Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

 

 

Še en pozitiven teden na Wall Streetu

Ameriški delniški trg je kljub še enemu 0,75-odstotnemu dvigu obrestne mere in novici, da se je največje svetovno gospodarstvo še drugo četrtletje zapored nepričakovano skrčilo za 0,9 %, julij zaključil v slogu celotnega meseca, v zelenem. Podatek o negativni gospodarski rasti v drugem četrtletju lahko uvrstimo v rubriko slabih novic, ki so za obete na borzah dobre. V luči upočasnjevanja gospodarske aktivnosti namreč vlagatelji v svoja pričakovanja vračunavajo manj izrazito višanje obrestne mere ameriške centralne banke na prihodnjih zasedanjih oziroma njihovo znižanje v 2023. V zelo razburkanem dogajanju preteklega tedna so še največ zagona rasti borznih tečajev prinesle objave četrtletnih rezultatov največjih ameriških podjetij, ki so kljub očitnim znakom, da inflacija vse bolj vpliva na obnašanje potrošnikov, v celoti gledano zadovoljila pričakovanja vlagateljev. Zlasti to velja za večino tehnoloških velikanov, ki imajo največjo utež v najbolj spremljanih delniških indeksih. Apple, Amazon in Microsoft so pretekli teden pridobili med pet in deset odstotkov. Močno so pridobivala tudi energetska podjetja, ki so ob visokih cenah nafte zabeležila rekordne dobičke, bolj pesimistični toni pa so prihajali iz največjih podjetij v panogi osnovne potrošnje, ki čutijo posledice prilagajanja potrošnikov na inflacijo. Zelo donosna je bila na delniških trgih tudi minula sreda, ko je ameriška centralna banka naznanila dvig ključne obrestne mere na raven med 2,25 in 2,50 odstotka. Poteza je bila pričakovana, optimizem med vlagatelji pa je zavel po govoru guvernerja Fed, ki je nakazal, da bi lahko bilo zategovanje monetarne politike na naslednjih sejah manj izrazito.

Evropske delnice sledile pozitivnim premikom čez lužo

Ne glede na težave in negotovosti s katerimi se soočamo v evropskem gospodarstvu, tudi evropski delniški trgi v zadnjem obdobju solidno okrevajo. Če je ameriški BDP v drugem četrtletju presenetljivo padel, ravno obratno velja za sveže podatke o BDP v evroobmočju, ki je kljub stagnaciji nemškega gospodarstva v drugem četrtletju letos zrasel za 0,7 %. A še naprej so rasle tudi stopnje inflacije, ta je v evroobmočju julija na letni ravni znašala 8,9 %, v Sloveniji pa kar 11,7 %.

Srečanje Bidena in Xi Jinpinga ob naraščajočih napetostih v zvezi s Tajvanom

Obratno smer od delnic podjetij v zahodnih gospodarstvih so zopet ubrali trgi v razvoju, kjer so se tečaji vodilnih indeksov malenkost pocenili. Zaradi novih izbruhov koronavirusa se je proizvodna aktivnost na Kitajskem v juliju nepričakovano nekoliko skrčila. Zelo volatilne ostajajo delnice podjetij kitajskega nepremičninskega in tehnološkega sektorja. Odmevala je novica, da sta se ameriški predsednik Biden ter kitajski Xi Jinping na tri ure in pol trajajočem virtualnem vrhu med drugim dogovorila za prvo osebno srečanje odkar je Biden prevzel predsedniški položaj. Odnosi med vodilnima svetovnima velesilama so pod drobnogledom svetovne javnosti – vprašanje glede Tajvana, ki ga Kitajska smatra kot del svojega ozemlja, ZDA pa vsaj potihoma prepoznava kot neodvisno državo, bo bržkone eno ključnih za razvoj svetovnih geopolitičnih razmerij v prihodnosti, sploh v luči vse bolj odprte kitajske naklonjenosti Rusom. Delniški trg v zadnjem tednu so sicer bolj krojile novice iz nepremičninskega sektorja, kjer se težave kitajskih razvijalcev nepremičnin nadaljujejo. Nekatere ocene se gibljejo, da je za več kot 300 milijard dolarjev slabih nepremičninskih posojil v kitajskem bančnem sektorju, kar krha zaupanje v delniški trg.

