Stabilni obeti za železovo rudo

Povpraševanje po železovi rudi bo, podobno kot letos, v prihodnjem letu v veliki meri odvisno od dinamike kitajskega nepremičninskega trga. Večina analitikov meni, da bo načrtovano povečanje proizvodnje največjih globalnih dobaviteljev iz Brazilije in Avstralije brez večjih pretresov absorbiral revitaliziran kitajski gradbeni sektor, zaradi česar ne pričakujejo večjih premnikov v tržni ceni železove rude.

Stimulativni ukrepi kitajske oblasti, namenjeni oživitvi domačega nepremičninskega trga, so imeli poleg seveda pozitivnega vpliva na rast BDP izjemno pozitiven vpliv tudi na gibanje tržne cene železove rude ter posledično na gibanje tržne vrednosti delnic globalnih rudarskih in jeklarskih podjetij. Potem, ko je v začetku leta postalo jasno, da bo Kitajska zaradi zagotavljanja ciljne stopnje rasti, začela stimuliranje nepremičninskega sektorja (prek nižjih obdavčitev in lažjega dostopa do virov financiranja), smo bili priča obratu trenda pri železovi rudi. Cena za dostavo na Kitajskem, se je s 40 dolarjev, kot je bilo za metrično tono železove rude treba odšteti januarja, do konca aprila dvignila na več kot 70 dolarjev za metrično tono. V enakem obdobju smo bili priča še hitrejši rasti rudarskih in jeklarskih podjetij, katerih tržne cene delnic so v tem obdobju pridobile, merjeno v ameriških dolarjih, v povprečju več kot 200 odstotkov vrednosti.

Kljub impresivnemu letošnjemu letu je treba opozoriti, da večina delnic v tem segmentu še vedno ni pokrila izgub na triletni ravni, saj je bil v zadnjih letih ravno sektor materialov najbolj na udaru. Samo lani so delnice v sektorju, ponovno v ameriških dolarjih, v povprečju izgubile več kot 60 odstotkov vrednosti. Glavni razlogi, zaradi katerih so se delnice rudarskih in jeklarskih podjetij znašle lani v nemilosti investitorjev, so z izjemo »umetno« spodbujene rasti kitajskega nepremičninskega trga še vedno na mizi. Globalna gospodarska aktivnost naj bi se v prihodnje nekoliko povečala, vendar smo kljub temu daleč od potencialne rasti.

V zadnjem tednu je za nekaj dodatne evforije poskrbel novo izvoljeni ameriški predsednik Donald Trump, z ambicioznim načrtom investiranja v ameriško infrastrukturo, ki pa, roko na srce, tudi v primeru uresničitve najbolj ambicioznega scenarija ne bo bistveno spremenil ravnotežja na globalnem trgu materialov. Tu ima še vedno v rokah škarje in platno Kitajska, ki s svojimi odločitvami kroji usodo rudarskih in jeklarskih podjetij.

Sašo šmigić, pomočnik direktorja naložbenega sektorja – vodja analiz