Se bo denar od prodaj vrnil na borzo?

Domači trg: Po prevzemu Mercatorja bo nekaj deset milijonov evrov iskalo nove naložbe

Avgust  na Ljubljanski borzi tradicionalno postreže z objavo polletnih rezultatov kotirajočih družb. Minuli teden so jih tako objavili Gorenje, Telekom,  Zavarovalnica Triglav in Luka Koper, ta teden pa jih bosta objavila še Petrol in Mercator.  Doslej objavljene bilance  borznih podjetij  so razmeroma dobre in dodatno krepijo optimizem borznih vlagateljev, ki ga sicer ženejo predvsem privatizacijski procesi in že končane prevzemne  zgodbe.

 

Ta teden se bo končala najdaljša privatizacijska saga v zgodovini domače borze. Prevzemna ponudba Agrokorja za delnice Mercatorja se izteče konec tedna in tako bo naš največji trgovec po maratonskem prodajnem procesu končno le dobil strateškega partnerja, mali delničarji pa kupnino, ki bi pred leti lahko bila mnogo višja.  

 

Po nekaterih ocenah bi se tako lahko septembra nazaj na Ljubljansko borzo v druge naložbe vrnilo nekaj deset milijonov evrov svežega kapitala, še več pa iz prihajajočih prevzemnih ponudb Letrike in Aerodroma Ljubljana, ki jih pričakujemo bolj pozno jeseni. Zato imajo optimizem vlagateljev in posledično rastoči tečaji delnic na Ljubljanski borzi trdno podlago, ki je pričakovani zapleti s prodajo  Telekoma Slovenije niso omajali.

 

Predvsem tudi zato, ker so ideje politikov o izločitvi infrastrukture iz Telekoma težko uresničljive, saj ta ne bi pokopala samo prodaje podjetja, temveč  morda tudi podjetje samo. Če bi se to res zgodilo, bi namreč Telekom moral nemudoma odplačati 300 milijonov evrov vredne obveznice, ki so bile na mednarodnih finančnih  trgih izdane leta 2009. Izločitev infrastrukture in močno poslabšana finančna slika podjetja bi prodajo Telekoma ustavili za nekaj let, in kaj lahko bi se zgodilo, da bi se ponovila saga, ki jo omenjam na začetku članka. Da prodaja Telekoma postane podobna prodaji Mercatorja, si Slovenija ne more privoščiti.  

 

Grega Meden, samostojni upravitelj, KD Skladi