Trenutna dogajanja na kapitalskih trgih

Aktualno dogajanje okoli pojava virusa Covid-19 v Evropi in njegova širitev izven območja Kitajske, je v zadnjem tednu sprožila popravek na svetovnih kapitalskih trgih. Glavno vprašanje, ki vlagatelje zanima je, koliko časa lahko ta popravek traja in na kateri točki se bodo trgi stabilizirali?

 

Po poročanju poslovnega portala CNBC so, z zadnjim popravkom, ameriški delniški trgi vstopili v območje korekcije.

Gledano z zgodovinskega vidika, vidimo, da so trgi v svoji osnovi volatilni in reakcije ob takih dogodkih niso nič nenavadnega. Če pogledamo malo nazaj v čas, vidimo, da smo bili po drugi svetovni vojni priča kar 26 tovrstnim popravkom, ki so za okrevanje v povprečju potrebovali štiri mesece.

Zadnjemu tovrstnemu popravku, v višini do 20%, smo bili priča ob koncu leta 2018. Popravki so bili tudi v letih 2015, 2011 in 2010, a niso ogrozili trenutnega bikovskega trenda vse od leta 2009.

Občutnejšim popravkom oz. nastopu medvedjega trenda (zadnje tako gibanje smo videli v obdobju 2007-2009) pa smo bili v tem obdobju priča 12-krat.

Trenutna dogajanja na kapitalskih trgih so nestanovitna in pod vplivom trenutne epidemije. Vlagatelji na tako hitre popravke prevečkrat reagirajo čustveno in opremljeni s premalo informacijami, kar jih lahko vodi v napačno strategijo in odločitve.

Kaj pri Generali Investments svetujemo vlagateljem?
Svetujemo, da se pred odločitvami posvetujete z našimi strokovnimi finančnimi svetovalci. Pomembno je ponovno pregledati aktualno sestavo portfelja, slediti svoji zastavljeni varčevalni strategiji in pregledati stopnjo tveganja, ki si jo kot vlagatelj lahko privoščimo.

Kaj je prava strategija?
Za kapitalske trge je značilno, da se vrednosti tečajev spreminjajo in s tem vedno ustvarjajo tudi dobre priložnosti.
Vsakemu padcu sledi obrat na kapitalskih trgih. To pa pomeni, da bodo rasti sledile tudi vrednosti enote premoženja vzajemnih skladov. Da bi se izognili ugibanjem, kdaj je pravi čas za začetek varčevanja, vam svetujemo da preverite naš nasvet o 7 ZLATIH PRAVILIH, ki jih morate upoštevati v današnjih razmerah na kapitalskih trgih.