Revolucija pri zdravljenju raka

Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) je 30. avgusta odobrila revolucionarno zdravilo kymriah. Včasih je za nenapisano pravilo veljalo, da razvoj novega zdravila stane okoli milijardo evrov. Toliko naj bi po nekaterih podatkih v razvoj od leta 2012 vložilo tudi švicarsko farmacevtsko podjetje Novartis. Vseeno se stroški razvoja novih zdravil v zadnjih letih znižujejo, saj to omogoča napredek v tehnologiji. Ta omogoča več poskusov v krajšem času.

Zdravilo je namenjeno določeni vrsti levkemije. Deluje tako, da bolniku vzamejo kri, nato pa bele krvničke gensko reprogramirajo tako, da poiščejo in uničijo rakave celice. Te spremenjene bele krvničke bolniku vrnejo nazaj v krvni obtok. Te v krvi uspešno poiščejo in uničijo rakave celice. Celotnemu postopku se reče genska terapija, kjer spremenjen lastni imunski sistem človeka uniči rakaste celice. Cena zdravila je postavljena pri 475.000 ameriških dolarjih. Na leto je novih primerov obolenja približno 3.100 in kar 70 odstotkov teh lahko spravijo v mirovanje z že znanimi zdravili. Novo zdravilo pa pride v poštev pri bolnikih, ki so mlajši od 25 let in klasična terapija pri njih ne deluje oziroma se je rak že dvakrat vrnil. Novartis je pri testiranju zdravilo preizkusil na 68 ljudeh, od katerih je bilo 63 primernih za zdravljenje. Od teh 63 je 52 ljudem uspelo spraviti raka v mirovanje, kar je 82-odstotna uspešnost. Cena zdravila se zdi na prvi pogled visoka, vendar so celotni stroški zdravljenja primernih pacientov po zdajšnjih metodah še precej višji. Tako je novo zdravilo precej cenejše od obstoječega zdravljenja. Če seštejemo številke, vidimo, da Novartis z novih zdravilom ne bo pokril stroškov razvoja. Se pa seveda z novimi odkritji ponujajo nove možnosti pri razvoju zdravil tudi proti ostalim rakavim obolenjem. Letni stroški zdravljenja raka na globalni ravni naj bi znašali več 100 milijard dolarjev. Trg je velik in nova odkritja lahko posamezno podjetje pripeljejo do precej višje prodaje. To pojasni tudi prevzem Kite Pharme za 11,9 milijarde dolarjev s strani Gilead. Kite pričakuje pozitivno odločitev FDA do konca novembra za zdravljenje raka s podobnim zdravilom, kot ga je razvil Novartis. Želijo pa postati prvi na področju zdravljenja z gensko terapijo na svetu.

Investitorji, ki imajo v lasti podjetja, ki so zelo aktivna na omenjenem področju, so z napredki zelo zadovoljni, cene delnice namreč pridobivajo vrednost. Vseeno je do bolj množičnega zdravljenja raka še dolga pot, na kateri bo za razvoj porabljenega še veliko denarja.

O avtorju: David Zorman

David Zorman je diplomiral leta 2008 na ekonomski fakulteti v Ljubljani. Že kot študent si je leta 2005 začel nabirati znanja s področja upravljanja premoženja kot finančni analitik v borznoposredniški družbi KD BPD. Januarja 2008 se je zaposlil v družbi Generali Investments (prej KD Skladi), kjer upravlja globalni sklad skladov Generali Prvi izbor, geografski sklad Generali Amerika ter sektorska sklada Generali Tehnologija in Generali Vitalnost. Revija Moje finance mu je leta 2010 podelila prestižno priznanje najboljšega upravitelja leta.

Tags: , , , , , , ,