Razlika med varčevanjem in investiranjem

Na področju varčevanja se pogosto razpravlja o tem, kako varčevati, pri čemer je zelo pomembno, da dobro poznamo svoje mesečne stroške oziroma obveznosti. Pogosta napaka večine izmed nas je prepričanje, da varčujemo z zneskom, ki nam ostane na koncu meseca.

 

 

Veliko bolje bo, če razmislite, kakšnemu mesečnemu znesku se lahko odpoveste in ga že takoj na začetku meseca odvedete za varčevanje. Po navadi večina varčevalcev presežke denarja še vedno pušča na bančnem računu in so sprva zadovoljni, ker jim z mesečnimi prihranki količina denarja počasi narašča. V današnjih časih nizkih obrestnih mer pa boste žal hitro ugotovili, da se vaš prihranjeni kapital v bistvu poveča le za vaše mesečno vplačilo. In tu nastopi naslednja tema – investiranje.

Zakaj varčevanje in investiranje ni enako

Varčevanje in investiranje sta dve različni stvari, vendar obe zelo pomembni za gradnjo vašega premoženja.
Varčevanje pomeni, da se odpoveste določenemu znesku denarja in namesto, da ga zapravite, ga prihranite. Tako ustvarjen kapital vam je ves čas na voljo. Takšno varčevanje predstavlja osnovo za investiranje denarja.

Investiranje pa pomeni zavestno nalaganje denarja z namenom, da se vam v prihodnosti vrednost premoženja poveča. Pri investiranju se naloženemu znesku odpoveste za daljše časovno obdobje, od vrste naložbe pa je odvisno, kako hitro boste v danem trenutku lahko dostopali do sredstev.

Zakaj je smiselno, da prihranjeni denar investiramo?

V času, ko so obrestne mere tako rekoč nične, ni smiselno varčevati na bančnem računu. Vaši prihranki se sicer počasi večajo, vendar so vedno enaki le vašemu vplačanemu znesku. Kljub vsem naporom in odrekanju pa z varčevanjem le na bančnem računu, ne boste zlahka dosegli zastavljenega cilja. Pot do cilja bo s takšnim načinom veliko daljša kot, če bi izbrali alternativo varčevanju na banki. Za ustvarjanje bistveno višjih donosov oz. za plemenitenje svojega premoženja morate ubrati povsem drugo pot, denar je namreč treba pametno naložiti.

Varčujte v vzajemnih skladih

Varčevanje v vzajemnih skladih ponuja odlično alternativo bančnemu varčevanju, s katero lahko boljše oplemenitite svoje prihranke. S takšno obliko naložbe boste udeleženi v svetovnem gospodarskem dogajanju in boste dolgoročno dosegali bistveno višje donose od varčevanja v depozitih, hkrati pa so vam sredstva na voljo, ko jih potrebujete.

Varčevanje v vzajemnih skladih je primerno za različne naložbene cilje: za boljšo pokojnino, za šolanje otrok, nakup avtomobila, nepremičnine ali pa le za uresničitev osebnih želja.

Čas je denar

Da bo vaša pot do zastavljenega cilja čim krajša, je dobro začeti z varčevanjem čim prej, ko je to možno, kajti resnično veliki koraki se pojavijo na koncu daljšega varčevalnega obdobja, ko lahko izkoristite pozitivne učinke obrestno obrestnega računa. In zakaj je tako? Ker se v celotnem obdobju ne plemenitijo le vaši vplačani zneski, temveč tudi vaši vsakoletni donosi, ki so iz leta v leto večji.

Čas in učinek obrestno obrestnega računa, sta močni orožji pri plemenitenju vašega premoženja. Brez tega ne boste dosegli veliko, razen če imate že na začetku na razpolago veliko kapitala. Z varčevanjem začnite torej dovolj zgodaj in izberite sebi primerno naložbo. Nato le pustite času, da naredi svoje in verjemite, da ni razloga, da bi šlo kaj narobe.

 

 

O avtorju: Lidija Selič

Strokovna finančna svetovalka z bogatimi izkušnjami na področju borznega posredovanja in svetovanja. Od leta 2017 je zaposlena v družbi Generali Investments (prej KD Skladi). Dobre odnose z vlagatelji gradi na medsebojnem zaupanju, ki je ključnega pomena za uspešno sodelovanje in izbiro ustrezne strategije, ki bo vlagatelja vodila do zastavljenega cilja.