 6,4 %.

NLB predstavila dobre rezultate prvega polletja

Domače delnice sledijo pozitivnim gibanjem na globalnih borzah. Vlečni konj indeksa SBI TOP v zadnjih dveh tednih so bile delnice Nove Ljubljanske banke, ki je v prvi polovici letošnjega leta prihodke na letni ravni povečala za 7 %. Čisti dobiček pa predvsem po zaslugi prevzema Sberbanke več kot podvojila. Ob višjih obrestnih merah so se precej povečali tudi obrestni prihodki. Odlično so se v prvi polovici avgusta odrezale delnice Luke Koper in Cinkarne Celje, medtem ko Krkine delnice ostajajo pod vplivom velike izpostavljenosti nepredvidljivim srednje in vzhodno evropskim trgom, obenem pa zaostrovanje sankcij proti Rusiji onemogoča vlagateljem dolgoročno vrednotiti poslovanje na ruskem trgu.

NASVET ZA VLAGATELJE

Centralne banke so in bodo v naslednjih mesecih najpomembnejši igralec kapitalskih trgov. Denarna politika se še naprej zaostruje, a vlagatelji že gledajo v 2023 in pričakujejo prva znižanja obrestnih mer. Fed in ECB se borita proti visoki inflaciji z višjimi obrestnimi merami s ciljem ohraniti kupno moč potrošnika, a krepko nižanje zaupanja potrošnikov in potrošnje kaže, da pri tem nista najbolj uspešni. Na prihranke močno vpliva visoka inflacija, ki se v Evropi še ne umirjanja. Močna upočasnitev gospodarske rasti je dejstvo in zdrs v stagflacijo mogoč. Zgodovinski podatki kažejo, da od glavnih naložbenih kategorij v razmerah stagflacije najbolje kaže delnicam, slabše nepremičninam, najslabše pa obveznicam in na koncu denarju oz. depozitom. A ker lahko centralne banke zelo hitro tudi obrnejo smer, še posebej če zdrsnemo v recesijo in se inflacija začne umirjati, je potreba po uravnoteženem portfelju velika. Tudi močan odboj predvsem tehnoloških delnic v poletnih mesecih narekuje večjo previdnost. Ostajamo pri priporočilu investiranja v kombinacijo globalnega sklada kot sta Generali Globalni ali Generali Prvi Izbor in naložb z fiksnim donosom kot sta Generali MM in Generali Bond. Ti skladi ostajajo osnova portfelja. Temu dodajamo začimbe kot so Generali Vitalnost, ker demografski trendi ostajajo močni in predvsem panoga zdravstva nudi ugodna vrednotenja. Zanimiva kljub izzivom ostaja Generali Indija – Kitajska. Vrednotenja so ugodna in profil rasti je še vedno privlačen, Kitajska kot ena redkih držav sprošča denarno politiko in zaliva trg z denarjem. Indija bo letos beležila dobre stopnje rasti, delniški trg pa se drži odlično. Zanimive ostajajo tudi delnice s področja energije in materialov, ki ponujajo odgovor na stagflacijo in kjer so vrednotenja zelo nizka, a privlačnost v očeh vlagateljev se je zadnje tedne kljub dobrim rezultatom precej zmanjšala. Zopet so se v ospredje prebile tehnološke delnice, predvsem velikih podjetij, ki so po relativno dobrih rezultatih pomirile vlagatelje, da posel teče dalje in da ostajajo privlačna naložba. Privlačna ostaja tudi izbira, da se z razporejanjem naložb med delniške in obvezniške, regije in panoge ne boste ukvarjali in to počnemo mi za vas. V tem primeru je idealen izbor Generali Galileo, s svojo 30-letno zgodovino in izkušnjami, ko smo previharili že precej neviht. Pred nami je vsekakor drugačno obdobje kot je bilo zadnjih deset let. Prinaša nove in drugačne naložbene priložnosti. Zgodovina investiranja namreč kaže, da za dežjem vedno posije sonce in najbolje jo odnesejo tisti, ki vztrajajo s periodičnim vlaganjem oziroma varčevanjem.