Znaki normalizacije

Ameriška centralna banka bo danes zvečer z veliko verjetnostjo nadaljevala cikel dvigovanja obrestne mere, in sicer za 25 bazičnih točk na 1 odstotek. Razlogov za bolj zaostreno politiko Feda je več. Še najbolj očitnega lahko najdemo v gospodarski dinamiki ameriškega gospodarstva.

Zdi se, da je finančna kriza že dodobra pozabljena. Enostaven pogled na referenčne delniške indekse nam kaže sliko najvišjih tečajev v zgodovini. Tudi trg dela v Ameriki je blizu polne zaposlenosti. Edini manjkajoči podatek, ki bi kazal na pregrevanje trga dela, je rast plač. Le-ta je namreč še na dokaj depresivnih nivojih. Na tem mestu v zgodbo verjetno vstopa nova industrijska revolucija in digitalizacija številnih delovnih mest. S tem pa manjša pogajalska moč zaposlenih in visoka dobičkonosnost ameriških podjetij.

Visoka profitna stopnja in znižanje davkov na dobiček podjetjem, ki ga je napovedala nova ameriška administracija, daje oporo delniškim trgom in s tem »bianco menico« prej omenjeni instituciji za pospešitev dviga obrestnih mer. V preteklosti sem že argumentiral, da je za Fed indeks Dow Jones boljša referenca za odločitve kot ostali makroekonomski podatki.

Na marčevskem sestanku pa tudi Evropska centralna banka (ECB) ni stala križem rok. Kljub relativno sproščeni izjavi o monetarni politiki je nato na novinarski konferenci predsednik, Mario Draghi, osvetlil izjavo v bolj »ostrem« tonu. ECB je mnenja, da so s svojimi politikami dosegli maksimalno stimulacijo. Dejansko to potrjujejo tudi podatki iz evropskega gospodarstva. Da pa bo ECB še bolj samozavestna, bo potrebovala močnejše zagotovilo s strani prelivanja naftne inflacije v ostale sektorje.

Seveda pa v Evropi stvari niso vedno takšne, kot izgledajo. Nad Nizozemsko in Francijo se namreč zbirajo temni oblaki politične negotovosti. V primeru začetka vladanja populistov bi se namreč finančni ekosistem v Evropi bistveno spremenil. številni bralci se namreč še spomnijo brisanja ničel na dinarskih bankovcih in življenja v jugoslovanski hiperinflaciji. Eden izmed ukrepov Le Penove za »rešitev« Francije je namreč podreditev denarne politike vladi in posledično nekontrolirano tiskanje denarja.

Tako je današnji dan v znamenju iskanja znakov normalizacije. Današnji večer bo v znamenju Amerike in Nizozemske. Trgi pa se znajo odzvati zelo nepričakovano in v ta namen se je dobro zavedati, da smo v zrelem bikovem trgu in se ne prepustiti kakršni koli evforiji. Smiselno poiščite dober finančni nasvet.

Primož Cencelj, CFA, samostojni upravitelj