Dobave zemeljskega plina po Severnem toku vse bolj okrnjene

Visoke cene nafte in večine ostalih surovin ter materialov, ki so prispevale velik delež k povišani inflaciji se povečini nekoliko umirjajo. To krepi upanje, da bi se lahko inflacijski pritiski po svetu nekoliko ublažili, a za Evropo problem ostaja šibak evro, ki prinaša višje stroške uvoza surovin in izdelkov iz preostalega dela sveta. Težava ostajajo tudi rekordne cene evropskega zemeljskega plina in elektrike. Zgolj v juliju so borzne cene elektrike poskočile za 25 %, zemeljskega plina pa za 33 %, še bolj se je podražil ameriški zemeljski plin. Glavni razlog je zmanjšana dobava ruskega plina. V prejšnjem tednu je plinovod Severni tok 1 obratoval zgolj na 20 % svojih zmogljivosti, ruski Gazprom se kot razlog za zmanjšane dobave sklicuje na težave pri vzdrževanju. Svoje k višjim cenam dodaja še vroče poletje, ki prinaša večjo porabo elektrike za potrebe hlajenja. A še več preglavic kot vroče poletje bi lahko kmalu prinesla mrzla zima. Zato Nemci vse glasneje razmišljajo, da morda ne bi zaprli še preostalih treh nukleark, ki naj bi se zaprle v decembru 2022. Končno, naj dodamo.

NASVET ZA VLAGATELJE:

Centralne banke ostajajo najpomembnejši igralec kapitalskih trgov. Trenutno zaostrujejo denarno politiko, a vlagatelji že gledajo v 2023 in pričakujejo prva znižanja. Fed in ECB se borita proti visoki inflaciji z višjimi obrestnimi merami s ciljem ohraniti kupno moč potrošnika, a krepko nižanje zaupanja potrošnikov in potrošnje kaže, da pri tem nista najbolj uspešni. Na prihranke močno vpliva visoka inflacija, ki se še ne umirja. V takem okolju, kjer je močna upočasnitev gospodarske rasti dejstvo in zdrs v stagflacijo mogoč, je investiranje zahtevno. Zgodovinski podatki kažejo, da od glavnih naložbenih kategorij najbolje kaže delnicam, slabše nepremičninam, najslabše pa obveznicam in na koncu denarju oz. depozitom. A ker lahko centralne banke zelo hitro tudi obrnejo smer, še posebej če zdrsnemo v recesijo in se inflacija začne umirjati, je potreba po uravnoteženem portfelju velika. Ostajamo pri priporočilu investiranja v kombinacijo globalnega sklada kot sta Generali Globalni ali Generali Prvi Izbor in naložb z fiksnim donosom kot sta Generali MM in Generali Bond. Ti skladi ostajajo osnova portfelja. Temu dodajamo začimbe kot so Generali Vitalnost, ker demografski trendi ostajajo močni in predvsem panoga zdravstva nudi ugodna vrednotenja. Zanimiva kljub izzivom ostaja Generali Indija – Kitajska. Zadnje leto so kitajske delnice predstavljale predvsem sinonim za stres, a položaj se popravlja. Vrednotenja so ugodna in profil rasti je še vedno privlačen, Kitajska pa kot ena redkih držav sprošča denarno politiko in zaliva trg z denarjem. Smo v obdobju ko kitajske delnice lahko nudijo nadpovprečne donose v primerjavi z ostalim svetom. Zanimive ostajajo tudi delnice s področja energije in materialov, ki ponujajo odgovor na stagflacijo, a vseeno se je zadnje tedne optimizem v panogi kljub dobrim rezultatom precej zmanjšal. Lahko pa se tudi odločite, da se z razporejanjem naložb med delniške in obvezniške, regije in panoge ne boste ukvarjali in to počnemo mi za vas. V tem primeru je idealen izbor Generali Galileo, s svojo 30-letno zgodovino in izkušnjami, ko smo previharili že precej neviht. Pred nami je vsekakor drugačno obdobje kot je bilo zadnjih 10 let. Prinaša nove in drugačne naložbene priložnosti. Zgodovina investiranja namreč kaže, da za dežjem vedno posije sonce in najbolje jo odnesejo tisti, ki vztrajajo s periodičnim vlaganjem oziroma varčevanjem.