Prva faza trgovinskega sporazuma na vidiku

Ameriški minister za ekonomijo Wilbur Ross je na nedavni novinarski konferenci povedal, da naj bi ZDA in Kitajska kmalu sprejele in podpisale prvo fazo trgovinskega sporazuma in tako obe velesili pripeljale bližje koncu leto dni trajajoče trgovinske vojne, ki je v drugi polovici letošnjega leta začela resneje načenjati globalno gospodarsko aktivnost.

 

Obe strani ne skrivata dejstva, da bi med državama, kljub sprejetju prve faze sporazuma, še vedno obstajala velikanska vrzel, ki bi jo morali prebroditi do končne rešitve, vendar v isti sapi trdita, da zadnja srečanja potekajo v pozitivnejšem in bolj konstruktivnem vzdušju. S podpisoma prve faze sporazuma bi se Kitajska zavezala k večjim obsegom nakupov ameriških kmetijskih proizvodov, stabilizaciji deviznega tečaja in odprtju domačega finančnega trga ameriškim finančnim inštitucijam. V zameno naj bi Američani preklicali za 15. december napovedano uvedbo novih tarif na kitajske proizvode, med katerimi naj bi bili tudi pametni telefoni kitajskih proizvajalcev. Spomnimo se, da je ameriški predsednik Trump na črno listo uvrstil kopico kitajskih tehnoloških podjetij, ki so jim prepovedali vse posle z ameriškimi dobavitelji. Največkrat omenjeno kitajsko podjetje, ki je izpostavljeno ameriškim sankcijam, je največji svetovni proizvajalec telekomunikacijske opreme Huawei. Prejšnji mesec je ameriška administracija na ta isti seznam uvrstila največja kitajska podjetja, ki delujejo na področju razvijanja umetne inteligence, SenseTime Group, Megvii Technology in Hangzhou Hikvision Digital Technology Co. Glede na to, da poslovanje z omenjenimi podjetji predstavlja velik izpad prihodkov za ameriške dobavitelje in poslovne partnerje, se je ameriška administracija znašla pod velikim pritiskom domačih tehnoloških podjetij, ki zahtevajo ukinitev oziroma vsaj omilitev pogojev poslovanja s Kitajsko. Donald Tramp se je na ta val kritik odzval s predlogom o podelitvi posebnih »licenc«, določenim kitajskim tehnološkim podjetjem, ki bi jim omogočale trgovanje z Ameriko pri proizvodih, ki »ne ogrožajo ameriške nacionalne varnosti«. Po rasti delniških tečajev v zadnjem tednu, bi lahko sklepali da si je trg zadnja dogajanja razlagal pozitivno, odgovor na to, ali se bo ta optimizem nadaljeval tudi do konca leta in naprej, pa bomo dobili v naslednjih tednih, ko naj bi Kitajska in ZDA podpisale prvo fazo trgovinskega sporazuma.

 

 

Sašo Šmigić

O avtorju: Sašo Šmigić

Sašo Šmigić je diplomiral na ekonomski fakulteti v Ljubljani. Od leta 2006 je bil zaposlen kot upravitelj na borznoposredniški družbi KD BPD, od marca 2008 pa kot upravitelj v družbi za upravljanje Generali Investments (prej KD Skladi), kjer je leta 2013 postal pomočnik direktorja naložbenega sektorja – vodja analiz. Upravlja sektorski sklad Generali Surovine in energija ter v razvijajoče trge usmerjene sklade Generali Novi trgi, Generali Indija - Kitajska in Generali Latinska Amerika. Septembra 2023 je nastopil 4-letni mandat člana uprave družbe Generali Investments d.o.o.