Telekom je novo vlado pozdravil z 12-odstotnim poskokom

Domači trg: Dušan Mramor kot finančni minister vliva borznikom upanje na nadaljevanje privatizacije

Slovenija je minuli teden dobila novo vlado. Kljub mnogim pomislekom in veliko skrbem, ki jih je koalicija minuli mesec povzročila borznim vlagateljem, so zaslišanja bodočih ministrov za finance in gospodarstvo pred pristojnimi parlamentarnimi odbori prinesla vsaj začasno nekaj olajšanja.

Predvsem izbor Dušana Mramorja za novega finančnega ministra borznikom vliva kar nekaj upanja po nadaljevanju začetih poti prejšnje vlade – vsaj na področjih obljubljene restriktivne monetarne politike in seveda privatizacije.

Izjavo obeh pristojnih ministrov o nadaljevanju privatizacije družb s seznama 16 podjetij, predvsem pa Telekoma, je borza pozdravila z navdušenjem in delnica Telekoma se je tako v slabem tednu dni podražila za skoraj 12 odstotkov. Klub temu je treba na tem mestu opozoriti vlagatelje pred pretirano nakupovalno mrzlico, saj besede posameznih ministrov lahko postanejo »meso« šele s sklepom vlade kot celote.

Vsekakor naj bi po besedah predstavnikov Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki prodajo Telekoma operativno vodi, vlada svoje uradno stališče predstavila do konca septembra. Vsaka drugačna odločitev kot nadaljevanje postopka prodaje, seveda brez sporne (nemogoče) izločitve infrastrukture iz podjetja, bi predstavljala za Slovenijo veliko sramoto.

Medtem pa so upravljalci državnega premoženja dosegli velik uspeh pri prodaji Aerodroma Ljubljana, saj je cena, ki jo bo plačal nemški Fraport, naravnost vrtoglava. Po vseh relativnih kazalnikih vrednotenja podjetij dosežena kupnina namreč daleč presega vsa pričakovanja analitikov. Da so Nemci plačali tako visoko ceno, daje slutiti, da imajo z našim letališčem velike načrte pri razvoju tako potniškega kot tovornega prometa. Kupnino za podjetje bodo prodajalci večinskega deleža na svoje račune dobili po prejeti odločbi Agencije za varstvo konkurence. To naj bi se zgodilo že v naslednjih tednih, nato pa bo sledila obvezna ponudba za prevzem preostalih delnic.

Grega Meden, samostojni upravitelj