Zavarujte denar pred inflacijo

Nekateri vlagatelji postajajo vse bolj zaskrbljeni pred grozečo naraščajočo stopnjo inflacije. Kaj je inflacija?

 

 

Nekateri vlagatelji postajajo vse bolj zaskrbljeni pred grozečo naraščajočo stopnjo inflacije. Kaj je inflacija?
Inflacija pomeni, da denar izgublja na svoji realni vrednosti. Za lažjo predstavo, to pomeni, ali lahko danes kupimo enako količino mleka za 100 evrov, kot smo jo pred enim ali dvema leti. Zlasti v sedanji fazi nizkih obrestnih mer, je potrebno upoštevati inflacijo, saj pogosto odloča o tem ali bo imela vaša naložba dejansko dobiček ali izgubo. Kot vlagatelj morate zato biti previdni in se pred inflacijo zaščititi. V zadnjem času se je močno povečal strah, da bi lahko finančne spodbude fiskalne politike in visoka državna poraba, privedli do zvišanja inflacije. Zmerna inflacija je na splošno dobra za delnice, saj je običajno povezana s pozitivno gospodarsko rastjo in naraščajočimi dobički podjetij. Ko pa se gospodarstvo pregreje in inflacija previsoko naraste, lahko za vlagatelje na borzi postane takšno stanje neprijetno.

Kako je z naložbami v delnice v času inflacije?
Raziskave kažejo, da so naložbe v delnicah v 90 odstotkih presegale inflacijo, ko je bila inflacija nizka, to je pod 3 odstotke in je začela naraščati. In točno na tej točki se nahajamo danes. Na srečo, ne odreagirajo vsi sektorji enako na inflacijo, nekateri so zelo prizadeti, drugi manj, nekateri pa z inflacijo celo pridobijo.

Nam lahko bolj podrobneje razložite kakšno je razmerje med cenami delnic in inflacijo?
Teoretično bi morale delnice zagotavljati zaščito pred inflacijo: višje cene povzročajo dvig nominalne prodaje, kar posledično spodbuja rast cene delnic. Vendar ta učinek ponavadi izničijo višji vhodni stroški podjetij. V praksi se učinki inflacije na prodajo razlikujejo glede na gospodarski sektor in na njegovo sposobnost, da višje vhodne stroške prenese na končne uporabnike.
Težava je, da se bo trg ob naraščanju inflacije odzval negativno, pogosto bo diskontiral prihodnje denarne tokove po višji stopnji, saj bo realna vrednost v prihodnosti nižja. Vendar bodo nekateri sektorji verjetno bolje absorbirali negativni vpliv, drugi pa bodo verjetno imeli koristi od njega.

Kako je ključna obrestna mera povezana z inflacijo?
Na vladni strani inflacijo nadzoruje ključna obrestna mera. Če se ključna obrestna mera zniža, si bodo banke izposodile več denarja. Poveča se ponudba denarja in s tem stopnja inflacije. Če se ključna obrestna mera poveča, si banke pri centralni banki izposodijo manj denarja. To upočasni rast ponudbe denarja in upočasni inflacijo.

Verjetno vse nas zanima kako lahko zaščitimo denar pred inflacijo?
Inflacija je stalna spremljevalka našega denarnega sistema. Ne dovolite, da vas ustrahuje, ampak vedno pomislite na resnično izgubo vrednosti. V sedanji fazi nizkih obrestnih mer morate kot investitor biti aktivni, da se zaščitite pred inflacijo. Preverite ali obresti oziroma donosnost vaših naložb presegajo ali vsaj kompenzirajo inflacijo. Le tako boste svoj denar zaščitili pred inflacijo.
Dolgoročno je široko razpršen delniški portfelj v preteklosti vedno zagotavljal zelo dobro zaščito pred inflacijo. Z zmerno povečano inflacijo delnice ponujajo dobro okolje za rast cen.

Kakšen je torej vaš nasvet glede inflacije za naše poslušalce?
Inflacija je vsekakor nekaj kar je ves čas prisotno v našem življenju, če se tega zavedamo, ali ne.
Danes se o tem več govori kot pred letom ali dvema, ker inflacija raste. Tiče se pa vseh nas, ne glede na to, ali se z njo ukvarjamo samo kot potrošniki, ali pa kot potrošniki in vlagatelji, in ne glede na to, ali so naši prihranki 100, 1000 ali milijon evrov.

Kot sem že omenila zgodovina nas uči, da je široko razpršen delniški portfelj v preteklosti vedno zagotavljal zelo dobro zaščito pred inflacijo.

Če želite izvedeti več, vas vsekakor vabim, da se udeležite brezplačnega finančnega webinarju, ki ga bo naša družba Generali Investments organizirala na temo Inflacije: 5 glavnih vprašanj in odgovorov oziroma, kaj bi se o inflaciji morali naučiti v osnovni šoli pa se nismo. Prijavite se lahko na tej spletni strani. Toplo vabljeni.

 

O avtorju: Lidija Selič

Strokovna finančna svetovalka z bogatimi izkušnjami na področju borznega posredovanja in svetovanja. Od leta 2017 je zaposlena v družbi Generali Investments (prej KD Skladi). Dobre odnose z vlagatelji gradi na medsebojnem zaupanju, ki je ključnega pomena za uspešno sodelovanje in izbiro ustrezne strategije, ki bo vlagatelja vodila do zastavljenega cilja.