Vztrajati pri depozitih ali vstopiti na kapitalske trge?

V Sloveniji še ne moremo trditi, da so alternativne investicije izpodrinile tradicionalne, ampak se že kaže večje zanimanje za le te in samo vprašanje časa je kdaj nas to čaka, saj se trg močno spreminja in mnenje ostaja, da bodo alternativne investicije samo pridobivale na tržnem deležu.

 

 

Kako hitro se bomo otresli tradicionalnih naložb, pa je seveda odvisno od vsakega posameznika; od tega v kaj verjamemo, na kaj smo navajeni, morda celo navezani in kaj nam je prineslo želene rezultate v preteklosti.

Depoziti žal ostajajo še vedno varen pristan večine Slovencev, ki se oklepajo tradicionalnih naložb. In še vedno slišimo koga reči, da je najboljše imeti denar na banki, na varnem, čeprav so obresti minimalne in čeprav je že dolgo jasno, da depoziti niso več naložba. Depozit je lahko le trenutno parkirišče za vaš denar. Možnosti za donose bo potrebno iskati drugje, saj z depoziti ljudje le izgubljajo na vrednosti svojih prihrankov. In če k vsemu dodamo še stopnjo inflacije, imamo dovolj dober razlog, da damo priložnost kapitalskim trgom.
O investiranju denarja na delniške trge pa nekateri niti slišati nočejo, saj delnicam ne zaupajo oziroma jih povezujejo z igrami na srečo. Kdor tako razmišlja, si išče le izgovor za to, da ni storil ničesar za plemenitenje svojih financ. Vendar, zavedajmo se že, da moramo za svoje dobro nekaj storiti. Naše finance so naša prihodnost, zato jih ne postavljajmo več na stranski tir.
Če se se vam zdi, da imate premalo finančnega znanja za vstop na kapitalske trge, je za začetnike dobra izbira naložba v vzajemne sklade, kajti z njimi sprejemamo manjšo mero tveganja kot pri direktnih naložbah v posamezno delnico. Denar pa imamo na razpolago prav v vsakem trenutku. S pomočjo finančnega svetovalca bosta skupaj izbrala vam primerno naložbo, ki vam bo zagotovila optimalno razmerje med varnostjo in donosnostjo.

Vzponi in padci delnic na finančnih trgih pa so povsem običajni. Zgodovina nam kaže, da so tudi recesije del borznih trgov, dobro pa jih prenesejo tisti vlagatelji, ki ostanejo mirni in investirani. Borza deluje tako kot človeški utrip, včasih gre hitreje in višje, včasih pa počasneje in nižje. Tako kot človeški utrip po maratonu, se mora tudi delniški trg občasno spočiti in počasi okrevati, vmes globoko vdihniti, da bo spet pripravljen na vrhunsko izvedbo.

Ne glede na to, če smo v recesiji ali ne, je pomembno, da imate široko razpršen portfelj, ki vam omogoča mirno spanje tudi v času viharjev. In za vsako recesijo, se lahko veselimo ponovnega borznega maratona.

Odločitev za naložbo ne sme biti odvisna od dobrega tečaja ali časovnega taktiziranja, ampak veliko bolj od časovnega horizonta, osebnih ciljev in pripravljenosti k tveganju. Kljub temu pa je smiselno letno pregledati posamezne naložbe v portfelju, če se še ujemajo z vašo naložbeno strategijo in vašimi cilji.

Kot vedno na delniških trgih, velja tudi za delniške sklade: dlje kot vlagate svoj denar, manjše je tveganje za izgubo. Na dolgi rok se kratkoročna nihanja tečajev medsebojno uravnotežijo. Strokovnjaki zato priporočajo, da varčevalci vlagajo svoj denar vsaj 10 let ali celo dlje. Nalagajte torej denar, ki ga kratkoročno ne potrebujete, ostalo lahko pustite na depozitu, ali še bolje v bolj varnih denarnih ali obvezniških skladih.

Torej, če želite, da bo vaše premoženje donosno naloženo, boste morali nekaj storiti z vašim prihranki na banki. Sicer, tako rekoč, mečete denar skozi okno. Če veste, koliko denarja vam mesečno ostaja viška, koliko tveganja lahko prevzamete s posamezno naložbo in ko spoznate možnosti naložb v vzajemne sklade, potem pogumno naprej. Brez vstopa na kapitalske trge, boste v prihodnosti veliko zamudili in tako ali drugače izgubljali na vrednosti svojega premoženja.

 

O avtorju: Lidija Selič

Strokovna finančna svetovalka z bogatimi izkušnjami na področju borznega posredovanja in svetovanja. Od leta 2017 je zaposlena v družbi Generali Investments (prej KD Skladi). Dobre odnose z vlagatelji gradi na medsebojnem zaupanju, ki je ključnega pomena za uspešno sodelovanje in izbiro ustrezne strategije, ki bo vlagatelja vodila do zastavljenega cilja.