Tri stvari, ki jih lahko naredite, da postanete uspešen vlagatelj

Borzni trgi se tresejo in vlagatelji so v nezavidljivem položaju, saj čustvo, kot je strah, prinaša neracionalnost. Ob tem vsak posameznik po svoje interpretira različne informacije, ki so danes dosegljive bolj kot kadarkoli prej. Tako borzni trgi postanejo nestanovitni, nepredvidljivi, kompleksni in nerazumljivi.

 

 

Ponovno se vračamo v preteklost, ko je vse to že bilo doživeto in preživeto. Ponovno je v ospredju določeno psihološko stanje na delniškem trgu. Ste prav v takšnih obdobjih pripravljeni postati boljši vlagatelj? Če razmišljate v tej smeri, vam bom predstavila 3 korake, kaj lahko storite, da izboljšate svojo naložbeno pot do želenega finančnega cilja.

Ne glede na katerikoli letni čas je prav vsak trenutek primeren trenutek, da izboljšate svoje finance. Vlaganje skupaj s toleranco do tveganja je del celovitega in uspešnega finančnega načrta. Ko razmišljate o svojem naložbenem načrtu, lahko storite naslednje 3 stvari, da postanete boljši vlagatelj.

Prva stvar, ki jo morate narediti na poti k uspešnemu doseganju začrtanega finančnega cilja je, da razmislite in določite svojo toleranco do tveganja. Prav vaša toleranca do tveganja je eden od ključnih gradnikov uspeha vaše naložbe. Toleranca glede tveganja je odvisna od vaše sposobnosti za spopadanje s potencialnim padcem vrednosti vaših naložb. Če ne upoštevate svoje tolerance do tveganja torej, koliko vmesnega nihanja svoje naložbe ste še pripravljeni sprejeti, boste enostavno sprejemali slabe naložbene odločitve. In to se dogaja velikemu številu vlagateljev. Da se temu izognete, naj bi posameznik sprejemal le toliko tveganja, kolikor si ga lahko privošči. Ne zgolj na podlagi svojega odnosa do tveganja, temveč glede na naravo svojih ciljev in finančnih razmer.

Kaj je donos?
Poenostavljeno donos pomeni dobiček ali izgubo, ki jo ustvari naš denar v času, ko smo mu dali določeno funkcijo, smo jo »zaposlili«. Donosnost se običajno izrazi kot odstotek investiranega premoženja oziroma kapitala. Vprašanje: kako bi se počutili, če bi ravnokar izvedeli, da je vrednost vaše investicije v mesecu dni padla iz 20.000 EUR na 10.000 EUR? Če bi bila vaša prva misel, kako se iz investicije umakniti, potem visoka raven tveganja pri investiranju ni primerna za vas.

Vaša toleranca do tveganja je sestavljena iz dveh delov
Iz finančnega – to je tveganje, ki si ga lahko privoščite v denarnem smislu. Vprašanje, ki si ga morate zastaviti je, ali si lahko privoščite vmesno izgubo denarja, ki ga vlagate? Vedno namreč obstaja možnost, da se bo lahko vaša investirana vrednost v določenem vmesnem obdobju zmanjšala. Ugotovite torej, koliko vmesne nerealizirane izgube si lahko privoščite. Vlagajte in investirajte le s tistim delom sredstev, kjer si lahko privoščite vmesne izgube in katerega lahko za nekaj časa pogrešate ter od tega dela likvidnostno niste odvisni.

Iz čustvenega – tudi če si lahko privoščite vmesno nerealizirano izgubo vloženega denarja je pomembno vprašanje ali ste se čustveno sposobni s tem soočiti? Ali razumete svoje čustvene reakcije kot posledico dogajanj na trgih? Ali boste obsesivno spremljali in preverjali, kaj se z naložbo dnevno ali tedensko dogaja? Bo vaša zaskrbljenost zaradi trgov obremenila vas in vaše odnose? Tudi tisti z visoko toleranco do čustvenega tveganja lahko pretiravajo v nasprotni smeri, do preveč prestrašenih, in se tega morajo zavedati ter ukrepati, preden jih to spravi v težave.

Analizirajte torej svojo toleranco do tveganja in ugotovite svoje meje. Ko boste bolje razumeli sebe, boste lahko oblikovali svoj naložbeni portfelj na način, ki vam bo koristil in vam pomagal prevzeti za vas sprejemljivo raven tveganja, da boste lažje dosegli svoje finančne cilje, ne glede na to, ali vlagate v sklade, lastniške vrednostne papirje (delnice), v nepremičnine, v obveznice ter drugo.

Drugo pomembno vprašanje, na katerega morate odgovoriti pa je, zakaj vlagate? Pomembno je razumeti svoje motive, saj različni finančni cilji zahtevajo različne pristope k vlaganju – še posebej, če je vaš časovni okvir za določene cilje krajši ali daljši od časovnega okvira za druge cilje. Določite torej, kaj želite s svojim denarjem doseči, hkrati bodite realni glede tega, kako vam lahko vlaganje pri tem pomaga. Ko boste razumeli lastne motive, boste lahko sprejemali boljše naložbene odločitve.

In še tretje – ali razumete, v kaj vlagate? Eden od svetovno najbolj prepoznavnih vlagateljev Warren Buffett je vedno zagovarjal, da vlagatelji svojega denarja naj ne vlagajo v naložbe, ki jih ne razumejo. Preden investirate v nekaj se prepričajte da razumete, kako to deluje. Začeti z delnicami in obveznicami ter vzajemnimi skladi je smiselno, ker je tovrstne naložbe dokaj enostavno razumeti. Ni potrebe biti strokovnjak, vendar morate imeti splošno predstavo o tem, kako vaša naložba deluje in o dejavnikih, ki vplivajo na izbrano naložbo. In ne pozabite: lahko imate več finančnih ciljev. Vaš naložbeni portfelj bo zato oblikovan tako, da bo odražal vaše različne cilje in njihove časovne okvire.

Torej, vlaganje in investiranje je lahko odličen način za povečanje vašega premoženja. Vendar je nekaj, o čemer morate razmisliti. Razmislite, kaj s plemenitenjem svojega premoženja želite doseči in ugotovite, kakšen je vaš naložbeni slog (konservativen, uravnotežen ali dinamičen). Vedeti morate, kaj vam ustreza, saj določena razporeditev sredstev ni primerna za vse. Vzemite si torej čas, da spoznate sebe in svoje naložbe, kar bo pozitivno prispevalo na poti plemenitenja vašega premoženja.

 

O avtorju: Katja Bogataj Kopriva

Strokovna finančna svetovalka z dolgoletnimi izkušnjami v industriji vzajemnih skladov. V družbi Generali Investments (prej KD Skladi) je že od leta 2006. Njen vsakdanji izziv sta zadovoljstvo strank družbe ter uspešno plemenitenje njihovih portfeljev.