ZDA dosegle rekordno proizvodnjo nafte

Revolucija izkoriščanja nekonvencionalnih nahajališč nafte in zemeljskega plina se že pozna na globalnih energetskih trgih. S pomočjo novih tehnologij in tehnik, kot je horizontalno vrtanje, so v ZDA lani zabeležili 14-odstotno rast proizvodnje surove nafte, s čimer so se po rasti v svetovnem merilu zavihteli na prvo mesto. Dnevna proizvodnja je zrasla za več kot milijon sodčkov na dan, kar predstavlja nov mejnik v zgodovini ameriške naftne industrije.

»Nova« nafta je začela pritekati iz naftnih polj, ki se raztezajo od Severne Dakote vse do Južnega Teksasa, in je do neke mere poskrbela, da je kljub nekaterim šokom z oskrbo, ki so se lani pripetili na Bližnjem Vzhodu in v Latinski Ameriki, globalno ravnovesje med ponudbo in povpraševanjem ostalo dokaj uravnoteženo. Kljub rekordni rasti proizvodnje večina analitikov meni, da rast ameriške naftne industrije ne bo povzročila padca cen. Naftna renesansa v Severni Ameriki (tudi Kanada je lani zabeležila 7-odstotno rast proizvodnje) je namreč nastopila ravno v trenutku, ko se nekatere večje »stare« izvoznice, kot sta Venezuela in Nigerija, soočajo s padajočimi rezervami in upadom proizvodnje. ZDA še vedno ostajajo največja svetovna uvoznica surove nafte, vendar je zaradi rastoče domače proizvodnje uvozijo manj kot kadarkoli v zadnjih 30. letih. Del tradicionalne svetovne proizvodnje, ki je bila še do nedavna rezervirana za ZDA, se lahko zdaj preusmeri na druge nafte lačne trge Azije in Latinske Amerike. Rast proizvodnje v ZDA torej do določene mere nevtralizira upad proizvodnje v nekaterih delih sveta, trgi ostajajo v ravnotežju, to pa se odraža v relativni stabilnosti cen.

Poleg tega ima vnovični razcvet naftne industrije v ZDA pozitiven vpliv na širše gospodarstvo. V prvi meri na celotno industrijo, ki dobavlja proizvode in storitve naftnim podjetjem. Poleg tega si lahko v ZDA koristi obetajo vsi, ki so vpleteni v gradnjo infrastrukture za transport nafte in zemeljskega plina na račun poceni domačega plina že danes žanje sadove ameriška kemična industrija.

Sašo šmigić, pomočnik direktorja naložbenega sektorja

S skladom KD Surovine in energija pristopite na prihodkovno stran zgodbe rastočega trga energentov.